Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: "Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές-Άμεση πρόσληψη φυλάκων"

Μιχ. Μπεκίρης: "Απαράδεκτες οι συνθ...

Την άμεση λήψη μέτρον, όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των έγκλειστων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και ιδιαίτερα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, καθώς επίσης και την πρόσληψη φυλάκων, ζήτησε ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός  Μιχάλης Μπεκίρης. Συγκεκριμένα  ο Αχαιός πολιτικός επισήμανε στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, την πληρότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα υγιεινής και   ασφάλειας.

Ο κ. Μπεκίρης ζήτησε εάν προβλέπεται να λειτουργήσουν  τα νέα σωφρονιστικά ιδρύματα, στα  Χανιά,  Δράμα και στις Σέρρες τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

« Στοιβαγμένοι σαν «σαρδέλες» είναι οι κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Οι προδιαγραφές των φυλακών του Αγίου Στεφάνου είναι για 400 κρατούμενους, ενώ αυτή την περίοδο οι έγκλειστοι ανέρχονται στους 800. Αποτέλεσμα είναι οι κρατούμενοι να στοιβάζονται 12 και 13  σε ένα θάλαμο, η χωρητικότητα του οποίου είναι μέχρι 8,  με συνέπεια οι συνθήκες κράτησης να δημιουργούν προβλήματα υγιεινής και   ασφάλειας.

Η υπερπληθώρα των κρατουμένων   ανάγκασε την διοίκηση του  σωφρονιστικού καταστήματος  να στείλει  έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να δηλώνει  ότι αδυνατούν να δέχονται επιπλέον κρατούμενους. Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και ήδη οι διευθυντές των φυλακών του Κορυδαλλού και της Χαλκίδας έχουν κλείσει τις πύλες, πραγματοποιώντας ουσιαστικά λευκή απεργία.

Επίσης στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας εξίσου σοβαρό παραμένει και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που τελευταίως επιβαρύνθηκε υπέρμετρα λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά το φυλακτικό προσωπικό φθάνει τα 100 άτομα, όταν οι ανάγκες της φυλακής είναι για τουλάχιστον 150 άτομα. Είναι τόσες μεγάλες οι ανάγκες της υπηρεσίας με αποτέλεσμα, σωφρονιστικός υπάλληλος που εκτελεί βάρδια το πρωί, επιστρέφει το μεσημέρι στο σπίτι του και κινδυνεύει και το βράδυ να κάνει και πάλι βάρδια.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο  ότι εξαιτίας της έλλειψης  προσωπικού δεν λειτουργούν   τα νέα σωφρονιστικά ιδρύματα, στα Χανιά, τη Δράμα και τις  Σέρρες, τα οποία θα βοηθούσαν  στην αποσυμφόρηση των άλλων  σωφρονιστικών ιδρυμάτων και  με  δεδομένο ότι λόγω των οριζόντιων περικοπών οι φύλακες φυλακών  έχουν εξισωθεί με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, παρότι ως κλάδος  είναι διαφορετικός ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός: 1. Τι προβλέπεται για τον κλάδο των Φυλάκων Φυλακών. 2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποσυμφόρησης των  υπερπλήρη από κρατούμενους Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων;3.Υπάρχει προγραμματισμός για την λειτουργία των νέο ανεγερθέντων Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις