Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά η αξιολόγηση της τρόικας

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Νοεμβρίο...

Με στόχο την απεμπλοκή από την τρόικα

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 και το μακροοικονομικό σενάριο για τη διετία 2015 -2016 θα βρεθούν σήμερα, Πέμπτη, στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα συλλέξουν στοιχεία από όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος αφενός για να καταγράψουν την πορεία υλοποίησης των 542 μνημονιακών υποχρεώσεων, αφετέρου για να επικαιροποιήσουν το νέο Μνημόνιο.

Σήμερα άλλωστε τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της ΕΕ αναμένονται δηλώσεις και αποσαφηνίσεις σχετικά με τη μορφή που θα έχει η ελληνική επιτήρηση μετά το τέλος του 2014 και ειδικά για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο σχήμα της τρόικα.

Τόσο ο Τζέρι Ράις διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ΔΝΤ , όσο και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Κομισιόν Σάιμον Ό Κόνορ αναμένεται να ερωτηθούν για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο για έξοδο από τα μνημόνια, τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Ακόμη, αναμένεται να ερωτηθούν για το χρόνο και τη διάρκεια της τρέχουσας πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με όσο έχουν γίνει ήδη γνωστά η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την οποία η Ελλάδα προσδοκά 7,1 δισ. ευρώ θα διεξαχθεί σε δύο στάδια.  Το πρώτο στάδιο θα ξεκινήσει με την συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των επικεφαλής της τρόικας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσουν 8 μέρες διαπραγματεύσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και εν συνεχεία στις 8 Οκτωβρίου οι συζητήσεις θα διακοπούν προκειμένου ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στις 10 -12 Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία ο κ. Χαρδούβελης θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για το Λουξεμβούργο , ώστε να μετέχει το Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρίσταται και η τρόικα προκειμένου να ενημερώσει για την ελληνική πρόοδο και συγκεκριμένα για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2015, το προσχέδιο του οποίου θα έχει κατατεθεί ήδη από τις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης ξεκινά μετά το Ecofin της 14ης Οκτωβρίου. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει από το Λουξεμβούργο και το Ecofin συνοδεία της τρόικας στις 14 Οκτωβρίου, οπότε στις 15 Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως τόσο το Συμβούλιο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου όσο και η ανακοίνωση των τεστ αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Έτσι, εκτιμάται πως είτε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου , είτε το αργότερο στο εμβόλιμο Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου θα έχουμε αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις