Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πυρκαγιές και φραγκοσυκιά

Πυρκαγιές και φραγκοσυκιά

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Συγκρίνονται τα δύο αυτά θέματα θα αναρωτηθεί όποιος διαβάσει μόνον τον τίτλον. Και όμως έχουν σχέση και μάλιστα ευεργετικήν. Και η ευεργεσία έγκειται εις το ότι η δεύτερη απωθεί την πρώτην οπότε τα οφελήματα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους είναι μέγιστα.

Η φραγκοσυκιά είναι βραδυφλεγές φυτόν. Καίγεται αλλά αργοπορεί ώσπου να «φουντώσει». Και το διάστημα αυτό είναι  δυνατόν να το εκμεταλλευτούν οι πάντες. Πρίν λίγες ημέρες ακούγαμε τις απεγνωσμένες παρακλήσεις κατοίκων της Κερατέας, να προστατέψει η πυροσβεστική τα σπίτια τους από ερχομένην λαίλαπα φωτιάς. Αν είχαν φυτέψει  πυκνόν τείχος από φραγκοσυκιές τα σπίτια δεν θα κινδύνευαν!!

Η σπουδαία αυτή ιδιότητα της φραγκοσυκιάς, δεν έχει αξιοποιηθεί από κανέναν κρατικόν παράγοντα, αλλά ούτε και από ιδιώτες, αφού δεν γνωρίζουν το φυτό και τις προσφορές του.

Στο βιβλίο μας «Τα Φραγκόσυκα», κάνομεν εκτενή αναφοράν για τα αντιπυρικά ευεργετήματα της φραγκοσυκιάς. Αλλά δεν έτυχαν υλοποιήσεως οι προτάσεις. Τα δάση  μας, θα είχαν προστατευθεί από τις εφιαλτικές πυρκαγιές σε μεγίστην έκταση. Σε μεγαλύτερη δε έκταση οι αγροτολιβαδικές εκτάσεις που κατακαίγονται κάθε χρόνο. Μετά τις ολέθριες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, δώσαμε στην δημοσιότητα κείμενον με τίτλον. «Φυτέψατε φραγκοσυκιές αντί κλαδοπλέγματα». Το θεώρησε σημαντικό ο Γ. Παπαδάκης και έκαμε μνείαν από τον Τηλεοπτικόν Σταθμόν Ανντένα. Οι πολιτικοί ταγοί  άγνωστον αν το άκουσαν ή αν το κατάλαβαν, σίγουρο δε είναι ότι δεν το εφήρμοσαν ποτέ με αποτέλεσμα τις φρικτές πυρκαγιές κάθε χρόνο και τον αφανισμόν χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.

Ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κώστα Κασσιός, μόλις άκουσε την αναφοράν από τον Ανντένα με πήρε τηλέφωνον και μεταξύ των άλλων μου είπε. Το 1968 είχα κάμει διδακτορικήν μελέτην με θέμα προστασία των δασών από τις πυρκαγιές με την φραγκοσυκιά. Απέρριψαν την πρότασή του ακόμα και Καθηγητές!!!!

Μήπως έστω  και αργά, με εκατομμύρια στρέμματα μέχρι τώρα καμένα δάση, θα πρέπει να σκεφθούμε αλλά, και να εφαρμόσομεν αμέσως αυτήν  την λύσην; Γιατί να είμεθα ένοχοι αφανισμού των δασών μας; Οι πολιτικοί μας πως αισθάνονται; Δεν πρέπει να προστατέψουν  πάση θυσία τα δάση; Ή μήπως αυτό δεν είναι στις προεκλογικές δηλώσεις τους;;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ερευνήσει το θέμα, μαζί με την αναγκαίαν προμήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων. Επί 20 έτη θίγομεν το θέμα ότι έπρεπε να είχαμε αποκτήσει 100 πυροσβεστικά αεροπλάνα, θα είχαμε σώσει εκατομμύρια στρέμματα δασών από πυρκαγιές. Καμμία Κυβέρνηση δεν ενδιεφέρθη γι αυτό!!!! Απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσουν τώρα μήπως σώσομεν τα εναπομείνατα δάση μας.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις