Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Νικολόπουλος: «Πολλά και χρονίζοντα τα προβλήματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών»

Νίκος Νικολόπουλος: «Πολλά και χρονίζοντ...

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εξωτερικής Φρούρησης του Αγίου Στεφάνου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό έκανε ο Βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, για τα χρονίζοντα προβλήματα αλλά και την ασφάλεια των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Ο Νίκος Νικολόπουλος κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα με εκπροσώπους της Ένωσης Εξωτερικής Φρούρησης του Αγίου Στεφάνου, είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει το θέμα στην Βουλή και θα έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να πάρει απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν.

«Η ασφάλεια των Φυλακών Πάτρας σε απαράδεκτα παρατεινόμενη εκκρεμότητα»

Το θέμα της προβληματικής λειτουργίας των φυλακών της Πάτρας μας έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το προσωπικό των φυλάκων, ενώ έχει, επίσης επανειλημμένα, αποτελέσει αντικείμενο είτε κοινοβουλευτικής αναφοράς, είτε ερώτησής μας, κατά την περασμένη Κοινοβουλευτική περίοδο.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του εν λόγω σωφρονιστικού ιδρύματος, σε επίσκεψή τους στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, μας ενημέρωσαν για τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ποιο συγκεκριμένα

Α. Χωρίς οχήματα η εξωτερική Φρουρά Αγίου Στεφάνου Πάτρας

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ) συστήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι μια ειδική υπηρεσία σε Σώμα, σκοπός και αποστολή της είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας, η φρούρηση νοσηλευομένων κρατουμένων και οι πάσης φύσεως μεταγωγές τους. Η υπηρεσία είναι ένστολη και ένοπλη, ενώ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, εξουσίες, υποχρεώσεις  και καθήκοντα με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα περιπολικά οχήματα της υπηρεσίας αυτής, προβλέπεται να κινούνται επί 24ωρου βάσεως περιμετρικά από το Κατάστημα Κράτησης με σκοπό την φρούρηση απαγόρευση στάθμευσης, επίβλεψη και έλεγχο υπόπτων οχημάτων-ατόμων προς αποφυγή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας και καταδιώκει κρατούμενους που έχουν αποδράσει, έως ότου επιληφθεί η αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επίτευξη της σύλληψής τους (ΠΔ 215/12-12-2006 άρθρο 10 παρ. 2).

Το ένα εκ των δύο οχημάτων που διαθέτει η Εξωτερική Φρουρά Αγίου Στεφάνου Πάτρας είναι εδώ και ένα μήνα παροπλισμένο από τα σοβαρά μηχανικά προβλήματα που έχει και το έτερο περιπολικό όχημα είναι κι αυτό με σοβαρά προβλήματα και- όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι του Δ.Σ του συλλόγου-  κι αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα θα παροπλιστεί.

Επίσης υπάρχει ένα θέμα όσο αφορά την μηνιαία ποσότητα καυσίμου που κι αυτό από μόνο του τα καθιστά εν δυνάμει παροπλισμένα διότι τα οχήματα αυτά απαιτούν λόγω της υφής της ιδιότητάς τους και δεδομένου τον γεωγραφικό τους προσδιορισμό (ΒΙ.ΠΕ.) που καλούνται να επιχειρήσουν,  ικανοποιητική ποσότητα καυσίμου.

Β. Στάση αποπεράτωσης κτιρίου Εξωτερικής Φρουράς, υπερυψωμένων σκοπιών, και υποσταθμού της ΔΕΗ

1)Κτίριο Εξωτερικής Φρουράς

Το νεόδμητο κτίριο της Εξωτερικής Φρουράς Κ.Κ. Πατρών, εδώ και αρκετό καιρό παραμένει αδρανές, έχοντας ολοκληρωθεί το 70% περίπου της κατασκευής του συνόλου των εργασιών. Οι εργασίες πλήρους αποπεράτωσης έχουν σταματήσει από τον εργολάβο ανάθεσης  εδώ και πολύ καιρό.

Όπως ενημερωθήκαμε σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. Υ-2111/15.12.2014 έγγραφο της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ με την υπ΄αριθμ. 422/13.11.2014 (θέμα 11ο) το Δ.Σ. της  αποφάσισε την ανακήρυξη του εργολάβου κατασκευής  ως έκπτωτου  και την δρομολόγηση των διαδικασιών για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.     Το ΤΕΦΚΚ  Πατρών λειτουργεί εδώ και καιρό σε μία κατάσταση προσωρινής φάσης αφότου όλοι αναμένουμε την υλοποίηση αποπεράτωσης ώστε να λειτουργήσει η υπηρεσία στην φυσική της θέση η οποία είναι εκτός φυλακής με τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο σύνολο της   (πχ. γραφείο Δκτη, γραφείο Υπδκτή, γραφείο Αξκου Υπηρεσίας, γραφείο Γραμματείας κλπ.) ώστε να είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα ενιαίο κτίριο και όχι σκορπισμένα όπως είναι στην σημερινή κατάσταση και να φιλοξενούνται ουσιαστικά σε ξένο γι αυτήν χώρο.

2)Υπερυψωμένες σκοπιές

Οι υπάρχουσες σκοπιές είναι τουλάχιστον 40 ετών έχοντας υποστεί φυσική και λειτουργική φθορά, δεν έχουν πλήρη ορατότητα στον τομέα ευθύνης τους, δεν έχουν επαρκή χώρο φύλαξης των υπηρεσιακών υλικών (πχ. οπλισμό, μάσκες, χημικά, πυροσβεστήρα κλπ.) δυσχεραίνοντας την κίνηση των υπαλλήλων κατά την υπηρεσία τους και βεβαίως δεν διαθέτουν αλεξίσφαιρα τζάμια.

Η ανακατασκευή των σκοπιών που έχει γίνει μέχρι στιγμής σε μόλις μία σκοπιά ,της κεντρικής πύλης, απέχει πολύ από το να παρέχει πλήρης προστασία στους συναδέλφους μας που εκτελούν υπηρεσία καθώς ούτε εκεί έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρα τζάμια, δεν έχει γίνει δοκιμή αν η τοποθετημένη λαμαρίνα αντέχει σε χτύπημα με βαρύ οπλισμό τύπου καλάσνικοφ και τέλος δεν παρέχει καμία ασφάλεια από τυχόν εναέρια επίθεση.

Θεωρούμε ότι η συνέχεια των εργασιών, όποτε αυτές συνεχιστούν, πρέπει να γίνουν σε νέα βάση μελέτης ώστε να προβλεφθούν τα παραπάνω.

3) Υποσταθμός της ΔΕΗ

Εδώ και καιρό, έχει σταματήσει η αποπεράτωση ενός υποστηρικτικού υποσταθμού μέσης τάσης, που αναμένεται να ανακουφίσει λειτουργικά το ως άνω σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς, με τη λειτουργία του εν λόγω υποσταθμού θα μπορούν πλέον να ανταπεξέρχονται οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού πίνακα της φυλακής στα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, που χρειάζονται για τη λειτουργία του υπερσύχρονου συστήματος πυρασφάλειας του καταστήματος. Με απουσία της τελευταίας προϋπόθεσης, το εν λόγω σύστημα πυρασφάλειας δεν λειτουργεί, ώστε να πλήττονται, τόσο η εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια της υπηρεσίας των φυλακών, όσο και η αποτροπή κινδύνου πρόκλησης φωτιάς στο χώρο διαμονής των κρατουμένων.

Γ) Πόρτες σκοπιών στην εξωτερική νεκρή ζώνη του Κ.Κ. Πατρών.

Ενώ η Κλειστή Φυλακή Πατρών θεωρείται και είναι κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας, εντούτοις υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας.  Το έλλειμμα αυτό οφείλεται στο ότι οι υπάρχουσες υπερυψωμένες σκοπιές δεν πληρούν συνθήκες ασφάλειας, καθώς η πρόσβαση προς αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω της εσωτερικής νεκρής ζώνης, ενώ θα έπρεπε να γίνεται από την εξωτερική νεκρή ζώνη όπως ακριβώς γίνεται σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Ελλάδας,εκτός από την Πάτρα

Δεδομένου ότι κατασκευάζεται νέο κτίριο Εξωτερικής Φρουράς εξωτερικά της Φυλακής και δεδομένου ότι οι εργασίες του κτιρίου έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας και για λόγους λειτουργικότητας οι πόρτες των υπερυψωμένων  σκοπιών  να ανοίξουν στην εξωτερική νεκρή ζώνη άμεσα.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1)  Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε έτσι ώστε να λυθεί άμεσα του θέμα των οχημάτων της Εξωτερικής Φρουράς Αγίου Στεφάνου, με δεδομένο ότι τα οχήματα για την υπηρεσία αυτή δεν αποτελούν μέσω μετακίνησης ή μεταφοράς αλλά «εργαλείο» απαραίτητο για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτής;

2)  Τι σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε τα οχήματα να μην ακινητοποιούνται λόγω της μικρής προβλεπόμενης για αυτά ποσότητας καυσίμου;

3) Για ποιο λόγο τα ως άνω τόσο σημαντικά έργα για την ασφάλεια & εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων των φυλακών Πάτρας έχουν, κυριολεκτικά, εγκαταλειφθεί; Υπάρχει χρονικό πλάνο συνέχισης και ολοκλήρωσης των ως άνω εργασιών σε εύλογο χρόνο;

4) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε για την επανέναρξη των εργασιών όσο αφορά την αποπεράτωση των εργασιών του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς, των υπερυψωμένων σκοπιών, και του υποσταθμού της ΔΕΗ;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις