Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η Πάτρα στην Προεδρία της ετήσιας Ολομέλειας 2012 του δικτύου ALDA

 Η Πάτρα στην Προεδρία της ετήσιας Ολομέ...

7 & 8 Ιουνίου 2012, Udine-IT

Η ενίσχυση των πολιτών και των τοπικών αρχών προς όφελος της αποτελεσματικής τοπικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών και των γειτονικών χωρών καθώς και η διευκόλυνση της συνεργασίας  μεταξύ των τοπικών αρχών και  της κοινωνίας των πολιτών θα είναι οι στόχοι της δραστηριότητας του δικτύου ALDA (Association of Local Democracy Agencies) για τα επόμενα χρόνια.

Τα μέλη του ALDA συζήτησαν την μελλοντική στρατηγική και τα προγράμματα του δικτύου στο πλαίσιο της ετήσιας Ολομέλειας του 2012, που πραγματοποιήθηκε στην Udine (Ιταλία) και φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia και το Δήμο της Udine (7 & 8 Ιουνίου 2012).

Η Ολομέλεια συγκέντρωσε  περίπου εκατόν είκοσι (120) μέλη, εκπροσώπους  δήμων, περιφερειών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων από συνολικά δεκαεφτά (17) χώρες.

Την Προεδρία της  διήμερης Ολομέλειας είχε η εκπρόσωπος της πόλης της Πάτρας κα Χρύσα  Γεραγά (προϊσταμένη Τμ. Προγραμματισμού-Δικτύωσης & Διεθνών Σχέσεων της ΑΔΕΠ ΑΕ) κατόπιν υποβολής υποψηφιότητας, η  οποία εγκρίθηκε από τα μέλη.  
Οι εργασίες της Ολομέλειας περιλάμβαναν επιμέρους παρουσιάσεις αναφορικά με τις εν εξελίξει δράσεις του δικτύου, τον οικονομικό απολογισμό του, τη διασύνδεσή του με φορείς εντός και εκτός ΕΕ, καθώς και εκτός Ευρώπης με έμφαση σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Αίγυπτο, κλπ.).

Σημαντικό μέρος  της φετινής ετήσιας συνεδρίασης  ήταν η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα συντονίσει το δίκτυο για  τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Οriano Otocan είναι ο νέος Πρόεδρος ALDA, που εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ίστρια (Κροατία) - Διευθυντής του Τμ. «Διεθνούς Συνεργασίας & Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Έχουν εκλεγεί επίσης η κα Imislawa Gorska (Αντιπρόεδρος) - Bydgoszcz (Πολωνία), ο κ.Αlessandro Perelli (Αντιπρόεδρος)- Friuli Venezia Giulia, (Ιταλία), η κα Paula Rauzan (Γραμματέας) – Sisak (Κροατία), ο κ. Roger Lawrence (Ταμίας)-Wolverhampton (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλη του Δ.Σ. είναι ο κ.Alain Tourret - Περιφέρεια Κάτω Νορμανδίας (Γαλλία), ο κ. Mircea Cosma – Πράχοβα (Ρουμανία), ο κ.Valery Deschamps - Καέν (Γαλλία), ο κ.Dobrica Μιλοβάνοβιτς - Kragujevac (Σερβία), ο κ. Ruggiero Mennea – Απουλία (Ιταλία) και ο κ. Lucio Gregoretti –Monfalcone (Ιταλία). Στη φωτογραφία παρουσιάζεται το νέο Δ.Σ. μαζί με τη Διευθύντρια του ALDA κα Antonella VALMORBIDA και την Πρόεδρο της Ολομέλειας κα Χρύσα Γεραγά.

«Είναι σημαντικό  να συνεχιστούν οι δραστηριότητες του ALDA στις χώρες της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Oriano Otocan, νέος Πρόεδρος ALDA, «γιατί, αν και η Κροατία θα είναι σύντομα μέλος της ΕΕ, είναι αλήθεια ότι άλλες χώρες  έχουν μπροστά πολλά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το ALDA είναι σίγουρα ένας παράγοντας σε αυτό το μονοπάτι, παρέχοντας υποστήριξη και υλοποιώντας πολύπλευρο έργο».

Είναι γεγονός, ότι  το δίκτυο ALDA υποστηρίζεται από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το έργο του συμπληρώνεται από έντεκα αντένες τοπικής δημοκρατίας που δραστηριοποιούνται στις βαλκανικές χώρες, με την Πάτρα να αποτελεί την πόλη-πυρήνα του δικτύου για την Ελλάδα.

Η Ολομέλεια συνδυάστηκε  με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου  με θέμα «Ενίσχυση του ρόλου των πολιτών και της τοπικής διακυβέρνησης στις γειτονικές χώρες». Στόχος ήταν να αξιολογηθεί κατά πόσον οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν με επιτυχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και να αναπαραχθούν σε άλλες χώρες, που ζουν σήμερα τη μετάβαση σε δημοκρατικά καθεστώτα. Ο κ.Keith Whitmore, Πρόεδρος του Κογκρέσου δήλωσε «Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αρχίσει με το Μαρόκο και την Τυνησία, μετά από αίτηση των χωρών αυτών, ειδικά σχέδια που στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου του ενεργού πολίτη και την κοινωνία των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επιμέρους  εμπειρίες από την Επιτροπή των  Περιφερειών, τοπικές αρχές και  ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (κυρίως εκτός ΕΕ) και της Μεσογείου, που δείχνουν μια ισχυρή ανάγκη για  την υποστήριξη της κοινωνίας  των πολιτών.

Πράγματι, η κοινωνία των πολιτών διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο, τόσο ως πηγή μιας νέας πολιτικής τάξης που διαμορφώνεται  στις χώρες όσο και ως σημάδι της  μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας της κοινωνίας.

Όπως δήλωσε η  αρμόδια Αντιδήμαρχος Δήμου Πατρέων  κα Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη  «η Αντιδημαρχία μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού και σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ ΑΕ θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή  της προς όφελος της ανάδειξης  και της υποστήριξης του έργου  των φορέων υπέρ της συμμετοχικότητας πολιτών, αναγνωρίζοντας τη σημασία  της συνέργειας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά