Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι τρεις προτάσεις που υπέβαλλε στο «Πράσινο Ταμείο» ο Δήμος Αιγιαλείας

Οι τρεις προτάσεις που υπέβαλλε στο «Πρά...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ομόφωνα ενέκρινε την υποβολή πρότασης από το Δήμο

Ο Δήμος Αιγιαλείας υπέβαλε πρόταση στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ««Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», ύστερα από σχετική πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο, που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ιδρύθηκε με το ν. 3889/2010 και αποτελεί συνέχεια του «Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.)». Το Πράσινο Ταμείο έχει ως κύριο σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προώθηση έργων, δράσεων και λοιπών παρεμβάσεις προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της σχετικής εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ομόφωνα ενέκρινε την υποβολή πρότασης από το Δήμο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: Αναβάθμιση αστικών υποδομών, Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος, Ενίσχυση ελκυστικότητας πόλεων.

Σκοπό του προγράμματος αποτελεί η χρηματοδότηση παρεμβάσεων με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πόλεων, με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Για την ταυτόχρονη επίτευξη αυτών των στόχων και συνεπώς για την αυξημένη αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτούμενων δράσεων και έργων δίνεται προτεραιότητα στην χρηματοδότηση ολοκληρωμένων και διατομεακών δράσεων, έναντι των αποσπασματικών παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr, ο Δήμος Aιγιαλείας υπέβαλε πρόταση στον Άξονα 2: Αναβάθμιση αστικών υποδομών και στα
Μέτρο 2.1: Υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας
Ενδεικτικές δράσεις:

1) Διεύρυνση, αισθητική / λειτουργική / περιβαλλοντική / βιοκλιματική αναβάθμιση, ανακατασκευή, επισκευή / συντήρηση πεζοδρομίων ή / και πεζοδρόμων και επιμέρους υποδομών τους. Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών. Πρόνοια για εμποδιζόμενα άτομα.
Πρόταση: Ανάπλαση οδού Μητροπόλεως(από το ύψος της Ανδρέου Λόντου έως τα φανάρια).

2) Δημιουργία σταθμών δωρεάν ενοικίασης ποδηλάτων
Πρόταση: Η πράξη αφορά στην εισαγωγή αυτοματοποιημένου Συστήματος Διάθεσης Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (Bike Sharing) στον Δήμο το οποίο θα λειτουργεί σαν δημόσιο μέσο μεταφοράς και:

. θα αποτελέσει ένα αποδοτικό και προσιτό σύστημα μεταφοράς

. θα προωθήσει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

. θα αναβαθμίσει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον (μείωση κυκλοφοριακού φόρτου, εισαγωγή σε επιλεγμένα σημεία Σταθμών Ενοικίασης με φιλικά περιβαλλοντικές τεχνολογίες και αισθητική που αναβαθμίζει το δομημένο αστικό περιβάλλον)

. θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής της πόλης, μειώνοντας τους ρύπους και την ηχορρύπανση και αυξάνοντας την ασφάλεια των μετακινήσεων

. θα μειώσει το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα του κέντρου της πόλης

Τονίζεται ότι τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η κοινότητα της πόλης να τ ζητάει όλο και πιο έντονα.

Το Σύστημα θα αποτελείται από 40 Ποδήλατα και 4 Σταθμούς, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν εξήντα οκτώ (68) θέσεις κλειδώματος Ποδηλάτων (17 ανά Σταθμό). Η ύπαρξη πλεονάζοντος αριθμού θέσεων κλειδώματος θα διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα κενών θέσεων κλειδώματος σε κάθε Σταθμό τις περισσότερες στιγμές της ημέρας.

Εάν κάποιος Σταθμός είναι υπερπλήρης ή με ελάχιστα Ποδήλατα, το Σύστημα θα στέλνει αυτόματα μήνυμα σε επιλεγμένους προορισμούς έτσι ώστε να γίνει «ανακατανομή» των Ποδηλάτων με στόχο τη διαθεσιμότητα Ποδηλάτων και ελεύθερων θέσεων κλειδώματος σε κάθε Σταθμό.

Ο Δήμος θα προμηθευτεί δέκα επιπλέον Ποδήλατα (40+10), τα οποία θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης, θα αντικαθιστούν άλλα που επισκευάζονται ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν Ποδήλατα από τους Σταθμούς, αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησής τους και, εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σε αυτούς.

Το Σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τακτικούς χρήστες (δημότες και τακτικούς επισκέπτες) όσο και «έκτακτους». Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης θα ταυτοποιείται πριν χρησιμοποιήσει το Σύστημα. Οι Σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής από όπου θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο Σύστημα, καθώς και αναγνώστη μαγνητικής κάρτας.

Τα ποδήλατα θα είναι ειδικά σχεδιασμένα με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης. Χωροθέτηση Σταθμών ποδηλάτων σε χώρους που θα αποφασιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιου κατόπιν εισηγήσεων της ομάδας που θα υποβάλει την πρόταση. Πιο κατάλληλοι πάντως χώροι θεωρούνται οι παραλιακές ζώνες, όπως π.χ. η παραλία Αλυκής.

Τεχνικά και Λειτουργικά Χαρακτηριστικά

Τα Ποδήλατα θα είναι ειδικά σχεδιασμένα, εμφανώς αναγνωρίσιμα, με χαρακτηριστικό χρώμα σύμφωνο με την ταυτότητα του Συστήματος, ανοξείδωτα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, θα έχουν αντικλεπτικό και αντιβανδαλιστικό σχεδιασμό, θα είναι εύκολα στη χρήση από αμφότερα τα φύλα, θα φέρουν καθρέπτη και φώτα.

Οι Σταθμοί Πληροφόρησης και Ενοικίασης διαθέτουν ειδικό μηχανισμό ταυτοποίησης του χρήστη και είναι ενεργειακά αυτόνομοι. Στους Σταθμούς παρέχονται μέσω της οθόνης πληροφορίες τόσο για το Σύστημα (γεωγραφική θέση των σταθμών, διαθέσιμα ποδήλατα, οδηγίες χρήσης) όσο και άλλες γενικότερες (δίκτυο ποδηλατόδρομων, πρόγνωση καιρού κ.α.).

Ενδεικτικός Π/Υ: 230.000 ευρώ.

Μέτρο 2.2: Βελτίωση αστικού εξοπλισμού
Ενδεικτικές δράσεις: Συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση της διαμόρφωσης και του αστικού εξοπλισμού ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, παιδότοπων και πλατειών.
Πρόταση: Προμήθεια και Αντικατάσταση Οργάνων Παιδικής Χαράς και Ελαστικών Πλακιδίων Ασφαλείας Παιδικής Χαράς στην πόλη του Αιγίου.

Ενδεικτικός Π/Υ: 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατάθεση προτάσεων γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30/06 (δόθηκε παράταση)και ο Δήμος Αιγιαλείας ενδέχεται να προσθέσει στις τρεις παραπάνω προτάσεις και την κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις