Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κύριε δήμαρχε στο δήμο παραχωρήθηκε και όχι στο ΚΚΕ!

Κύριε δήμαρχε στο δήμο παραχωρήθηκε και ...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΜΟΣΧΟΥ

Τελευταίο θέμα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων για σήμερα 20-7-2015, είχε τεθεί αυτό των εκδηλώσεων Μνήμης, που ενώ επί προηγούμενων δημαρχιών πραγματοποιούντο με συνδιοργάνωση ιστορικών φορέων, από την ανάληψη τη δημαρχίας εκ μέρους του Κ. Πελετίδη, αυτές γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης!

 

Προφανώς για να αποφευχθούν αντιδράσεις φορέων, το θέμα προσδιορίστηκε για το τέλος της Συνεδρίασης και έτσι η δημοτική πλειοψηφία καλοκαιριάτικα εν μέσω μίνι καύσωνα, προσπέρασε, χωρίς να ληφθεί απόφαση, το ζήτημα, που είχε από καιρού ζητήσει να τεθεί προς συζήτηση η αντιπολίτευση, χωρίς να κατηγορηθεί ότι το αρνήθηκε.

 

Κεντρικός πυρήνας της σκέψης της κόκκινης δημοτικής αρχής είναι πως αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης (για τους εκτελεσμένους στην Κατοχή από τους ναζί και στα επόμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις των ετών 1946-1949), αφορούν το ΚΚΕ και άρα καλώς πραγματοποιούνται, όπως πραγματοποιούνται.

 

Μάλιστα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με τον επικεφαλής της ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη Κώστα Σπαρτινό και με την δημοτική σύμβουλο της ΡΑΠ  Ουρανία Μπίρμπα, η οποία αντέδρασε όταν ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι αφού η εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσμένους του Γηροκομειού αφορά το ΚΚΕ, αρά δεν θα έχει εμπλοκή ο Δήμος Πατρέων.

 

Ακόμη ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τζανάκος, ο άνθρωπος που έδωσε σηματική ώθηση στην ανύψωση του μνημείου, που επί χρόνια, λόγω της άρνησης του ΚΚΕ να στηθεί εκεί στον τόπο μαρτυρίου, ήταν "φυλακισμένο" στις αποθήκες Λαδόπουλου, τιλιγμένο στα στρατσόχαρτα, αντέδρασε στην λογική του δημάρχου προτάσσοντας την πρακτική που ακολουθείτο επί πολλά χρόνια, από όλες τις δημοτικές αρχές.

 

Έτσι διά της εις άτοπον υπαγωγής και κατά τρόπον Μπερτοδούλειο ο κόκκινος δήμαρχος αποποιείται της ευθύνης τέλεσης της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται από το 1996 ανελλιπώς από κοινού από τον Δήμο Πατρέων αρχικώς με την συνδιοργάνωση της Τριμελούς Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανέγερση Μνημείου Εκτελεσμένων στο Γηροκομειό και  συγγενείς εκτελεσμένων, ενώ στη συνέχεια και με τον σύλλογο μνήμης ΣΦΕ "Πέτρινα Χρόνια" και την ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας.

 

Επιπλέον οι εκδηλώσεις ατο Γηροκομειό τελούντο κάθε χρόνο ανεξαρτήρως του ποιου πολιτικού χρώματος ήταν η εκλεγμένη δημοτική αρχή. Επίσης για την ανέγερση του Μνημείου ο δήμος επί δημαρχιών Καράβολα, Φλωράτου και Φούρα προώθησε το ζήτημα και αρωγός σε αυτό ήρθε η Ι.Μητρόπολη Πατρών διά του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σκλήφα, που παραχώρησε στον Δήμο Πατρέων -και όχι στο ΚΚΕ- το σχετικό εδαφικό τμήμα, περίπου ενός στρέμματος, αναγκαίου για την ανέγερση του μνημείου στις 18-10-2010.

 

Κι ωστόσο ο δήμαρχος δια του από 14 Ιουλίου 2015 εγγράφου του ενημερώνει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πως: "Δεν προτιθέμεθα ως δημοτική αρχή, να οργανώσουμε εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Γηροκομειό"!

 

Κι ακόμη: Θεωρούμε ότι οι εκδηλωσεις τιμής" "ανήκουν αποκλειστικά στο ΚΚΕ και στις  αντιστασιακές οργανώσεις".

 

Δείτε και το σχετικό έγγγραφο:

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις