Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ πόσο μειώθηκαν από σήμερα οι συντάξεις σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ - Που θα πάνε τα χρήματα

ΔΕΙΤΕ πόσο μειώθηκαν από σήμερα οι συντά...

Μειωμένες έως και 50 ευρώ

Μειωμένες έως και 50 ευρώ θα είναι οι  συντάξεις που θα λάβουν σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου θα διαπιστώσουν ότι η κύρια σύνταξή τους έχει περιοριστεί κατά 3-4% και κατά 6% η επικουρική.

Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη δόση των επερχόμενων περικοπών, σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου.

Η περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%, όμως εξαιτίας του γεγονότος ότι η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων  που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση εκτιμάται σε 3% με 4%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, από σήμερα και έως την Τρίτη που ολοκληρώνεται η πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης) κυμαίνονται από 8 με 10 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και 45 με 50 ευρώ σε αυτούς που παίρνουν πάνω από τη μέση σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, μετά τις περικοπές των προηγούμενων  μνημονίων, τον Ιούνιο του  2015 έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Σήμερα, η σύνταξή του θα είναι 892 ευρώ.

Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώνεται παρακράτηση 6% (δεν υπήρχε πριν), η οποία όμως, βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας, έχει υπολογιστεί επί του τελικού, καταβαλλόμενου ποσού. Μάλιστα, με απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο.

Δηλαδή, εάν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις, η παρακράτηση θα γίνει και στις δύο. Κάτι που δεν ισχύει στις κύριες συντάξεις, όπου ο δικαιούχος περισσότερων συντάξεων (πχ από δικό του δικαίωμα και σύνταξη θανάτου) έχει επιλέξει ποια σύνταξη θα μειωθεί.

Έτσι, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010, η οποία είχε φθάσει μετά τις μνημονιακές περικοπές στα 157,7 ευρώ, σήμερα, θα λάβει επικουρική σύνταξη της τάξης των 148,3 ευρώ (μεικτά).

Χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις ισχύον αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, οπότε τους επόμενους μήνες ο περιορισμός στο εισόδημα των συνταξιούχων θα είναι μεγαλύτερος, αφού με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα παρακρατούνται, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις Ιουλίου και Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.

enoikonomia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις