Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακαρπία - Πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες

H απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης γ...

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη

Τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν οι ζημιές από ακαρπία στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, αναφέρει στην απάντησή του ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε ζητήσει από τα τέλη Αυγούστου και μετά τις καταγγελίες τις Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Σαλμώνης, να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία σε ελιές και εσπεριδοειδή, ώστε στη συνέχεια να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ και οι παραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει:

α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης.

γ) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών  και

δ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΛΓΑ θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών και των μανταρινιών στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας έως και την περίοδο συγκομιδής των εν λόγω καλλιεργειών, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.

Παράλληλα, οι Περιφερειακές Επιτροπές των ΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΕ Ηλείας, προέβησαν σε αξιολόγηση του ζημιογόνου αιτίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύντομα, θα ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις