Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για τις επερχόμενες αποχές των Δικηγόρων Λίγες σκέψεις για τους μη νομικούς φίλους…

Για τις επερχόμενες αποχές των Δικηγόρων...

Της Αγγελικής Κολοκούτσα

Τα τελευταία χρόνια ο επαγγελματικός κλάδος των νομικών και κυρίως των Δικηγόρων, βρίσκεται διαρκώς σε ένταση προσπαθώντας να υψώσει εμπόδια στις αλλαγές και στην εξαθλίωση της Δικαιοσύνης. Για πολύ καιρό, κατά τη διάρκεια των αποχών μας, έβλεπα τη δυσπιστία στα μάτια των συμπολιτών μας, την πεποίθηση τους ότι για τον εαυτό μας και τις αμοιβές μας μαχόμαστε.

Κανείς δεν μπήκε στον κόπο, όμως, να εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει να καταργείται η ελάχιστη αμοιβή και πόσο δυσμενώς επηρεάζει τη δική τους τσέπη. Κανείς δεν εξήγησε, γιατί προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε χαμηλά το κόστος δικαστικών ενσήμων, παραβόλων και γενικότερα όλων των νομικών πράξεων που εν μία νυκτί πολλαπλασιάστηκαν άνω του 100%.

Ο κόσμος, ωστόσο, νόμιζε ότι αυτές οι αυξήσεις ήταν για την τσέπη των δικηγόρων, αφού ουδείς τους ενημέρωσε για το πόσα από αυτά πάνε στο κράτος και φορολογούνται εξοντωτικά. Ας είναι….

Πάμε και στο σήμερα….

Κάποια στιγμή, λοιπόν, πριν περίπου δύο μήνες, έγινε μια συνεδρίαση του Συντονιστικού της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Προτάθηκαν αλλαγές, διευκρινήσεις άρθρων αλλά σε ώτα κωφών.

Κάποιοι σύλλογοι έδιναν και δίνουν μάχη να γίνει κατανοητό το εύρος των αλλαγών και η δυσμενής συνέπεια τους στην Δικαιοσύνη, ενώ άλλοι περί άλλων τυρβάζουν. Ο κόσμος στο μεταξύ, μας βλέπει να απειλούμε με κινητοποιήσεις και δεν κατανοεί –ξανά- τον λόγο. Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αλλαγή και αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όταν δεν ξέρει τι είναι και τι ρυθμίζει αυτός ο κώδικας.

Είναι, λοιπόν, το νομοθέτημα με το οποίο καθορίζονται οι όροι συζήτησης στο ακροατήριο, οι όροι διεξαγωγής των δικών μεταξύ των πολιτών. Με αυτό το νομοθέτημα καθορίζονται τα αποδεικτικά μέσα, οι μάρτυρες, με αυτό καθορίζεται πότε είναι επιτρεπτό να ασκηθεί έφεση, με αυτό καθορίζονται οι όροι διενέργειας πλειστηριασμών και κατασχέσεων εν ολίγοις. Αφορά, λοιπόν, τον απλό κόσμο αυτή η αναθεώρηση;

Πολύ, γιατί τα δικά τους δικαιώματα θα πληγούν. Οι δικές τους ελευθερίες θα περιοριστούν. Ο δικός τους μόχθος θα δοθεί στο πιάτο των Τραπεζών. Και θα μιλήσω με παράδειγμα! Λέμε ότι καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δικαστική σας διένεξη, δεν θα μπορείτε να φέρετε μάρτυρα, δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε στον Δικαστή όταν θα αναρωτιέται τι διαβάζει στα έγγραφα και αυτό το κενό δεν θα αποδίδει δίκαιο γιατί απλά κανείς δεν θα μπορεί σε μόνο μία συζήτηση να κατανοήσει τη διαφορά.

Αν, λοιπόν, ο Δικαστής διατάξει με προδικαστική απόφαση να προσέλθουν μάρτυρες, η δικάσιμος για την τότε συζήτηση θα είναι πολύ αργότερα και θα κληθείτε να πληρώσετε εκ νέου παράβολα στο Κράτος.

Αυτή τη Δικαιοσύνη θέλετε, ώστε όποιος έχει περισσότερα χρήματα να πληρώνει, να «δικαιώνεται»; Συνεχίζετε, λοιπόν, να πιστεύετε ότι οι προσπάθειες και οι κινητοποιήσεις των Δικηγόρων δεν σας αφορούν;

Θέλετε και άλλο; Περιμένετε να δείτε πώς θα συρρικνωθούν τα δικαιώματα όσων από εσάς παλεύετε καθημερινά να προφυλάξετε την περιουσία σας από τις Τράπεζες, όσοι από εσάς έχετε δάνεια, υποθήκες, κατασχέσεις.

Υποτίθεται το κατατεθέν νομοσχέδιο, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης. Ειλικρινά, με τα λίγα που έγραψα, το πιστεύετε;  Αφού και πάλι οι Δικαστές δεν θα επαρκούν, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού, πώς ακριβώς φορτώνοντας τους με επιπλέον κόπο θα εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις;

Δεν χρειαζόμαστε καμία αναθεώρηση, περισσότερους Δικαστές χρειαζόμαστε για να αποσυμφορηθούν τα πινάκια των Δικαστηρίων.

Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν στρεφόμαστε κατά των συμπολιτών μας, με την αποχή από τα καθήκοντα μας, κατά του Υπουργείου στρεφόμαστε ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αφού ποτέ δεν εξετάσθηκαν οι προτάσεις μας και οι ενστάσεις μας. Πρέπει να είστε δίπλα μας αυτή τη φορά!

Ξέρω ότι έγραψα πολλά και σας κούρασα, αλλά ήθελα να σας εξηγήσω χωρίς «περίεργους» νομικούς όρους, τι προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να προστατεύσουμε οι Δικηγόροι. Ελπίζω να το κατάφερα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις