Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Στα "κεραμίδια" οι δανειολήπτες της Αχαϊκής αν δεν λάβουν απάντηση σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς

Πάτρα:Στα "κεραμίδια" οι δανει...

Ζητούν να συναντηθούν μαζί τους για να διευθετηθεί το θέμα του κλεισίματος των δανειακών συμβάσεων

Την αντίδραση των πολιτικών αρχηγών στο αίτημά τους για συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να ζητηθεί νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Αχαϊκή, αλλά και  δίμηνη αναστολή της εκκαθάρισης της τράπεζας, περιμένει μέχρι σήμερα ο σύλλογος δανειοληπτών επιχειρηματιών της Αχαϊκής Τράπεζας. Όπως επισημαίνει ο εκπρόπσωπος του συλλόγου κ. Προσκυνητόπουλος, αν δεν λάβουν απάντηση μέχρι σήμερα το μεσημέρι, βάζουν "μπρος" για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ανάμεσα στα σχέδιά τους είναι καταλήψεις αλλά και αντισυγκεντρώσεις σε Βενιζέλο και Σαμαρά κατά την παρουσία τους στην Πάτρα.

Τα σχετικά αιτήματα έχει αποστείλει εγγράφως στους πολιτικούς αρχηγούς, το Επιμελητήριο Αχαΐας .

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κ. Μίχαλο καθώς και στα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας Ηλείας, Λαμίας και Λέσβου που αντιμετωπίζουν οπως και η Αχαϊα τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις απο τις ανακλήσεις αδειών των συνεταιριστικων Τραπεζών.

“Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, η κατάρρευση του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και η εσωτερική υποτίμηση έχουν σαν συνέπεια την κατάρρευση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση πωλήσεων, την πρόκληση ζημιών με συνέπεια το κλείσιμο πάρα πολλών επιχειρήσεων, οδηγώντας επιχειρηματίες και το προσωπικό των επιχειρήσεών τους στην ανεργία και την ανέχεια.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν δείχνει κανένα σημείο βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, κατέστησε προβληματικές τις μέχρι πρότινος υγιείς  Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, αποκλεισμένες από τις πηγές χρηματοδότησης, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ομαλής επιχειρηματικής λειτουργίας.

Η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα δημοσιεύματα, από την ΤΡΟΪΚΑ / ΕΚΤ / Υπ. Οικονομικών / ΤτΕ θα οδηγήσει  στην μονοπωλιακή λειτουργία 2 – 3 μεγάλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων στη χώρα και εξαφάνιση των λοιπών μικροτέρων τραπεζών, οι οποίες πραγματικά ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τις τοπικές οικονομίες της Ελληνικής Περιφέρειας.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα δημιουργηθεί ένα ολιγοπωλιακό τραπεζικό σύστημα που θα στραγγαλίσει κάθε υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η στοχευμένη αυτή εξέλιξη προσδοκά στην δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα λίγα και ισχυρά Πιστωτικά Ιδρύματα να έχουν αυξημένη κερδοφορία για να επιστρέψουν στο ΤΧΣ τα δισεκατομμύρια Ευρώ που σήμερα διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί η πλειοψηφία των Ελληνικών ΜΜΕ θα έχουν μεγάλη δυσκολία στη πρόσβασή τους στις πηγές χρηματοδότησης, το δε υψηλό κόστος χρήματος  και κοστολόγησης τραπεζικών υπηρεσιών, θα καταστήσει προβληματική τη βιωσιμότητά τους.

Το πρόβλημα αυτό, παρουσιάζεται σε απόλυτα οξύτερο βαθμό στην περιοχή μας, μετά την ανάκληση της αδείας λειτουργίας και θέσης σε εκκαθάριση της Αχαικής Συνεταιριστικής Τράπεζας που στήριζε σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας, με 5000 περίπου δανειολήπτες.

Προκειμένου να διατηρηθεί ένα μέρος της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέχρι να περάσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να φροντίσετε.

Α)  Μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην κλείσει καμία δανειακή σύμβαση των δανειοληπτών.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έως ότου ομαλοποιηθεί η ρευστότητά τους, να γίνουν ρυθμίσεις με ευνοϊκούς όρους, στην κατεύθυνση σταθεροποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

B) Τα υφιστάμενα υπόλοιπα των ενήμερων ή σε καθυστέρηση επιχειρηματικών δανείων να ρυθμιστούν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για 20 έτη με 5 έτη περίοδο χάριτος (2 χρόνια χωρίς καταβολή τόκων, 3 χρόνια τόκοι 5ετίας και 15 χρόνια τοκοχρεωλυτικά) με λογικό επιτόκιο, για την ομαλή αποπληρωμή των.

Γ)  Να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των Ελληνικών επιχειρήσεων με όρους και προϋποθέσεις κόστους, που απολαμβάνουν και οι επιχειρήσεις των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ) Για τις 3 Συνεταιριστικές Τράπεζες των οποίων η ΤτΕ ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας, απαιτείται ειδική μέριμνα, ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες αυτών των τραπεζών για να αποφύγουν την βιαία διακοπή των εργασιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα δάνεια αυτά νομοθετικά, καθ’ όσον οι εκκαθαριστές απαιτούν άμεση ρευστοποίηση των υποχρεώσεών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το κλείσιμο των λογαριασμών, εκτός των άλλων επιπτώσεων, θα έχει και ως αποτέλεσμα τις αλυσιδωτές δυσμενείς συνέπειες με συμβάσεις δανειακές σε άλλες τράπεζες και με επακόλουθο την πλήρη καταστροφή αυτών.

Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, με την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και γενικότερα μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις.

Ε) για την υλοποίηση των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να ανασταλεί από την ΤτΕ, η εκκαθάριση, επί δίμηνο τουλάχιστον, μέχρις εκλογής της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τις επικείμενες εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα, ιδιαίτερα για την περιοχή μας, επί μιας ρεαλιστικής βάσεως, στην κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμεθα την άμεση επικοινωνία μαζί σας, προς αντιμετώπιση του προβλήματος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις