Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάθε χωριό έχει και τη… χωματερή του!

Κάθε χωριό έχει και τη… χωματερή του!

Δε… φτάνει ο ΧΥΤΑ Αμαρίου να δεχτεί και άλλα σκουπίδια

Δεν... αρκεί ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο Αμάρι, που δέχεται καθημερινά χιλιάδες τόνους σκουπιδιών από το νομό Ρεθύμνου, κατά τις συνηθισμένες αντιλήψεις, μακριά από τους κανόνες πολιτισμού και υγιεινής, κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα πρέπει αν δεν έχει, να δημιουργήσει τη δική του… χωματερή. Τι κι αν από χρόνια έχουν τοποθετηθεί πινακίδες από τον δήμο, που απαγορεύουν τη ρίψη των απορριμμάτων και των άλλων περιττών αντικειμένων!

Ανεξέλεγκτα, λοιπόν, από καιρού εις καιρό ασυνείδητοι της αντίληψης «τα άχρηστα μακριά από το σπίτι μου», εντοπίζουν… ιδανικούς χώρους σε ρεματιές και χωράφια δίπλα στον κεντρικό δρόμο, και ξεφορτώνουν μικρά και μεγάλα φορτηγά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούνται στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της ζωής των ίδιων…

ΤΡΕΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Στον κεντρικό δρόμο από το κεφαλοχώρι του Φουρφουρά, γενέτειρα και των δυο αντιπάλων επικεφαλής των συνδυασμών στις τελευταίες εκλογές Παντελή Μουρτζανού και Στέφανου Σημαντήρα, οικισμός που, δυστυχώς, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι «υπό ατμό», και μέχρι το χωριό Άγιος Ιωάννης, έχουν δημιουργηθεί ήδη δυο χωματερές σε ρέματα, ενώ η τρίτη μια… αναπνοή από την είσοδο είναι υπό εκκόλαψη.

 

Και βέβαια, το φαινόμενο είναι γνωστό στις δημοτικές Αρχές από την… γέννησή του, όμως, για διαφόρους λόγους έμεινε ανέγγιχτο και είναι άγνωστο εάν θα αντιμετωπιστεί και από την παρούσα δημοτική εξουσία. «Είναι ένα θέμα χρόνων γνωστό και στον δήμο αλλά ποτέ δεν το ακούμπησαν για να μην ενοχλήσουν ψηφοφόρους και χωριανούς», λένε κάτοικοι καλώντας τις Αρχές να παρέμβουν «πριν γίνει καθεστώς, προς όφελος των ίδιων των ανθρώπων».

Ίσως, το θέμα να είναι άγνωστο(;) και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και στις τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, που θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση πριν «το πρόβλημα γιγαντωθεί και έρθουν καταδικαστικές αποφάσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Το… ζόρι ήταν να πέσει το πρώτο φορτίο και ο δράστης να μην ενοχληθεί «για να μην το στενοχωρήσουμε και χάσουμε ψήφους». Τα υπόλοιπα, ως ήταν αναμενόμενο, ήλθαν… μόνα τους και έτσι δημιουργήθηκαν οι χωματερές στους χώρους που αυθαίρετα επιλέχτηκαν.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ…

Η επόμενη χωματερή εντοπίζεται πλάι του κεντρικού δρόμου λίγη απόσταση πριν το χωριό Νίθαυρη και εκεί… βρίσκεις ότι θέλεις! Ενώ η τρίτη, βρίσκεται λίγα μέτρα από την είσοδο του οικισμού Άγιος Ιωάννης και είναι υπό… εκκόλαψη, καθώς δίπλα σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα μπάζα!

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα φαίνεται να είναι… κρυμμένο κάτω από το χαλί, καθώς ο πληθυσμός του που διακρίνεται για την αγάπη και προσήλωση στον τόπο του και θα έπρεπε να το είχε αντιμετωπιστεί από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νίκος Βασιλάκης και η νέα διοίκηση του πολιτιστικού συλλόγου, είναι βέβαιο, ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του φαινόμενου εν τη γενέσει του!

Ανάλογοι χώροι, ασφαλώς, που χωρίς έλεγχο μετατράπηκαν δια της… σιωπής των Αρχών σε χωματερές, υπάρχουν και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Κρήτης, όμως, η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών για ευνόητους λόγους ενθαρρύνει τις πρακτικές όλων εκείνων που στερούνται περιβαλλοντικής συνείδησης και σεβασμού της ζωής των συνδημοτών τους.

Ενδεχομένως να αναληφθούν πρωτοβουλίες, πρωτίστως από τις ίδιες τις κοινωνίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις