Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το στερνό αντίο στον δημοσιογράφο-λογοτέχνη Κώστα Ριζόπουλο

Το στερνό αντίο στον δημοσιογράφο-λογοτέ...

Yπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τη δημοσιογραφία και την τέχνη

Το Αίγιο αποχαιρετά μια σπουδαία προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας και της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012, έφυγε από τη ζωή στα 93 του, πλήρης ημερών, ο λογοτέχνης-δημοσιογράφος από το Αίγιο Κώστας Ριζόπουλος.

Μια χαρακτηριστική κι αγαπητή μορφή των τοπικών γραμμάτων, που υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τη δημοσιογραφία και την τέχνη.

Ο Κώστας Ριζόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Αίγιο και έζησε και τα 93 του χρόνια στη γενέτειρα πόλη, μη φεύγοντας ποτέ από τον τόπο του. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, εργάστηκε αργότερα ως υπάλληλος στο εργοστάσιο της Χαρτοποιίας Αιγίου, απ'όπου και συνταξιοδοτήθηκε τη δεκαετία του 1980, λίγο πριν μπει λουκέτο στη μονάδα.

Στη δημοσιογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1945, γράφοντας άρθρα και επιφυλλίδες στην εφημερίδα “Έρευνα” με εκδότη τον αείμνηστο Ανδρέα Φιλιππόπουλο. Ακολούθως, εργάστηκε στην εφημερίδα “Φωνή του Αιγίου” με διευθυντή το φίλο του δημοσιογράφο-λογοτέχνη Γιάννη Ανδρικόπουλο και μάλιστα ως αρχισυντάκτης, ενώ με την έκδοση της εφημερίδας “Βήμα της Αιγιάλειας” το 1975 από το Φάνη Ζουρόπουλο, ο Κ.Ρ. ανέλαβε επάξια το εβδομαδιαίο χρονογράφημα και παράλληλα έγραφε ρεπορτάζ, άρθρα και σχόλια αλλά και κριτικές για καλλιτεχνικά κυρίως δρώμενα. Θεωρείται ο πολυγραφότερος χρονογράφος όλων των εποχών για το Αίγιο αλλά και από τους πολυγραφότερους δημοσιογράφους εν γένει, καθώς υπολογίζεται πως έχει γράψει πάνω από 1.200 επιφυλλίδες και χιλιάδες άλλα δημοσιογραφικά κείμενα. Τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν πάντα από οξυδέρκεια και παράλληλα λυρικότητα, κάνοντας τους Αιγιαλείς να ανατρέχουν πρώτα στην επιφυλλίδα του και μετά να διαβάζουν τα νέα της εφημερίδας.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ο Κώστας Ριζόπουλος ανέπτυξε πολύπλευρη λογοτεχνική δραστηριότητα, δημοσιεύοντας ποιήματά του και μικρά διηγήματα-χρονογραφήματα, όχι μόνο στον τοπικό Τύπο αλλά και σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Μπορεί να μην τύπωσε ποτέ βιβλίο με τα πολύ αξιόλογα ποιήματά του, όμως το 1992 τυπώθηκε ένα μικρό ανθολόγιο με τίτλο “Στίχοι της ζωής και της καρδιάς”, ενώ το 1960 εξέδωσε το βιβλίο “Δύο Αιγιώτες Ποιητές”, αφιερωμένο στους αδελφούς Γιάννη και Αντώνη Βαλσαμίδη, καταγράφοντας το έργο τους και κάνοντάς τους γνωστούς σε όλη την Ελλάδα.

Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον αιγιώτη σπουδαίο μουσικό Φίλιππο Οικονόμου και παρουσιάστηκαν σε τοπικές εκδηλώσεις. Ο ίδιος ο Κώστας Ριζόπουλος, στα ποιήματά του εμφανιζόταν τρυφερός, ευαίσθητος και ανθρώπινος, όπως εξάλλου ήταν και ο χαρακτήρας του. Αγαπούσε πολύ την τέχνη και τον πολιτισμό και στη διάρκεια της μακράς του ζωής, συμμετείχε σε δεκάδες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αλλά και ιδρυτικό ή διοικητικό μέλος σε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους της Αιγιάλειας. Σύμμαχος των εραστών της τέχνης, στεκόταν πάντοτε αρωγός σε μικρές ή μεγάλες προσπάθειες και έδινε πάντοτε εύστοχες συμβουλές για κάθε ζήτημα.

Με το ήθος και τη σεμνότητα που τον διέκριναν, έδωσε πολύτιμα διδάγματα στη νέα γενιά δημοσιογράφων του τόπου, που στο πρόσωπό του πάντα έβρισκαν έναν πρόθυμο δάσκαλο και φίλο.

Ο Κώστας Ριζόπουλος δεν παντρεύτηκε ποτέ, αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία που γέμιζαν τη ζωή του. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

 

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ...ΟΛΟ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Η φωτογραφία που διέσωσε η δημοσιογραφική προνοητικότητα, απαθανάτισε εν ώρα εργασίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τον νεαρό τότε δημοσιογράφο και εκδότη του "Βήματος της Αιγιάλειας" Φάνη Ζουρόπουλο, με τους "δασκάλους" Κώστα Ριζόπουλο (αριστερά) και Ανδρέα Μαγκλάρα (δεξιά). Δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό "Σχεδία" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου, με την επιμέλεια του Γιάννη Ανδρικόπουλου.

 

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Το ποίημα "Απόψε το φεγγάρι" του Κώστα Ριζόπουλου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λυρικής γλώσσας που χρησιμοποίησε ο λογοτέχνης. Αναγνώστηκε σε εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση ντόπιων ποιητών, που διοργάνωσε ο τότε Δήμος Αιγίου στις 26 Ιουλίου 2000, επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη και αρμοδίας αντιδημάρχου Μαρίας Αγγελοπούλου, στα πλαίσια των "Ελικείων 2000" και σε επιμέλεια Τάσου Αιγιαλού:

Απόψε το φεγγάρι λυπημένο
μονάχο τριγυρνάει στον ουρανό,
με πρόσωπο χλωμό και κουρασμένο
σαν να'ρχεται από δρόμο μακρινό.

Στα τρίστρατα του χάους που διαβαίνει,
ποιος ξέρει τι να βλέπει από ψηλά.
Τι πράγματα παράξενα μαθαίνει
τις νύχτες με τ'αστέρια που μιλά.

Ας ήταν μια στιγμή να σταματήσει
το δρόμο του, ένα λόγο να μας πει.
Απόψε η νύχτα έχει μελαγχολήσει
κι ό κόσμος επλημμύρισε σιωπή...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις