Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δήλωση της Μαρίας Κυριακοπούλου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας

Δήλωση της Μαρίας Κυριακοπούλου με αφορμ...

Το μέλλον των γυναικών είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τονίζει η ανεξάρτητη βουλευτής Αχαΐας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, η ανεξάρτητη βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κυριακοπούλου έκανε την εξής δήλωση:

«Η 8η Μάρτη θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Δικαιώματα που είναι πανανθρώπινα και πρέπει να βρίσκουν έκφραση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Στον έναν αιώνα που κύλησε, οι κατακτήσεις ήταν πολλές και μεγάλες. Σε εθνικό επίπεδο, αρχής γενομένης από το Σύνταγμα του 1975, θεσμοθετήθηκαν σειρά μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, την προστασία της μητρότητας, την κύρωση διεθνών συμβάσεων  για τα κοινωνικά δικαιώματα, την ενσωμάτωση της έννοιας της ισότητας των φύλων στις πολιτικές που βοήθησαν στην ουσιαστικοποίηση της προώθησης της ισονομίας με σύμμαχο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Και είναι αλήθεια ότι από το 1911, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά η ημέρα της γυναίκας, στα εκατό χρόνια που πέρασαν, μέσα από διαρκείς αγώνες κινητοποιήσεων και υποστήριξης του αιτήματος για ισότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε πολλά. Από την ισότιμη πρόσβαση ανδρών και γυναικών στη απασχόληση, μέχρι την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους δουλειάς, αλλά και την προστασία της μητρότητας.

Σήμερα, όμως, που η ανθρωπότητα διέρχεται μια σοβαρή κρίση και η Ελλάδα βιώνει έντονα την ανεργία, αλλά και βαθειά οικονομική ύφεση, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα (όπως οι νέοι), με αποτέλεσμα να στενεύει απαγορευτικά η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οι γυναίκες, όμως, μπορούν να προσανατολιστούν σ’ έναν άλλο στρατηγικό δρόμο και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσα από την κοινωνική οικονομία, τους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, τις νέες τεχνολογίες. Άλλωστε η απασχόληση των γυναικών στηρίζει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και επομένως συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική βελτίωση.

Ασφαλιστική δικλείδα για τη λύση πολλών προβλημάτων, τοπικών περιφερειακών, ευρωπαϊκών, είναι η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διότι μέσα απ’ αυτή επαναπροσδιορίζουμε το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και περιφρουρούμε τις κατακτήσεις.

Γι’ αυτό και το μέλλον των γυναικών είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, διότι η ισότητα των φύλων έχει οικουμενικό χαρακτήρα και αποτελεί την ουσία για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις