Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: "Άμεση πάταξη του παρεμπορίου"

Μιχ. Μπεκίρης: "Άμεση πάταξη του πα...

Αναφορά του αχαιού βουλευτή

Η Ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα  του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  θα έπρεπε από καιρό να έχει σχεδιάσει εφαρμόσιμα και εφικτά μοντέλα ανάπτυξης του εμπορίου στην χώρα μας . Θα έπρεπε να πάρει τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα για την στήριξη των έμπορων μας  ώστε να μην υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο ζωής τους.

Οι λειτουργίες του κράτους, , προσαρμόζονται με αργούς ρυθμούς και με δεδομένη την ανυπαρξία σαφών οδηγιών από την πολιτική ηγεσία έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς χάους στον Εμπορικό κόσμο ο οποίος πνίγεται στα χρέη και με ένα μέλλον τελείως αβέβαιο.

Για όλα τα παραπάνω ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης, έφερε πάλι το θέμα στο προσκήνιο καταθέτοντας σχετική αναφορά . με την οποία έθετε τα προβλήματα του παραεμπορίου και τα ζητήματα που προκύπτουν από την αναρχία που επικρατεί στην αγορά .

Το πλήρες κείμενο της απάντησης που έλαβε έχει ως εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Μ. Μπεκίρης, με θέμα : «Ο αθέμιτος ανταγωνισμός του παρεμπορίου» και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Εμπορίου, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση του παρεμπορίου θεσπίσθηκαν νέες διατάξεις για την κατάσχεση και άμεση καταστροφή των εμπορευμάτων, που διακινούνται παράνομα στην αγορά.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που μετουσιώθηκε σε νόμο τον Ιούνιο του 2011 (ν. 3982/2011), προβλέφθηκε για πρώτη φορά η επιτόπια καταστροφή των παρανόμως διακινούμενων προϊόντων. Η μέχρι πρότινος διαδικασία οδηγούσε στην συγκέντρωση των κατασχεμένων σε αποθήκες με γραφειοκρατικές διαδικασίες που στέκονταν εμπόδιο στην ταχεία και επιτυχή καταστολή του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ 143/Α/17-6-2011, δημοσιεύθηκε ο ν. 3982/2011, όπου σύμφωνα με αυτόν κατάσχονται και καταστρέφονται άμεσα εμπορεύματα πορεμπορίου, προϊόντων απομίμησης καθώς και αυτών που κυκλοφορούν κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ακόμη απλουστεύεται η σχετική διαδικασία και ενισχύεται το έργο των οργάνων, που είναι αρμόδια για την πάταξη του παρεμπορίου.

Ειδικότερα, με την παράγρ. 11 του άρθρου 74 του ως άνω νόμου, αντικαταστάθηκε το άρθρο 11 του ν. 3377/ 2005, όπως είχε τροποποιηθεί με την παράγρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3557/2007.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α'265), τα κάθε είδους εμπορεύματα (είτε υπαίθριου εμπορίου, είτε εντός αποθηκευτικών εν γένει χώρων, στεγασμένων ή μη, περιλαμβανομένων και αυτοκινούμενων μέσων) που διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο και τα οποία είτε συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων είτε κυκλοφορούν κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, Α'84) είτε αυτός που τα διαθέτει δεν κατέχει την απαιτούμενη άδεια ή τα νόμιμα παραστατικά, κατάσχονται και καταστρέφονται άμεσα και επί τόπου, με κάθε πρόσφορο τρόπο, περιλαμβανομένης της ρίψης εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της εμπορικής αξίας του προϊόντος με ανεξίτηλο χρωματισμό (σπρέι).

Ακόμη στις ίδιες διατάξεις ορίζονται τα όργανα που επιβάλλουν την κατάσχεση, που είναι: τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), που είχαν συσταθεί στις πρώην Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών της χώρας, όπου μετά την εφαρμογή του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α), η αρμοδιότητα για τη σύστασή τους ανήκει πλέον στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή η Δημοτική Αστυνομία των οικείων Δήμων. Τα ως άνω αρμόδια όργανα έχουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. και τους παρέχεται η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Για άμεση εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, η αρμόδια Διεύθυνση Εμπορικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου απέστειλε προς τους ενδιαφερόμενους, τις αριθμ. ΚΙ-1991/22-07-2011 και Κ1-2466/21-09-2011 Διευκρινιστικές εγκυκλίους, που αναρτήθηκαν και στο Πρόγραμμα Διαύγεια με ΑΔΑ: 4ΑΣΦΦ-1Λ9 και ΑΔΑ: 4Α8ΗΦ-ΣΤΚ, αντίστοιχα, με τις οποίες παρέχονται σχετικές πληροφορίες.

Η ανωτέρω νέα ρύθμιση για την κατάσχεση και άμεση καταστροφή εμπορευμάτων παρεμπορϊου, προϊόντων απομίμησης και αυτών που κυκλοφορούν κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, καθιστά αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση του παρεμπορϊου, μειώνει το λειτουργικό κόστος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενισχύει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. και της Δημοτικής Αστυνομίας, συμβάλλει θετικά στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα με την προστασία του νόμιμου εμπορίου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιφέρει το παραεμπόριο καθώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών από την χρησιμοποίηση τέτοιων προϊόντων.

Επιπλέον, σε συνέχεια πολλών αιτημάτων Περιφερειακών Ενοτήτων, με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, με το ν. 4038/2012 (αρ. 12) τροποποιήθηκε το καθεστώς σύστασης των Κλιμακίων Ελέγχου υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών, από τις Περιφέρειες και όχι από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας σύστασης των Κλιμακίων από τον Περιφερειάρχη στον Αντιπεριφερειάρχη. Με τη ρύθμιση αυτή, αναμένεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παραβάσεων του παρεμπορϊου, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των τοπικών προβλημάτων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός ελέγχου, προβλέφθηκε ότι για πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Κλιμάκια Ελέγχου των Περιφερειών, τα έσοδα θα πιστώνονται σε ειδικό κωδικό των Περιφερειών και αντίστοιχα τα πρόστιμα που επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία θα πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του εκάστοτε Δήμου, έτσι ώστε ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορεί με ίδια κεφάλαια να χρηματοδοτεί τους ελέγχους σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές εν γένει αλλά και το παρεμπόριο.

Τέλος, η πιο σημαντική κίνηση που γίνεται αυτήν τη στιγμή για την πάταξη του παρεμπορϊου είναι η προμήθεια έξι σκάνερ για την παρακολούθηση των εμπορευματοκιβωτίων, γιατί το πρόβλημα πρέπει κυρίως να σταματήσει στις πύλες εισόδου της χώρας, που είναι κατά κύριο λόγο τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης κ.λπ. Άρα η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των σκάνερ με διαδικασίες σχετικά επείγουσες για τη μίσθωσή τους με ά,τι επιλεγεί- είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις