Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανησυχία στην κυβέρνηση για το πολιτικό και κοινωνικό "αποτύπωμα", που αφήνουν οι αντιδράσεις από το φιάσκος με τον ΕΝΦΙΑ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για το πολιτικό ...

"Όχι άλλα λάθη" διαμηνύει το Μαξίμου

Μόνον ανέφελες δεν είναι οι φετινές διακοπές του Δεκαπενταύγουστου για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς το Φθινόπωρο, που έρχεται θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πόσο...βαθύς θα είναι ο πολιτικός ορίζοντας για την κυβέρνηση συνεργασίας ή πόσο κοντά ενδεχομένως να είναι οι πρόωρες εκλογές.

Ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο μελετούν εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των προβλημάτων, που ανέκυψαν μεσούντος του Αυγούστου, κυρίως αυτά, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τις παρενέργειες από το ρωσικό εμπάργκο, προκειμένου να έχει ο κύριος Σαμαράς...λυμένα τα χέρια του εν όψει των κρίσιμων διεργασιών, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, που εκκινούν από τα τέλη Αυγούστου.

Ήδη, έχουν δοθεί σαφείς εντολές για άμεση άρση των αδικιών, που κατεγράφησαν κατά τον πρόχειρο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ώστε να κατευναστούν οι δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και να μην βρίσκει η αντιπολίτευση ζωτικό χώρο να πλαγιοκοπεί την κυβέρνηση,αφαιρώντας της επιχειρήματα και περιθώρια για τους απαραίτητους πολιτικούς ελιγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απόφαση για παράταση της καταβολής της πρώτης δόσης, ενδεχομένως να συνοδευθεί από αύξηση του αριθμού των δόσεων, που εκτιμάται ότι θα δόσει μία επιπλέον ανάσα στα ούτως ή άλλως επιβαρυμένα ελληνικά νοικοκυριά από την φοροκαταιγίδα, που υφίστανται τα τελευταία χρόνια.

Πιο περίπλοκη φαίνεται να είναι η κατάσταση σχετικά με τις ζημιές, που υφίστανται οι Έλληνες αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς στο συγκεκριμένο μέτωπο η αντίδραση των ελληνικών αρχών δεν αρκεί, επειδή το πράσινο φως θα ανάψει από τις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην ακριβή καταγραφή της ζημιάς, ώστε ο ελληνικός φάκελος να είναι καθ όλα έτοιμος στη σημερινή σύσκεψη στην έδρα της ΕΕ, ώστε να εξασφαλισθεί το μεγαλύτερο δυνατό ύψος κοινοτικών κονδυλίων για την ανακούφιση των ροδακινοπαραγωγών σε πρώτη φάση και όποιων άλλων πληγούν στο εγγύς μέλλον από τον εμπορικό πόλεμο Δύσης - Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνικές αρχές έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους να αποζημιώσουν ούτως ή άλλως τους Έλληνες αγρότες, ακόμη και εάν χρειαστεί να προσφύγουν στον εθνικό προυπολογισμό, επικαλούμενες την εθνική ιδιομορφία ελέω κρίσης, ώστε να εξασφαλίσουν την ευρωπαική κατανόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έχει εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι θάλει να καταστήσει τη φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ ( 6 Σεπτεμβρίου ) κομβικής σημασίας για την είσοδο της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, παρουσίαζοντας την αφήγηση μίας Ελλάδος, που σπάει σταδιακά αλλά σταθερά τα δεσμά πάσης φύσεως εξάρτησης και εκσυγχρονίζεται θέτοντας στέρεες βάσεις, που δεν θα επιτρέψουν την εκ νέου διολίσθηση σε καταστάσεις αστάθειας και διεθνούς ανυποληψίας.

Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν την επιθυμία του πρωθυπουργού να παρουσίασει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φοροελαφρυνσεων, αμέσου εφαρμογής, που θα πείσει και τους πλέον καχύποπτους ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει την οριστική στροφή προς την ανάκαμψη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μικρές μειώσεις φορολογικων συυντελεστών, μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρεμβάσεις, που εφ όσον "εγκριθουν" από τους δανειστές μας προλειαίνουν το έδαφος για τη μεγάλη διαπραγμάτευση, που αφορά στην τακτοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Εξ ου και έχει ήδη επισημάνει στους Υπουργούς του πως ο "ελληνικός φάκελος" θα πρέπει να είναι...ελκυστικός, πειστικός και αψεγάδιαστος στα τέλη του Αυγούστου, όταν και θα συναντήσει εκ νέου το νέο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της έκτακτης Σύνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να παρουσιάσει στους εταίρους μας απτή πρόοδο, ώστε να προωθήσει την ελληνική ατζέντα, που πέραν των φοροελαφρύνσεων, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, την ουσιστική αλλαγής στις σχέσεις Αθήνας - τρόικας αλλά και τον περιορισμό της λίστας των προαπαιτούμενων σε ρεαλιστικότερη βάση, ώστε να ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος για τη μεγάλη συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπλέον, ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πως οιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα ή νέο μνημόνιο θα αποβεί καταστροφική αναφορικά με τις προσπάθειες, που καταβάλλει η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ θα υποβοηθήσει καθοριστικά εκείνες τις δυνάμεις, που εργάζονται νυχθημερόν για την πρόκληση γενικευμένης αστάθειας στη χώρα,στο πλαίσιο της καθημερινής αμφισβήτησης των κεκτημένων του Ελληνικού λαού.

Σημαντικές επαφές με ανώτατους εκπροσώπους της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού για την προώθησης της ελληνικής υπόθεσης, θα έχει εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν λίγες ημέρες αργότερα στις 3 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις