Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπ. Παιδείας: Απάντηση σε Μιχ. Μπεκίρη για τη Φοιτητική Εστία

Υπ. Παιδείας: Απάντηση σε Μιχ. Μπεκίρη γ...

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ έθεσε το ζήτημα της παρακράτησης δωματίων από μη δικαιούχους

Το ζήτημα της παρακράτησης δωματίων μη δικαιούχους φοιτητές στην Φοιτητική Εστία Πάτρας, έθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης προς το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και ανέμενε με ιδιαίτερη προσοχή την σχετική απάντηση. Στην απάντηση που δόθηκε επισημαίνεται πως το φαινόμενο αυτό υφίσταται και αρμόδιο όργανο για την  εφαρμογή του Κανονισμού λειτουργίας είναι η εφορεία της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας που αποτελεί το θεσμικό όργανο το οποίο  κατά τη συνεδρίασή της 13ης Ιανουαρίου 2012 χορήγησε οριστική προθεσμία 20 ημερών για την παράδοση των δωματίων αυτών όπως αυτό βεβαιώνεται από τον Δ/ντή της Εστίας.

«Εμείς θα  περιμέναμε από το Υπουργείο της Παιδείας να  καταγράφει  την υφιστάμενη κατάσταση και να επιμελείται  την παρακολούθηση της ώστε να επιλύονται τα προβλήματα εκεί που εμφανίζονται έγκαιρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Μπεκίρη.

Η απάντηση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου έχει ως εξής:

«Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 4618/18-1-2012, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ Μιχάλης Μπεκίρης σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)(πρώην Ε.Ι.Ν) είχε την ευθύνη λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας.

Η λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας διέπεται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.

Την αρμοδιότητα της εποπτείας - παρακολούθησης της καλής λειτουργίας της Εστίας, καθώς και των εισδοχών των φοιτητών έχει αποκλειστικά το συλλογικό όργανο η εφορεία που απαρτίζεται από δύο μέλη καθηγητών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Διευθυντή της Εστίας, δύο εκπροσώπους των φοιτητών και εκπρόσωπο Τ.Α.Η Διοίκηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (πρώην Ε.Ι.Ν.) με αποφάσεις του Δ.Σ απομάκρυνε σημαντικό αριθμό μη δικαιούχων φοιτητών με εξώδικες δηλώσεις τις οποίες γνωστοποιούσε στους φοιτητές και στους γονείς τους.

Σήμερα στην Φοιτητική Εστία Πάτρας εξακολουθούν να παρακρατούνται από μη δικαιούχους φοιτητές δωμάτια. Η εφορεία της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας που αποτελεί θεσμικό όργανο για την εφαρμογή του Κανονισμού κατά τη συνεδρίασή της 13η Ιανουαρίου 2012 χορήγησε οριστική προθεσμία 20 ημερών για την παράδοση των δωματίων αυτών όπως αυτό βεβαιώνεται από τον Δ/ντή της Εστίας.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι οι οικότροφοι φοιτητές δικαιούνται να παραμένουν στην Φοιτητική Εστία για όσα χρόνια απαιτούνται για να πάρουν πτυχίο συν δύο χρόνια. Η Φοιτητική Εστία Πάτρας διαρκώς ττιέζει τους μη δικαιούχους διαμένοντες φοιτητές να παραδώσουν τα δωμάτια τους.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση του φαινομένου της παράνομης παρακράτησης των δωματίων.

Στο πλαίσιο της παρ. 148 του άρθρου 66 του εφαρμοστικού Νόμου 4002/2011, το Ε.Ι.Ν. εντάχθηκε στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις -αναδιαρθρώσεις των Ν.Π Ι.Δ. του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Με την αριθμ. 127175/ΙΗ/4-11-2011 Κ.Υ.Α. συγχωνεύονται δια απορροφήσεως των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας» (Ε.Ι.Ν.) «Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης ενηλίκων» (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) και «Ινστιτούτου Νεολαίας» (Ι.Ν.) εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρώην Ε.Ι.Ν. μετονομάσθηκε σε Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ( Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και εξακολουθεί να εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Επίσης, από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προωθείται ρύθμιση βάσει της οποίας:

α) Τα Α.Ε.Ι. έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 παραλαμβάνουν τον εξοπλισμό και προχωρούν σε διαπιστωτικές πράξεις μεταφοράς του προσωπικού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία του και η εν γένει εργασιακή του ασφάλεια.

β) Παρατείνεται η άσκηση αρμοδιότητας της λειτουργίας των Εστιών από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - πρώην Ε.Ι.Ν.) έως την 31η Αυγούστου 2012. Με τη χρονική παράταση και με τη λειτουργική υποστήριξη από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., στο μεσοδιάστημα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των Εστιών.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η ουσιαστική ανάληψη της φοιτητικής μέριμνας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μέσα σε καθεστώς ασφάλειας, τόσο για τις διοικήσεις τους, όσο πρωτίστως για τους επωφελούμενους φοιτητές και σπουδαστές τους.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις