Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απίστευτη η "Καρναβαλέρια 2012" στο λιμάνι της Πάτρας – Καρέ καρέ τι είδαμε χθες βράδυ

Απίστευτη η "Καρναβαλέρια 2012"...

Aπό το nektarini

Το πρώτο που διαπιστώνεις με το που μπαίνεις στην «Καρναβαλέρια 2012» στο λιμάνι της Πάτρας είναι ότι «έχουν πέσει» λεφτά. Είναι προφανές ότι η οικονομική επένδυση που έχει γίνει είναι σημαντική.

Το δεύτερο που νοιώθεις είναι έκπληξη γιατί δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι μέσα σε 15 μέρες το κτήριο έχει αλλάξει τόσο ριζικά. Και το τρίτο είναι η διαπίστωση πως την ίδια στιγμή που η κρίση έχει αρχίσει να ισοπεδώνει τα πάντα, υπάρχουν κάποια πράγματα που σε κάνουν να αισιοδοξείς.

Η Καρναβαλέρια είναι ότι καλύτερο έχω δει να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια γύρω από το Πατρινό Καρναβάλι.

Καταρχήν γιατί έχει αναδείξει τα καλύτερα στοιχεία του Πατρινού Καρναβαλιού με τρόπο σύγχρονο, καθηλωτικό και αρτίστικ. Κατά δεύτερον γιατί έχει καταφέρει να συσπειρώσει τις σημαντικότερες και πλέον ηχηρές υπογραφές, ανθρώπων που έχουν αποδείξει με την πορεία τους ότι ξέρουν να κάνουν το καρναβάλι τέχνη.

Από που να ξεκινήσεις; Από τον θρύλο Δημήτρη Βούρτση που δημιούργησε μια εικαστική εγκατάσταση που αναπαριστά τον φλεγόμενο καρνάβαλο συνδυάζοντας video art με τρισδιάστατες δημιουργίες και που εν κατακλείδι πρόκειται για ένα μοναδικό φλεγόμενο δωμάτιο;

Από τον Γιώργο Μπογδανόπουλο που δηλώνει παρών στο εγχείρημα με τους πίνακές του;

Από τα έργα της Αγνής Στασινού και του Δημήτρη Ντζουμάνη που χρησιμοποιώντας σύρμα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει και επόμενη μέρα με νέα υλικά στις καρναβαλικές δημιουργίες;

Από τον κρεμαστό κήπο με τις μάσκες της Βασιλικής Κασπίρη που προκαλούν τον επισκέπτη να τις δοκιμάζει (δεν αντιστάθηκε χθες ούτε ο Δήμαρχος);

Ή από τα 3 ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Φαφούτη που προβάλλονται σε αντίστοιχες σκοτεινές αίθουσες – με μόνη φωτεινή παραφωνία τις εξαιρετικές φωτογραφίες στους τοίχους; Ειδικά το ντοκιμαντέρ για το ρετρό πατρινό καρναβάλι είναι απίστευτο. Υπήρξαν επισκέπτες χθες που αναγνώρισαν δικούς τους ανθρώπους στα νιάτα τους να χορεύουν καρναβαλικά τουίστ σε πάρτυ της εποχής και συγκινήθηκαν.

Οι εκθέσεις φωτογραφίες σε κάθε γωνιά του τεράστιου πλέον χώρου – ξεπερνά συνολικά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα – σου θυμίζουν τι σημαίνει Πατρινό Καρναβάλι στα καλύτερά του. Μην παραλείψετε να δείτε και αυτή με τα άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου των τελευταίων 15 ετών.

Κι όλα αυτά πριν μπεις στον κυρίως χώρο, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τις γοργόνες να ίπτανται στον ουρανό, τα ξωτικά να ρίχνουν τα βέλη τους και τους δράκους να σου βγάζουν κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Το τετ α τετ με τις δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου, δια χειρός Πέτρου Βρυώνη είναι μαγικό και καθηλωτικό.

Η Καρναβαλέρια, όμως απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά καθώς λειτουργεί παιδότοπος με παραμορφωτικούς καθρέφτες, παιχνίδια, αλλά και μεγάλη σκηνή Καραόκε -χθες δοκίζαν τις ερμηνευτικές τους δυνατότητες και οι μεγαλύτερες ηλικίες- ενώ οι εκθέσεις συνεχίζονται μέχρι και στο αναψυκτήριο που σε κερνούν λουκούμι και τα παιδιά βλέπουν Καραγκιόζη (από τον Κώστα Μακρή), ποζάρουν στις ντεκουπέ φιγούρες και φτιάχνουν μάσκες, καπέλα και ζωγραφιές.

Στον εξωτερικό χώρο λειτουργεί παγοδρόμιο – της ίδιας εταιρίας με το Dancing on Ice- καρουσέλ, τραμπολίνο, τρενάκι. Δηλαδή η χαρά των παιδιών.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Φώτη Στεργίου, που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το χώρο μεταμορφώνοντάς τον κυριολεκτικά και δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό, καθώς και στον φωτογράφο της ταινίας «Παράδεισος» Γιώργο Παπανδρικόπουλο που έχει φροντίσει τον φωτισμό δημιουργώντας τόσο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.

Η "Καρναβαλέρια 2012" βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας (όθωνος Αμαλίας με είσοδο από την Αγίου Νικολάου και από την Γούναρη). Τηλ. 6943 833893, 2610223992.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά από 4 το μεσημέρι έως το βράδυ ενώ Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή  από τις 10 το πρωί συνεχόμενα έως το βράδυ.

Δείτε καρέ καρέ τις φωτό από την Καρναβαλέρια καθώς και περισσότερα θέματα για την κοινωνία της Πάτρας εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις