Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Νικόλαος Καραγκιαούρης στο thebest.gr - "Έχω μονίμως στο μυαλό μου την Πάτρα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα"

Ο Νικόλαος Καραγκιαούρης στο thebest.gr ...

Ο πανύψηλος και ιδιαίτερα ταλαντούχος λυρικός ερμηνευτής θα τραγουδήσει στις 19 Ιανουαρίου στο Ωδείο της Φιλαρμονικής

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένουν οι μουσικόφιλοι το ρεσιτάλ που θα δώσουν ο Πατρινής καταγωγής βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης και η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών στις 19 Ιανουαρίου 2015 στις 21.00 το βράδυ. Τους δύο καλλιτέχνες θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Πάνος Λουμάκης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει έργα των Α. Mozart, G. Puccini, V. Bellini, G. Rossini.

Ο επιβλητικός στην όψη λόγω του αναστήματος του (έχει ύψος 2 μέτρα και 5 εκατοστά) και στη φωνή, Νικόλαος Καραγκιαούρης ακολουθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, αφότου κέρδισε στον διαγωνισμό της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, μία σταθερά ανοδική πορεία στον απαιτητικό χώρο του λυρικού τραγουδιού.

Ο ρόλος του Ιεροεξεταστή ωστόσο που ανέλαβε μετά από ακρόαση, στους «Δαίμονες» πλάι στην Άννα Βίσση και τον Παναγιώτη Πετράκη, στη σκηνή του Παλλάς τον έκανε ευρύτερα γνωστό και περιζήτητο. Με την Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα ξανασυνεργάζεται στην ολοκαίνουρια τους ροκ όπερα που θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του Ιανουαρίου ενώ στο μεταξύ εντυπωσίασε ως Ειρηνοδίκης στην όπερα «Φόνισσα» που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σύλληψη – μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη, μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης έλαβε μέρος και στο δημοφιλές τραγουδιστικό σώου του καναλιού Mega, «Just the two of us».

Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Νικόλαος Καραγκιαούρης μίλησε στο thebest.gr για τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα, στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου, για το αγαπημένο του σημείο στην Πάτρα που είναι το λιμάνι, για την μέχρι τώρα πορεία και τα όνειρα του, για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 αλλά και για την συνεργασία του με την «φωνάρα», όπως την χαρακτηρίζει, την Πατρινή λυρική τραγουδίστρια και περφόρμερ Νίνα Λοτσάρη φέτος όπου κάνει μία ξεχωριστή «γκεστ» εμφάνιση.

Επίσης αναφερόμενος στην Βάσια Ζαχαροπούλου με την οποία θα εμφανιστούν μαζί στο Ωδείο της Φιλαρμονικής τονίζει πως η συγκεκριμένη Αθηναία σοπράνο έχει τραγουδήσει υπέροχα σε μεταγλωττισμένες στα ελληνικά ταινίες του θρυλικού Αμερικανικού κινηματογραφικού στούντιο της Ντίσνει.

-Κύριε Καραγκιαούρη σε λίγες μέρες, στις 19 Ιανουαρίου 2015 θα εμφανιστείτε μαζί με την Βάσια Ζαχαροπούλου στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών σε ένα ρεσιτάλ με έργα Μότσαρτ, Ροσίνι, κ.α. Μιλήστε μας για αυτή την μελωδική σύμπραξη και εμφάνιση που μάλιστα θα γίνει στην γενέτειρα σας.

«Μονίμως έχω στο μυαλό μου την Πάτρα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι χαρά μου να τραγουδώ εντός των τειχών της και το επιδιώκω πολλές φορές. Έτσι και αυτή τη φορά, με την φίλη και συνάδελφο σοπράνο, Βάσια Ζαχαροπούλου θα ξανατραγουδήσουμε μαζί, αυτή τη φορά για το πατρινό κοινό. Έχουμε μια μακροχρόνια φιλία με την Βάσια, και έχω πολλές συνεργασίες να θυμάμαι με αυτό το ταλαντούχο κορίτσι, θα καταλάβετε τι εννοώ όταν την δείτε επί σκηνής».

-Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα και έχετε τρία ακόμη αδέλφια, απ’ όσο διάβασα. Σε ποια περιοχή μένατε και σε ποιο σχολείο πηγαίνατε και ποια περίοδο. Σας λείπει η Πάτρα και η οικογένεια σας και κάθε πότε φροντίζετε να έρχεστε (ήσασταν εδώ τα Χριστούγεννα).

«Ναι όντως, τιμώ την Πάτρα ως γενέτειρά μου και έχω να θυμάμαι όμορφα παιδικά-εφηβικά χρόνια. Στο Σκαγιοπούλειο είναι το πατρικό μου σπίτι, όπου φροντίζω να πηγαίνω όσο συχνότερα μπορώ. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν μακρά παραμονή, όλα όμως είναι θέμα ποιότητας, όχι ποσότητας! Τα Χριστούγεννα πέρασα πολύ ωραία στην Πάτρα, είδα θεατρικές παραστάσεις, συνάντησα φίλους και συναδέλφους και χαλάρωσα πραγματικά. Το καλοκαίρι, πηγαίνω συνέχεια στο Αρχαίο ωδείο να βλέπω παραστάσεις».

-Από μικρό παιδί, την ηλικία των 12 είστε νομίζω στον χώρο της μουσικής. Με το τραγούδι πότε αρχίσατε να ασχολείστε ενεργά και με ξεκάθαρο πλέον επαγγελματικό προσανατολισμό.

«Από την στιγμή που κέρδισα στον διαγωνισμό της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη το 2006 και ήρθε η πρόταση για έναν ρόλο στην “Νυχτερίδα” του Στράους, αποφάσισα να δω πιο σοβαρά το θέμα και να υπηρετήσω το είδος της όπερας μελετώντας, εξελίσσοντας και παίρνοντας όσα εφόδια μπορώ για τον μακρύ δρόμο! Μερικές φορές πιστεύω ότι ακόμα δεν έχω ξεκινήσει…».

- Κύριε Καραγκιαούρη πραγματικά εντυπωσιάσατε ως Ιεροεξεταστής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο νέο ανέβασμα της ροκ όπερας «Δαίμονες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Παλλάς. Όλοι τότε μίλησαν για την βαθιά δυνατή φωνή σας και για την επιβλητική σας όψη λόγω και του ύψους σας. Πως κύλησε αυτή η συνεργασία κοντά στην Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα με τους οποίους ξαναδουλεύετε μαζί στις «Καμπάνες του Edelweiss».

«Είμαι ένας άνθρωπος με ύψος 2.05 εκατοστά, αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό, το ξέρω. Σε συνδυασμό με την φωνή και την όποια υποκριτική μπορεί να απαιτεί ο κάθε ρόλος χαίρομαι που έκανε εντύπωση ο Ιεροεξεταστής μου. Ήταν από τις ωραιότερες συνεργασίες της ζωής μου και θα την θυμάμαι για πάντα, με την σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα, και συνεργάτες τον Ν. Καρβέλα και την Α. Βίσση, είναι δεδομένη η επιτυχία. Ίσως έχει να κάνει και το γεγονός ότι ξέφυγα από τα στενά πλαίσια της όπερας όπως την γνωρίζουμε, και υποστήριξα το νέο είδος της ρόκ-όπερας. Είμαστε νέοι άνθρωποι και οφείλουμε να εξελισσόμαστε. Πιστεύω ότι αυτό που συντελείται με το έργο και τις όπερες του Ν. Καρβέλα είναι μία αρχή για κάτι νέο στον κόσμο της μουσικής. Χαίρομαι που είμαι μέρος του».

-Η νέα παράσταση στο Pantheon theater πότε ξεκινά και τι ακριβώς θα είναι, τι ρόλο θα κάνετε.

«“Οι καμπάνες του Εντελβάις” θα ξεκινήσουν τέλος Ιανουαρίου του 2015, σε αυτόν τον νέο τεράστιο χώρο, Pantheon Theatre στην οδό Πειραιώς την Αθήνα. Ο ρόλος μου είναι με επιχειρηματικό μυαλό, θέλει πάντα να κερδίζει και σε χρήματα και σε εξουσία. Όπως λέει και το όνομά του ρόλου –Cloud- είμαι ένα σύννεφο, άλλες φορές είναι φωτεινό και δροσερό, άλλες φορές αστράφτει και βροντά».

-Η συνεργασία με την Νίνα Λοτσάρη (επίσης Πατρινή) πως είναι στο Dynasty the show, ένα λαμπερό μουσικό θέαμα στο Casablanca music hall.

«Πρώτη φορά συνεργάστηκα με την Νίνα Λοτσάρη και πραγματικά την απολαμβάνω. Στο σχήμα είναι και ο Παναγιώτης Πετράκης με τον οποίο βαστάμε φιλία από τους “Δαίμονες”. Πάντως με την Νίνα έχουμε να πούμε πολλά, Πατρινά και μη. Και η ίδια είναι πολύ όμορφη και φωνάρα βεβαίως»!

-Έχετε πλέον γίνει πολύ γνωστός ανά το πανελλήνιο, πόσο δύσκολο ωστόσο ήταν το ξεκίνημα στον καλλιτεχνικό χώρο. Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και ο χώρος του λυρικού τραγουδιού/όπερας.

«Κάθε χώρος είναι ανταγωνιστικός, γιατί οφείλουν να βρίσκονται μέσα εκεί οι άριστοι. Και ο Λυρικός χώρος αντίστοιχα, αλλά και για έναν άλλο λόγο, ο λόγος του χώρου. Με ένα και μοναδικό λυρικό θέατρο στην Ελλάδα ποιον να προλάβεις να παρουσιάσεις και ποιόν όχι? Παρ’ όλ’ αυτά, γίνεται μια προσπάθεια και αυξάνονται οι παραγωγές και οι απαιτήσεις του θεάτρου και απασχολούνται όλο και περισσότεροι τραγουδιστές. Δίδονται ευκαιρίες, περισσότερες από το παρελθόν, με περιοδείες, και εκπαιδευτικά προγράμματα προς το αυριανό κοινό της όπερας. Χαίρομαι που μέσα από εμένα γίνεται γνωστό το είδος της μουσικής που εκπροσωπώ!».

-Έντεχνα τραγούδια θα θέλατε, θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε όπως τόσο καλά το έχει κάνει ο Μάριος Φραγκούλης για παράδειγμα. Το έχει επιχειρήσει και η Αγνή Μπάλτσα με Ξαρχάκο και άλλοι καλλιτέχνες.

«Ένας λυρικός τραγουδιστής που έχει άρτια τεχνική και μπορεί να τραγουδάει τα δυσκολότερα κομμάτια του παγκόσμιου ρεπερτορίου μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα. Έχω ερμηνεύσει έντεχνη μουσική και πολλοί άλλοι επίσης, η μεγάλη μου αγάπη και σκοπός μου παραμένει η όπερα».

-Εμφανιστήκατε και στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην «Φόνισσα» σε μουσική διεύθυνση Β. Χριστόπουλου σε δύο ρόλους ενώ θα παίξετε και σε 2 νέες παραγωγές μετά το Πάσχα. Μιλήστε μας γι’ αυτά τα νέα σχέδια.

«Η “Φόνισσα” ήταν από τις συνεργασίες που θα θυμάμαι με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη έδειξε νέους δρόμους στην εξέλιξη του Ελληνικού μελοδράματος. Ξέρετε, η όπερα-μελόδραμα στα Ελληνικά ανά τους αιώνας εξελισσόταν, μπαρόκ ξεκίνησε, κλασσική έγινε, ρομαντική συνεχίστηκε και μοντέρνα…τώρα βιώνουμε το παρόν, και νέα έργα γράφονται και ανεβαίνουν. Γράφουν ιστορία? Το μέλλον θα δείξει. Εγώ χαίρομαι που αποτέλεσα μέρος τους.

Τον Μάρτιο θα εμφανιστώ σε πόλεις της βορείου Ελλάδος μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της όπερας στα σχολεία με τον Κουρέα της Σεβίλλης, και μετά το Πάσχα θα συμμετέχω στην Traviata στην Λυρική, και με την όπερα της βαλίτσας, πάλι σε περιοδεία θα παρουσιάσουμε την Carmen. Πρώτα ο Θεός να έχουμε την υγεία μας βεβαίως.

Επίσης εκτός από την Φιλαρμονική στην Πάτρα στις 19 Ιανουαρίου, τη 1η και τη 2α Μαίου 2015 θα εμφανιστώ στο θέατρο του Απόλλωνα στην Ερμούπολη της Σύρου".

-Όνειρα και σχέδια για καριέρα στο εξωτερικό υπάρχουν. Έχετε τραγουδήσει σε κάποια παράσταση, σε άλλη ευρωπαική χώρα. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης και ρόλος που θα θέλατε να παίξετε μελλοντικά.

«Είχα παίξει στην Ιταλία την όπερα του Ροσίνι, La cambiale di matrimonio, και κάποια κονσέρτα στο πλαίσιο των σπουδών μου. Πάντα έχω στο μυαλό μου το εξωτερικό, και αυτό διότι εκεί, που έχουν στο αίμα τους αυτή τη μουσική είμαι σίγουρος ότι θα μάθω πολλά. Έχω κάτι στα σκαριά αλλά δεν είναι σίγουρο, να εύχεστε να γίνει!

Αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο R.Wagner και αν και ακούγεται ιερόσυλο για όποιον γνωρίζει, ελπίζω κάποτε να τραγουδήσω τα έργα του».

-Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας τα τελευταία δύο χρόνια, πως αντιμετωπίζετε το θέμα της δημοσιότητας και αναγνωρισιμότητας.

«Δεν με απασχόλησε ποτέ, ούτε ήταν επιδίωξή μου η δημοσιότητα. Μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε στην αρχή γιατί έχω ζήσει με διακριτικότητα και ηρεμία, και θέλω να συνεχίζω να ζω. Αυτό που άλλαξε ήταν να με συγκροτήσει ως άνθρωπο, να υποστηρίζω αυτό που θέλω και να αποφεύγω αυτό που δεν θέλω. Κατά τα άλλα απολαμβάνω την ζωή μου όπως όλοι, και υπηρετώ την τέχνη μου!».

-Διάγουμε προεκλογική περίοδο, πόσο παρακολουθείτε τα πολιτικά πράγματα και εξελίξεις. Είστε αισιόδοξος για το τι θα γίνει στο μέλλον στη χώρα μας και συνoλικά στην Ευρώπη.

«Πάντα είμαι αισιόδοξος, το έχω σαν άνθρωπος…Βεβαίως παρακολουθώ και με απασχολεί η εξέλιξη του θέματος. Αυτό που έχω να πω είναι ότι όλοι μας, οφείλουμε να πάμε να ψηφίσουμε. Είναι η μοναδική μας συμμετοχή στα κοινά, και πρέπει όλοι να το εκμεταλλευτούμε».

-Τέλος να ρωτήσω την αγαπημένη σας γωνιά στην Πάτρα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν επισκέπτεστε την γενέτειρα σας. Διατηρείτε φίλους στην πόλη.

«Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν έρχομαι στην Πάτρα είναι να επισκέπτομαι τους τάφους των παππούδων μου. Η επαφή μας με τις ρίζες μας είναι σημαντική και δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε. Η αγαπημένη μου γωνιά των Πατρών είναι το λιμάνι, εκεί που σαν παιδί έκανα βόλτες, έβλεπα την θάλασσα και ονειρευόμουν ότι ταξίδευα. Έχω κρατήσει φιλίες στην αγαπημένη Πάτρα και είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα… Μάριος, Άσπα, Μαρία, Άντυ, Φίλιππος».

* Τιμές εισιτηρίων του ρεσιτάλ: 15 και 10 ευρώ.

Eισιτήρια διατίθενται στη Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7, τηλ. 2610 277740) και στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, τηλ. 2610 277342).

Στο τέλος της εκδήλωσης στη Φιλαρμονική Εταιρεία – Ωδείο Πατρών, η Achaia Clauss θα προσφέρει στο κοινό, κρασί Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.

*H κεντρική φωτό είναι του Λεωνίδα Βασιλόπουλου.

Εκ των χορηγών επικοινωνίας της βραδιάς είναι το thebest.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight