Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσούκαλης: Να μην καταργηθεί η δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς - Ποιά λύση προτείνεται

Τσούκαλης: Να μην καταργηθεί η δωρεάν φι...

Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ν. Τσούκαλης σχετικά με την επικείμενη κατάργηση της δωρεάν φιλοξενίας βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην κατάργηση της δωρεάν φιλοξενίας χιλιάδων βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προκρίνει τη συμβολή των γονέων, έστω και με ένα μικρό χρηματικό ποσό, επικαλούμενη «λόγους λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας του συστήματος», ακόμα και στην περίπτωση ανυπαρξίας εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα αίτησης έχουν διάφορες κατηγορίες γονέων με παιδιά σε προσχολική ηλικία, οι οποίες μοριοδοτούνται ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, η ΚΕΔΕ, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη κοινωνική σημασία του προγράμματος καθώς αφορά γονείς οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι και διαβιούν στα όρια της φτώχειας, διεκδικεί τη διάθεση ποσού 250.000.000 ευρώ αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών».

Σε πρόσφατη μάλιστα συνάντηση που διεξήχθη μεταξύ της ΚΕΔΕ και του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας, προτάθηκε η χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και μέσω του κοινωνικού μερίσματος, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι η διασφάλιση της χρηματοδότησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων και ειδικότερα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών είναι επιτακτική, ότι σημαντικά οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται από 1η Ιουλίου, ότι ο αριθμός των ανέργων έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και ότι ο Υφυπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε περίπτωση αδιαλλαξίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αλλαγή του συστήματος συμμετοχής στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προτίθεται να λάβει μέτρα, ώστε οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να συνεχίσουν να επωφελούνται δωρεάν;

-Προτίθεται να προωθήσει τη χρηματοδότηση των σταθμών μέσω του κοινωνικού μερίσματος;”

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις