Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Κοιμήσου ήσυχα, πληρώνει ο μπαμπάς" - Και η κατά Μπρυκνέρ κατάθλιψη

"Κοιμήσου ήσυχα, πληρώνει ο μπαμπάς...

Του Ζωη Μαρίνου

«Κοιμήσου ήσυχα, πληρώνει ο μπαμπάς…». Το είδα γραμμένο στον τοίχο του ΠΙΚΠΑ, στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα, δίπλα από την στάση του λεωφορείου. Εκείνοι που εμπνεύστηκαν το σύνθημα είχαν προφανώς τους λόγους τους. Ήθελαν να συνεγείρουν τα νέα παιδιά. Να τα κάνουν να αντιδράσουν σε μια πραγματικότητα που φαλκιδεύει το μέλλον τους και τους κατατάσσει στην λεγόμενη «χαμένη γενιά».

Μόνο που και ο μπαμπάς απόκαμε… Όση αντοχή είχε, εξαντλήθηκε. Οικονομική αντοχή εννοούμε. Δείτε τον Σεπτέμβριο. Το μέσο νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώσει: Λογαριασμούς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, κινητής τηλεφωνίας και κοινοχρήστων καλοκαιριού, δόση από φόρο εισοδήματος, πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και φυσικά όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις. Ένα κανονικό οικονομικό «εγκεφαλικό» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες που δεν έχουν που να πουν τον πόνο τους και σε λίγο δεν θα έχουν καν… μαντίλι να κλάψουν…

Αφήνουμε κατά μέρος την αυταπόδεικτη, χιλιοειπωμένη και πλέον αδήριτα εκνευριστική λογική της κυβέρνησης και των λοιπών φορέων του Δημοσίου που στρογγυλοκάθονται πάνω στην ψευδαίσθηση ότι «ο Έλλην ακόμα αντέχει…». Ο Έλλην αναζητά αγωνιωδώς μια ελπίδα και μια διαφυγή από τον σημερινό του Γολγοθά μόνο που όσοι διοικούν αυτή την χώρα κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Θα το δουν, όμως, με την πρώτη ευκαιρία.

Και πιάνουμε, ξανά, το σύνθημα. «Κοιμήσου ήσυχα, πληρώνει ο μπαμπάς…». Για ν’ αναφερθούμε στα χιλιάδες παιδιά που νομίζουν ότι η Κρίση και οι συνέπειες της είναι κάτι έξω από αυτά. Κάτι μακρινό και ξένο. Στα παιδιά που νομίζουν ότι η ζωή είναι βόλτες με το σκούτερ, φρέντο καπουτσίνο, χαρτζιλίκι από τον μπαμπά, αμέτρητες selfies και «πασαρέλα» στην κοινωνική δικτύωση, Lady Gaga,  ξεχειλωμένες μπλούζες, πανάκριβα χαμηλοκάβαλα παντελόνια, αμετροεπή αυτοπροβολή και φτηνή φιλοσοφία, το «εγώ πάνω απ’ όλα» και το «άλμα μου στο μέλλον», ποτάκια σε ιν μέρη, αξύριστο (δηλαδή μη καθαρό…) πρόσωπο και πολλή ψεύτικη γκλαμουριά. Ναι, μπορεί η ζωή να είναι ΚΑΙ αυτά αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτά.

Η ζωή θέλει πεζοδρόμιο για ν’ αλλάξεις τα πράγματα. Για να προχωρήσεις μπροστά. Θέλει αληθινή φιλοσοφία και βαθιά σκέψη, θέλει καθαρό μυαλό, θέλει συνειδητοποίηση των πραγμάτων και της ΘΕΣΗΣ σου, θέλει σοφία έμφυτη μέσα σου, μικρές υποχωρήσεις αλλά και μικρές επαναστάσεις, θέλει θυμό, οργή, αγανάκτηση και μια αληθινή δύναμη ανατροπής. Θέλει ώρες μοναχικής περισυλλογής και όχι likes στο facebook. Θέλει αναμέτρηση με το τώρα, θέλει να νοιάζεσαι για τους δικούς σου ανθρώπους και όχι να σκαρώνεις πόρτες εξόδου και διαφυγής. Που δεν οδηγούν πουθενά. Μερικές φορές θέλει και σκυθρωπά πρόσωπα που από ευγένεια και πλούτο ψυχής επιλέγουν την «φωναχτή» εσωστρέφεια και απομόνωση μόνο και μόνο για να προσεχτούν. Σαν τα μικρά μωρά…

«Θέλω ό,τι με κάνει ευτυχισμένο…», λένε τα νέα παιδιά. Και δίκιο έχουν. Μόνο που η ευτυχία είναι κάτι τόσο αδιόρατο και θολό που κανείς έως σήμερα δεν κατάφερε να την ορίσει.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στο αξεπέραστο έργο του «Η αέναη ευτυχία» μιλά για την κατάθλιψη που είναι απότοκος μιας ποθητής ευτυχίας την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αγγίξει. Και έτσι καταρρέει. Και έτσι καταρρέουμε. Γιατί το όνειρο ποτέ δεν γίνεται αληθινό όσες εκφάνσεις και παραλλαγές κι αν έχει. Όσα ψεύτικα και κολακευτικά στηρίγματα κι αν αναζητήσουμε. Όσο κι αν καταφύγουμε στην αυταπόδεικτη και συνειδητή πλάνη της μεταφυσικής ή της «δύναμης της παρέας». Που δήθεν μας προετοιμάζει για τα μελλούμενα. Και που απλά, έναντι αμοιβής, μας πιέζει ν’ ακολουθήσουμε έναν συνήθως λάθος δρόμο και να πιαστούμε από κάτι που εξουδετερώνει την σοφή αμφιβολία μας.

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα νέα παιδιά κυνηγοί στο ταξίδι της ματαιοδοξίας και της ανέξοδης και άπιαστης «ευτυχίας». Αλλιώς, το σύνθημα στον τοίχο του ΠΙΚΠΑ δεν θα είχε γραφτεί ποτέ…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις