Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κατόπιν εορτής τα ρίχνουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για το ατόπημα στον ΟΗΕ- Δεν ψηφίσαμε την ελάφρυνση των καταχρεωμένων χωρών!

Κατόπιν εορτής τα ρίχνουν στην υπηρεσιακ...
Νασόπουλος Νάσος

Τι ισχυρίζεται ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Και ξαφνικά, εκεί που τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης δεν είχαν …μάθει την είδηση (μόνον το thebest.gr, την δημοσίευσε από το πρωί, ως κύριο θέμα) , μόλις έκανε δήλωση ο Νίκος Κοτζιάς και φόρτωσε την ευθύνη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, όλοι …ανακάλυψαν ότι η καταχρεωμένη Ελλάδα απείχε(!!!) από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ όταν ήλθε ψήφισμα που ζητούσε ευνοϊκούς κανόνες για την αναδιάρθρωση χρεών, των υπερχρεωμένων Κρατών.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών λοιπόν, κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών Χουλιαράκη και τον Υπουργό Οικονομικών Μολυβιάτη, ότι ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος, αυτή έδωσαν εντολή να απέχουμε.

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς «οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης». Τόνισε ακόμη ότι «βάση οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα».

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, και τονίζει ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. «Η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ.Τσίπρα».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει τις παγκόσμιες βασικές αρχές σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος, συμπεριλάμβανε εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση χρέους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ενστάσεις ως προς το κείμενο, με την ΕΕ να πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι το κατάλληλο όργανο για να φιλοξενήσει μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Τι έπρεπε να έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η καθυστερημένη αντίδραση του κ. Κοτζιά δεν διορθώνει το ατόπημα του Ελληνικού Κράτους. Όφειλε, τόσο ο ίδιος, όσο και πρώην κυβερνητικά στελέχη που είχαν χειριστεί το θέμα, εγκαίρως να έχουν επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και με τους υπηρεσιακούς Υπουργούς, ώστε να χαράξουν μια εθνική γραμμή σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Οι δηλώσεις και η μετάθεση ευθυνών είναι κατόπιν εορτής και δεν διαγράφουν τις πολιτικές ευθύνες του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Δηλαδή, αν αύριο το πρωί, οι Τούρκοι ζητήσουν ένα νησάκι (όπως λέει και ο Μεϊμαράκης), τα πολιτικά κόμματα θα αφήσουν τους Υπηρεσιακούς Υπουργούς να αποφασίσουν κατά την κρίση τους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

(Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της αναδιάρθρωσης Κρατικών χρεών- Η καταχρεωμένη Ελλάδα …ψήφισε αποχή!)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις