Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

HΠΑ: Δικάζουν 15χρονο Καναδό στρατιώτη στο Γκουαντάναμο

HΠΑ: Δικάζουν 15χρονο Καναδό στρατιώτη σ...
Ντούκα Νεκταρία
[email protected] , Facebook Page

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στη δίκη

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της διακυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αυτή του Ομαρ Χαντρ, ενός Καναδού που συνελήφθη όταν ήταν 15 ετών, ξεκίνησε σήμερα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο ενώπιον ενός στρατιωτικού δικαστηρίου. Ο νεαρός, 23 ετών σήμερα, ήταν παρών στην πρώτη ημέρα της δίκης που ήταν αφιερωμένη στην επιλογή του σώματος των ενόρκων που θα αποτελείται από στρατιωτικούς και το οποίο θα καθορίσει την ποινή του αν κριθεί ένοχος.

Ο Τζον Τζάκσον, ο μοναδικός στρατιωτικός συνήγορος που ο Χαντρ δέχθηκε να τον υπερασπιστεί, και οι στρατιωτικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν 15 αξιωματικούς προτού επιλέξουν τουλάχιστον 5 ως ενόρκους για τη δίκη που θα διαρκέσει το λίγότερο τρεις εβδομάδες.

Ο Τζάκσον κατήγγειλε "την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία".

Χθες Δευτέρα ο στρατιωτικός δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Πάτρικ Πάρις, προκάλεσε έκπληξη κρίνοντας αποδεκτές τις "ομολογίες" που είχε κάνει ο Χαντρ στη φυλακή Μπάγκραμ και αργότερα στο Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Χαντρ, βρισκόταν υπό σωματική και ψυχολογική βία.

Ενας από τους ανθρώπους που τον είχαν ανακρίνει είχε δηλώσει το Μάιο στο δικαστήριο ότι είχε απειλήσει τον Χαντρ ότι θα τον βιάσει, αν δεν ομολογήσει. Αλλοι μάρτυρες εξήγησαν ότι την πρώτη φορά που ανακρίθηκε ο Χαντρ ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων, αφού είχε υποβληθεί σε πολλές, σοβαρές επεμβάσεις.

Ο Χαντρ κατηγορείται ότι έριξε μία χειροβομβίδα που σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη τον Ιούλιο του 2002 στο Κοστ του Αφγανιστάν. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Εξάλλου μία αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η δίκη του Χαντρ μπορεί να δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο για τα παιδιά στρατιώτες σε όλο τον κόσμο.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις Ράντικα Κουμαρασουάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η δίκη που ξεκίνησε σήμερα είναι αμφίβολης νομιμότητας, ενώ έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν με τη δίκη.

"Το ψήφισμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι κανείς κάτω των 18 ετών δεν θα δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και οι εισαγγελείς σε άλλα διεθνή δικαστήρια το χρησιμοποίησαν για να μην διώξουν ποινικά παιδιά", δήλωσε.

"Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα παιδί δεν έχει διωχθεί ποινικά για εγκλήματα πολέμου", υπογράμμισε η Κουμαρασουάμι. "Τα παιδιά στρατιώτες πρέπει να αντιμετωπίζοντια πρωτίστως ως θύματα και πρέπει να βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι για την επανένταξή τους και την απόδοση δικαιοσύνης".

"Η περίπτωση του Ομαρ Χαντρ θα δημιουργήσει προηγούμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά στρατιώτες σε όλο τον κόσμο", προειδοποίησε η Κουμαρασουάμι.



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις