Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το φαινόμενο των υποσιτιζόμενων παιδιών «έφθασε»και στην Αιγιάλεια

Το φαινόμενο των υποσιτιζόμενων παιδιών ...

Χωρις κολατσιό πολλοί μαθητές Δημοτικών Σχολείων

Το φαινόμενο των υποσιτιζόμενων παιδιών που δεν έχουν κολατσιό μαζί τους ή των παιδιών που δεν φέρνουν φαγητό για το ολοήμερο σχολείο, «έφθασε» και στα Δημοτικά Σχολεία της Αιγιάλειας! Μπορεί να μην σημειώθηκαν ακόμη κρούσματα λιποθυμίας λόγω πείνας, αλλά όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί μπορεί να κατατείνουμε. Πραγματικά συγκλονίζει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς με νέες περιπτώσεις μαθητών που οι οικογένειες τους δε μπορούν κυριολεκτικά να τους προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό, πόσο μάλιστα κολατσιό για το σχολείο!

Τέτοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr, έχουν εντοπισθεί σε αρκετά Δημοτικά σχολεία της περιοχής και γι' αυτό το λόγο η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, με πρωτοβουλία της, έθεσε το μείζον αυτό πρόβλημα στο Δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο, σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχε, εκτός του Δημάρχου, το προεδρείο της Σχολικής Επιτροπής και η αντιδήμαρχος και μέλος της Σχολικής Επιτροπής, Βασιλική Ψυχράμη, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το πως θα αντιμετωπιστούν οι μικροί μαθητές στο δημόσιο σχολείο οι οποίοι υποσιτίζονται ή ακόμα και πεινούν!

Το ζήτημα πάντως είναι πολύ «λεπτό» και επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να μην «στιγματιστούν» τα παιδιά. Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στους μαθητές αλλά έχει τη «ρίζα» του και στις οικογένειες, καθώς και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, αναφέρει στο www.aigialeianews.gr, o Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρης Ελευθεριώτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν διακριτικές ενέργειες:

«Εμείς ζούμε μέσα στα σχολεία, γιατί με αυτό ασχολούμαστε και βιοποριστικά. Βλέπουμε ότι στα σχολεία υπάρχει πρόβλημα, όχι μόνο στα παιδιά, υπάρχει και στις οικογένειες. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2012, με τους 1.000.000 ανέργους, με τους αστέγους, βλέπουμε ότι π.χ. οι οικογένειες που σιτίζονται ανά τη χώρα αλλά και στην περιοχή μας από διάφορες εκδοχές είναι πάρα πολλές και διαρκώς αυξάνονται.

Είτε είναι της εκκλησίας, είτε είναι του δήμου, είτε είναι σε συνεργασία όλων των φορέων που μπορεί να εμπλέκονται, δήμος, εκκλησίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις και συνεχώς μεγαλώνουν. Αυτό έχει αντανάκλαση και στους μαθητές. Βλέπουμε δηλαδή, ακόμα και στα ολοήμερα σχολεία, το μεσημέρι που σιτίζονται τα παιδιά, ομαδικά, κάποια παιδιά τα οποία να μην έχουν φαγητό.

Το θέμα μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ σε συνεδριάσεις, εάν υπήρχαν κυλικεία στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, το θέμα θα λυνόταν σχετικά εύκολα. Δεν μπορείς όμως τώρα να στιγματίσεις κάποιους μαθητές όταν δεν υπάρχει κυλικείο και να του δίνει ο δάσκαλος ή ο διευθυντής. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους  έτσι ώστε ότι θα κάνουμε να γίνεται διακριτικά και με τη βοήθεια των υπηρεσιών του δήμου, για να μην στιγματιστεί το παιδί.

Γιατί φανταστείτε τώρα σε ένα σχολείο να δίνουμε σε 5-6 παιδιά, τα άλλα παιδιά θα το παρακολουθούν το φαινόμενο αυτό και θα δημιουργούνται προβλήματα. Είναι ευαίσθητο θέμα, γι' αυτό είπαμε να βοηθήσουμε και τις οικογένειες, έτσι ώστε μέσα από την οικογένεια να βοηθήσουμε το μαθητή που έχει πρόβλημα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σε πρώτη φάση αναμένεται να «χρησιμοποιηθεί» ένα κονδύλι της τάξεως των 50.000 ευρώ που προέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και που προορίζεται για προνοιακές ανάγκες, ενώ θα εξεταστεί και η περίπτωση να διανεμηθούν περισσευούμενες μερίδες φαγητού από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Ελευθεριώτης θα επιδιωχθεί συνεργασία και δημιουργία «κοινού μετώπου» με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ θα δρομολογηθεί και μία προσπάθεια συγκέντρωσης πραγμάτων, τα οποία δεν θα είναι αναλώσιμα, μέσα από τα σχολεία για να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουν ανάγκη.

«Ο Δήμαρχος, από ότι μας είπε, έχει την πολιτική βούληση να μας βοηθήσει και θα προσπαθήσει και μέσα από την Περιφέρεια να αντλήσει κάποια κονδύλια για το σκοπό αυτό. Και ίσως από ιδίους πόρους ο δήμος να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή βάζοντας στην όλη διαδικασία και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι θα μας υποδείξουν μαζί με τους διευθυντές και δασκάλους των σχολείων τα παιδιά ή τις οικογένειες οι οποίες έχουν πρόβλημα.

Επίσης είπαμε και μπορούμε να κάνουμε μέχρι το Πάσχα και μία κίνηση μέσα από τα σχολεία, από τους μικρούς μαθητές, να συγκεντρώσουμε και κάποια πράγματα τα οποία δεν θα είναι αναλώσιμα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις οικογένειες στη λογική που είπαμε προηγούμενως, αφού έχει ο μαθητής πρόβλημα τότε θα έχει και η οικογένεια.

Στη πρόθεσή μας είναι ακόμα να εμπλέξουμε και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, έτσι από όλες τις πλευρές να φροντίσουμε και να βοηθήσουμε, ώστε αν όχι να εξαλειφθεί το φαινόμενο, να βελτιωθεί η κατάσταση στο επίπεδο αυτό».

Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις