Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ξυπνήστε και δείτε τι κάνει ο Μπουτάρης!

Ξυπνήστε και δείτε τι κάνει ο Μπουτάρης!

Του Διονύση Ζακυνθινού

Το ξέρω ότι ο τίτλος απευθύνεται εν Πάτραις εις ώτα μη ακουόντων, αλλά για μια ακόμη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να «υποκλιθώ» δημοσίως στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μετατρέπει αργά αλλά σταδιακά τη συμπρωτεύουσα σε μητρόπολη του τουρισμού, με καλύτερους… πελάτες τους Ρώσους και τους Τούρκους.

Ομολογώ ότι ως Έλληνας δεν αισθάνθηκα και πολύ άνετα όταν πριν από μερικά χρόνια επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη και πλήρωσα αδρά για να επισκεφθώ την Αγιά Σοφιά και άλλους τόπους που συνιστούν σημεία αναφοράς της ελληνικής ιστορίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, το σκεπτικό του δημάρχου της Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετικά απλό στη σύλληψή του. Όπως πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη και «τα σκάμε» για να μπούμε στην Αγιά Σοφιά, γιατί να μην έρχονται και οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη να «τα σκάνε» με τη σειρά τους για να δουν το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ;

Η πρωτοβουλία δε του δημάρχου Θεσσαλονίκης να αφιερώσει ακόμη και δρόμο στον Κεμάλ Ατατούρκ, για ευνόητους λόγους, συνάντησε βέβαια σφοδρές αντιδράσεις από διάφορους Ελληναράδες, αλλά ο Μπουτάρης δεν «μάσησε», εμμένοντας στο στόχο του και στον προσανατολισμό του, που δεν ήταν άλλος από το να καταστήσει τη συμπρωτεύουσα πόλο έλξης για τους Τούρκους. Με αντικειμενικό βέβαια σκοπό να τους τα… παίρνει!

Το αποτέλεσμα, πλέον, τον δικαιώνει. Ογδόντα χιλιάδες (!) Τούρκοι επισκέφθηκαν το 2013 τη Θεσσαλονίκη, ενώ τους πρώτους μήνες του φετινού χρόνου καταγράφεται ήδη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών κατά 20%.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι “Ελληναράδες” αλλά ότι οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες της πόλης μου δουλεύουν και είναι ευχαριστημένοι» έχει δηλώσει ο Μπουτάρης, ο οποίος, απτόητος, το «τραβάει» κι άλλο, φροντίζοντας να κάνει τη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες ακόμη και τόπο συνάντησης των Τούρκων για το Μπαϊράμι!

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτός άλλων, αναφέρονται ενδεικτικά και τα εξής: «Περίπου τρεις χιλιάδες μουσουλμάνοι αναμένονται ώς το τέλος της εβδομάδας από τη γειτονική χώρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γιορτάσουν το Μπαϊράμι, την ολοκλήρωση δηλαδή του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα της νηστείας στο Ισλάμ.

Οι ουρές των αυτοκινήτων στο Τελωνείο των Κήπων έφταναν το Σαββατοκύριακο τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του τελωνείου, Χρυσή Μπενάζη, κύριοι προορισμοί των επισκεπτών είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Θάσος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για ακόμη μια χρονιά φέτος παραχωρήθηκε το Γενί Τζαμί για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων.

Πρόσφατα μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο δείπνο Ιφτάρ, με το οποίο εορτάζεται η αρχή του Ραμαζανιού και το οποίο διοργάνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές, (που συνδέουν πλέον τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη) τόνισε παρουσία του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ότι πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και στα μαγαζιά της υπάρχουν κατάλογοι στα τουρκικά.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης στο Αλατζά Ιμαρέτ και στο Γενί Τζαμί, ώστε να αναδειχτεί η οθωμανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης».

Τον παραδέχομαι τον Μπουτάρη γιατί έχει σχέδιο και στρατηγική για την πόλη του, με σημείο αναφοράς την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως τη «μεγάλη άυλη περιουσία της».

Προσωπικά, δεν το κρύβω ότι έναν τέτοιο δήμαρχο θα ήθελα να έχει και η Πάτρα. Έναν δήμαρχο με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και προσανατολισμό για την πόλη, που θα αποδίδει καρπούς, δηλαδή χρήμα, δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας, που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη.

Ακούει, βλέπει, κανείς από τους τοπικούς άρχοντες μας τι γίνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη; Πολύ αμφιβάλλω…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις