Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Σισσίτια,κοινωνικό παντοπωλείο,λαχανόκηπος,κέντρο υποδοχής αστέγων απο το Δήμο για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Πάτρα:Σισσίτια,κοινωνικό παντοπωλείο,λαχ...

Σύντομα θα αναδειχθεί η ΜΚΟ που θα αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα

Η Αντιδημαρχία εθελοντισμού και ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) διοργάνωσαν συνάντηση εργασίας την Τετάρτη 4 Απριλίου με θέμα την ενημέρωση για το πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» από την οποία αναμένεται να αναδειχθεί η ΜΚΟ η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει, να υποστηρίξει και να υλοποιήσει για την Πάτρα την πρόταση μέσω της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ή και η συνέχιση λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» όπως: κοινωνικό παντοπωλείο, τράπεζα χρόνου, δομή παροχής συσσιτίων, γραφείο διαμεσολάβησης, δημοτικό λαχανόκηπο, ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, κοινωνικό φαρμακείο κα.

Δεκαέξι εκπρόσωποι ΜΚΟ απάντησαν στην πρόσκληση μας και όλοι ανεξαρτήτως χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων.

Ειδικότερα οκτώ από τους παρευρισκόμενους δήλωσαν την πρόθεσή τους για ενεργό συμμετοχή στο σχήμα: Ελληνική Ένωση για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας, ΚΕΘΕΑ-Οξυγόγο, Σωροπτιμιστικός Όμιλος, Περιφερειακό Ινστιτούτο Μετανάστευσης, Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας, Εθελοντές Γεωπόνοι, ΑΜΚΕ-«Πολυνόη», Μητρόπολη Πατρών. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των συλλόγων: Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Φλόγα θα εισηγηθούν στο ΔΣ τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Δήμου Πατρέων.

Μετά την συνάντηση που προβλήθηκε ιδιαίτερα και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  και από τις κατ’ιδίαν επαφές μας, επικοινώνησαν μαζί μας και οι εκπρόσωποι των συλλόγων «Αγκαλιάζω», «ΚΕΜΟΠ Ο Πλάτων» και ο «Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Έσω-Έξω Αγυιάς & Τερψιθέας Πατρών» που επίσης ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στην πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή αλλά και σε όλη τη διαδικασία το ενδιαφέρον τους δήλωσαν και  ενεργοί πολίτες που δεν εκπροσωπούν οργανώσεις αλλά είναι τακτικά μέλη.

Μετά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πρόγραμμα των «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» και την αναλυτική περιγραφή των δομών που με βάση τις ανάγκες των δημοτών ενδιαφερόμαστε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων που δηλώνουν πως έχουν την εμπειρία να υποστηρίξουν κατάλληλα την πρόταση να πραγματοποιήσουμε μία επιπλέον συνάντηση στη συνέχεια της προηγούμενης.

Από τη δεύτερη συνάντηση προέκυψε πως η ΜΚΟ-«ΣΟΨΥ: Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία» και η ΑΜΚΕ-«Στήριξη» ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο. Ενδιαφέρον εκδήλωσε επίσης και η ΜΚΟ – «ΚΕΜΟΠ: Κέντρο Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού», εκπρόσωπος του οποίου δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει στην συνάντηση εργασίας.

Η τεκμηρίωση της πρότασης έχει πολλές δυσκολίες λόγω των απαιτήσεων σε υλικοτεχνική υποδομή, οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, μόνο μία ΜΚΟ μπορεί να συμμετάσχει ως δικαιούχος του προγράμματος και μόνο σε μία πρόταση μπορεί να συμμετάσχει ένας Δήμος, η επιλογή είναι δύσκολη γιατί κληθήκαμε να επιλέξουμε τον άξιο ανάμεσα στους ίσους.

Σημαντικότερο όλων όμως είναι πως, ανεξάρτητα από το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της πρότασης και ο οποίος χρειάζεται να διακρίνεται ανάμεσα στους τοπικούς φορείς για την εμπειρία του στην υλοποίηση προγραμμάτων, την υλικοτεχνική του υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση που διαθέτει, για να μπορεί να διεκδικήσει την πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί για δύο έτη η δημιουργία ή και η συνέχιση των Κοινωνικών Δομών για την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσα από το έργο αυτό θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων, οι οποίοι με διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους που θα αποτυπώνονται σ’ένα μνημόνιο συνεργασίας, θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που πλήττονται άμεσα ή απειλούνται από τη φτώχια.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ κος Θεοχάρης Μασσαράς, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού κ. Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη και στελέχη του Δήμου μελέτησαν τους φακέλους των φορέων και προτείνουν την ΑΜΚΕ – «Στήριξη» να αναλάβει τη διεκδίκηση του έργου για την πόλη των Πατρών.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η 20η Απριλίου 2012 και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, έχει διοργανώσει συνάντηση εργασίας για την αποτελεσματική οργάνωση της εφαρμογής του παραπάνω προγράμματος, τη Μ. Τρίτη, 10 Απριλίου 2012.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις