Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος στο thebest.gr - "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με δέχθηκε με πολλή ευγένεια"

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος στο...

Αναφορικά με την κενή πλέον θέση στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, ο κ.κ. Χρύσανθος είπε πως δεν έχει καμία σκέψη και δεν το επιζητά να είναι υποψήφιος

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Με πολλή ευγένεια και αγάπη υποδέχθηκε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης και Βοηθό Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρύσανθο, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 το πρωί στην έδρα του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.

Όπως ήδη έγραψε το thebest.gr για τη μέρα αυτή υπήρχε προκαθορισμένο ραντεβού – επίσκεψη εθιμοτυπικού χαρακτήρα του κ.κ. Χρυσάνθου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κι έτσι ο Επίσκοπος Κερνίτσης λόγω της μετάβασης του στην Κωνσταντινούπολη δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Σπυρίδωνος που εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών.

Μαζί με τον Επίσκοπο Κερνίτσης στην Κωνσταντινούπολη πήγαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο κ.κ. Χρύσανθος, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας δέχθηκε στο γραφείο του με πολλή αγάπη και ευγένεια. Με συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων μου και μου ευχήθηκε καλή αρχιερατική διακονία.

Μάλιστα μου έδωσε ως δώρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο σε ένδειξη της αγάπης και εκτίμησης του. Εμείς του εκφράσαμε τον σεβασμό που τρέφουμε όλοι για το Φανάρι που είναι το πρώτο από πλευράς διοικήσεως στην Οικουμενική Ορθόδοξη εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του μας ευχαρίστησε για την επίσκεψη μας καθώς από ενέργειες όπως αυτή οι άνθρωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αντλούν δύναμη και θάρρος ώστε να συνεχίζουν να αγωνίζονται για να κρατούν αναμμένο το φως του Φαναρίου και της Ορθοδοξίας».

Στη διάρκεια της συζήτησης με τον Πατριάρχη που είχε κυρίως πνευματικό χαρακτήρα (για παράδειγμα το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα δεν συζητήθηκε καν), ο κ.κ. Βαρθολομαίος θυμήθηκε και την θερμή υποδοχή που του είχε επιφυλάξει κλήρος και λαός όταν είχε επισκεφθεί την Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών το 2008 αλλά και την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Νέα πρόσκληση δεν απηύθυναν οι Πατρινοί αρχιερείς προς τον Πατριάρχη, ωστόσο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό.

Εξάλλου μην ξεχνάμε πως ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος έχει ξαναεπισκεφθεί κι άλλες φορές το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και οι δεσμοί πλέον Πατρών και Κωνσταντινούπολης είναι στενοί. Εκτός από την συνάντηση με τον κ.κ. Βαρθολομαίο η Πατρινή ιερατική αντιπροσωπεία μαζί και με τον Μητροπολίτη Μαντινείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παναγία Βαλουκλή, την Μονή της Χώρας αλλά και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος στο μέλλον για την κενή πλέον θέση του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, ο Κεφαλλονίτης στην καταγωγή Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος είπε στο thebest.gr, πως «όχι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη από την στιγμή που εξελέγη εδώ και λίγους μήνες Βοηθός στην μεγάλη Μητρόπολη των Πατρών. Ούτε και ο ίδιος επιζητώ κάτι τέτοιο.

Δεν αισθάνομαι Βοηθός. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μου έχει δώσει τόση άνεση και εξάλλου και ο ίδιος λέει “να αγαπάτε τον Χρύσανθο περισσότερο κι από μένα”, ως δεύτερο Μητροπολίτη Πατρών. Από την στιγμή λοιπόν που έγινα Βοηθός στην Μητρόπολη Πατρών δεν υπάρχει κάποια άλλη σκέψη».

Για τον εκλιπόντα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα μας είπε πως ο κόσμος στο νησί τον αγαπούσε πολύ και πως η διαδικασία κάλυψης της Μητρόπολης με νέο ψηφισμένο Μητροπολίτη ενδεχομένως να πάρει κάποιους μήνες. Όπως μας εξήγησε ο κ.κ. Χρύσανθος το θέμα ή θα τεθεί στην έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο ή μπορεί να πάει και για αργότερα για τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε χρέη τοποτηρητή θα έχει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός.

«Ο Σπυρίδων με υπεραγαπούσε και θυμάμαι πως μου έλεγε να έρχεσαι στην Κεφαλονιά και να λειτουργείς όποτε θέλεις», θυμήθηκε με συγκίνηση ο κ.κ. Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε Αύγουστο και Οκτώβριο στις ιερές πανηγύρεις του Πολιούχου και Προστάτη του νησιού της Κεφαλονιάς ήταν εκεί παρών στο ναό της ιεράς μονής του Αγίου Γερασίμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις