Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΛΛΙΝΥ: Η υψηλή συγκέντρωση υδροθείου στο Κατάκολο κάνει επικίνδυνη την έρευνα για το πετρέλαιο! -Επιστολή και στον Δήμαρχο της Πάτρας

ΕΛΛΙΝΥ: Η υψηλή συγκέντρωση υδροθείου στ...

Το Ινστιτούτο ενημερώνει για τους κινδύνους τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα την επιστολή με τον χαρακτηρισμό «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ»  που εστάλη στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 από το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Ινστιτούτου στον υπουργό Περιβάλλοντος Ε.Λιβιεράτο.

Τα σημεία της επιστολής είναι τα εξής:

«Εν όψει της μετάβασης  στην  επόμενη φάση των ερευνητικών εργασιών για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην χώρα μας, σας παραθέτουμε τις απόψεις μας με  σκοπό να προβλεφθούν μελλοντικές αδυναμίες που θα έχουν επίπτωση σε αυτή την σοβαρή εθνική προσπάθεια .  Όπως γνωρίζετε, πριν και μετά από την επιλογή της/των εταιριών που θα αναλάβουν την εκτέλεση των σεισμικών μη αποκλειστικής χρήσης η των εταιριών που θα αναλάβουν να εκτελέσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές της Ηπείρου, του Πατραϊκού κόλπου και του Κατακόλου, ακολουθούν τρία σημαντικά στάδια και συγκεκριμένα:

- Επιλογή ορισμένων εταιριών για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και τελικά την συμφωνία για κατάρτιση σύμβασης

- Παρακολούθηση των εργασιών των αναδόχων.

- Θέσπιση και εφαρμογή κανόνων για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων.

Το ΕΛΛΙΝΥ έχει εμπειρία και γνώση για  τα αντικείμενα αυτά, γιατί τα μέλη μας τα έχουν ξανακάνει με επιτυχία στο παρελθόν. Και συγκεκριμένα:

- Έχουν προκηρύξει γύρους παραχωρήσεων.

- Έχουν κάνει διαπραγματεύσεις με πετρελαϊκές εταιρίες και έχουν καταρτίσει συμβάσεις.

- Έχουν κάνει παρακολούθηση, εκτέλεση και επίβλεψη εργασιών  σε  γεωφυσικά σκάφη και σε πλωτά η μη γεωτρύπανα που κάνουν ερευνητικές εργασίες πετρελαίου.

- Έχουν συντάξει τους ειδικούς   κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που απαιτούνται στην πετρελαϊκή  έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Σχετικά σας γνωστοποιούμε:

- Την επιτυχή  αντιμετώπιση του σοβαρού ατυχήματος της διαρροής υδροθείου (με πολλούς τραυματίες) σε χερσαία γεώτρηση της περιοχής του Κατακόλου, μια περιοχή που  χαρακτηρίζεται απο  υψηλές συγκεντρώσεις υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακος. Σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις της περιοχής εξάλλου μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις (H2S) και  διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που κυμαίνονταν από 7% έως 11% κατ` όγκο τόσο στην  ζώνη του πετρελαίου όσο και στην υπερκείμενη ζώνη του φυσικού αερίου.  Αυτό το επικίνδυνο μίγμα αερίων απαιτεί (α) ειδικές και δαπανηρές διαδικασίες αντιμετώπισης του κατά την διάρκεια της γεώτρησης, (β) χρησιμοποίηση εξοπλισμού κατασκευασμένου απο ειδικούς χάλυβες (η ειδικά  κράματα) ανθεκτικούς στις ιδιαίτερες διαβρωτικές συνθήκες, κατά την διάτρηση των γεωτρήσεων και κατά την παραγωγή και (γ) εξειδικευμένα σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος και του πληθυσμού σε περιπτώσεις διαρροών.

- Την κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφάλειας, προστασίας και εκκένωσης από κοινού με τις εταιρίες σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών, στην βαθιά γεώτρηση στους Παξούς αλλά και την  εμπειρία της εκμετάλλευσης του Πρίνου (με δύο θανατηφόρα ατυχήματα λόγω υδροθείου) στην οποία μέλη μας έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Όλα αυτά έχουν πλουτίσει την γνώση και την εμπειρία των Ελλήνων επιστημόνων μας και νομίζουμε ότι τώρα  αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ώστε το ΕΛΛΙΝΥ να αποτελέσει χρήσιμο σύμβουλο του Υπουργείου.  Είναι γνωστό οτι βασικοί στόχοι του Ινστιτούτου μας  είναι αφ' ενός μεν το άνοιγμα της πετρελαϊκής αγοράς και αφ' ετέρου βέβαια η προστασία του ευαίσθητου Ελληνικού περιβάλλοντος σε όλες τις διαστάσεις του. Οι κάτοικοι των περιοχών που θα εκτελεσθούν έργα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πρέπει να είναι ενήμεροι για όλα τα ενδεχόμενα.

Κύριε Υπουργέ, επειδή φέρετε και εσείς ευθύνη και επειδή το ΕΛΛΙΝΥ παρακολουθεί από κοντά τις δραστηριότητες αυτές που θα έχουν μακροπρόθεσμες και σημαντικές επιπτώσεις για την χώρα, θετικές η αρνητικές, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ιδιαιτερότητες και ερασιτεχνισμούς στην έρευνα του πετρελαίο.  Προσβλέπουμε σε μια άμεση συνάντηση μαζί σας ώστε να προγραμματίσουμε ενέργειες που θα αποβλέπουν στο κοινό όφελος.»

«Τους έχουμε ενημερώσει, αλλά δεν μας ακούνε...»

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) Βασίλης Καρκούλιας τόνισε ότι έχουν σταλεί σχετικές επιστολές στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα ωστόσο όπως σχολίασε: «Δυστυχώς δεν μας ακούνε».

Ο κ Καρκούλιας συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη σοβαρών μέτρων στο Κατάκολο,  λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδρόθειου, το οποίο είναι, όπως είπε,  θανατηφόρο σε συγκεντρώσεις άνω των 230 ppm ενώ στην περιοχή έχουν μετρηθεί 100.000 ppm.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου χαρακτήρισε ακόμα ελλιπή την σχετική μελέτη που έχει υποβληθεί για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ενημερώνοντας όπως είπε με συστημένη  επιστολή τους δημάρχους Πύργου και Πατρών για να δώσουν μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο θέμα:

«Στείλαμε στους δημάρχους Πύργου και Πάτρας την επιστολή που στείλαμε από τις 4 Σεπτεμβρίου  στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους λέμε για τους κινδύνους καθώς και για άλλα ζητήματα που αφορούν την όλη διαδικασία. Όλοι στο Ινστιτούτο δουλεύουμε πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα, γνωρίζουμε καταστάσεις δύσκολες και στην περιοχή σας έχουμε περιστατικό στην Μυρτιά από έρευνες στην στεριά, γι αυτό ανησυχούμε.»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις