Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Όλη η επιχειρηματική "αφρόκρεμα" της Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση των Πρέσβεων

Όλη η επιχειρηματική "αφρόκρεμα&quo...

Ενδιαφέρον για επενδύσεις και εξαγωγές έδειξαν τα μέλη της διπλωματικής αποστολής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα αλλά και για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή έδειξαν οι 32 Πρέσβεις, Πρόξενοι και εμπορικοί ή οικονομικοί ακόλουθοι που σήμερα το απόγευμα είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο» στην Πάτρα, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης τους στην Δυτική Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό η επιχειρηματική επίσκεψη των ξένων διπλωματών οργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον φορέα «Invest in Greece», με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, του ΕΟΤ, των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και του Economic and Commercial Diplomats Club.

«Αφετηρία για γόνιμες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τη σημερινή, πρώτη ημέρα της συνάντησης, στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι.

«Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε την φυσιογνωμία της περιοχής μας, το επιχειρηματικό της προφίλ, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Θα έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να επισκεφθείτε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και με ενδιαφέρον για τις αγορές των κρατών που εκπροσωπείτε.  Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε ορισμένα ώριμα επιχειρηματικά σχέδια που μας ενδιαφέρουν και που αναζητούν επενδυτές», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, τα βασικά οικονομικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις αναπτυξιακές της δυνατότητες ενώ, επίσης, αναφέρθηκε και σε ορισμένες αναπτυξιακές της δυνατότητες, όπως η ΝΑΒΙΠΕ στο Πλατυγιάλι, το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας και το λιμάνι του Κατακόλου, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι, «οι εκπρόσωποι των κρατών που βρίσκονται σήμερα εδώ, οι επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των ερευνητικών κέντρων, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν για να επενδύσουν στη Δυτική Ελλάδα, πρέπει να ξέρουν ότι στην Περιφέρεια θα βρουν συνεργάτες έτοιμους να τους παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο τους». Και ο Περιφερειάρχης κατέληξε: «Αυτό το εννοώ τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Τέλος ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της τριήμερης συνάντησης εργασίας θα ακολουθήσει αξιολόγηση του αποτελέσματός της προκειμένου στη συνέχεια να εξειδικευτούν οι επί μέρους στόχοι που θα τονώσουν την εξαγωγική δραστηριότητα και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Άρης Συγγρός, πρόεδρος του «Invest in Greece» που παρουσίασε το έργο του Οργανισμού που εκπροσωπεί ως «πλατφόρμα προαγωγής της εξωστρέφειας της χώρας» ενώ, επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των Περιφερειών. Ταυτόχρονα ο κ. Συγγρός παρουσίασε το νομικό πλαίσιο της υποδοχής ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και παράλληλα αναφέρθηκε ειδικά στο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας ως πύλης που συνδέει την Ευρώπη με την Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Συγγρός στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας. «Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία είναι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι το οξυγόνο της οικονομίας. Οι θέσεις εργασίας δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό, δημιουργούνται όταν αναπτύσσεται επενδυτική δραστηριότητα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) Αλκιβιάδης Καλαμπόκης αναφέρθηκε στις 65 συνολικά παρουσίες σε κλαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό που έχει προγραμματίσει για φέτος ο ΟΠΕ αλλά και στις 19 επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορα κράτη-αγορές. Ταυτόχρονα ο κ. Καλαμπόκης εξήγησε τη σημασία και το χαρακτήρα που είχε το σεμινάριο για εξαγωγείς (διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο» το απόγευμα) και όπου οι εμπορικοί ακόλουθοι των ελληνικών πρεσβειών στη Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία παρουσίασαν στους επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας τις προϋποθέσεις εξαγωγών στις αγορές των αντίστοιχων κρατών.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος που σημείωσε ότι «αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά περικλείουν δυνατότητες που επιτρέπουν να αναπτυχθεί μια δυναμική πολιτική ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Ο κ. Σπηλιόπουλος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην στρατηγική θέση της Δυτικής Ελλάδας και στις δυνατότητες της στις συνδυασμένες μεταφορές, αναφέρθηκε στην παραγωγική παράδοση της περιοχής αλλά και στο ικανότατο στελεχιακό δυναμικό της. Επίσης, αναφορά έκανε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημειώνοντας ότι πρωτοπορεί σε έρευνα και καινοτομία.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος που, αφού ευχαρίστησε τις διπλωματικές αποστολές αλλά και τον «Invest in Greece», τον ΟΠΕ και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης για τη συμβολή τους στην όλη διοργάνωση, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η όσμωση ανάμεσα στις διπλωματικές αποστολές και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις φορέων της περιοχής από τους κ.κ. Φαίδωνα Κουνινιώτη (ΣΕΒ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας) Δημήτρη Καλπαξή (Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών), Σωκράτη Καπλάνη (Πρόεδρο ΤΕΙ Πάτρας), Κώστα Πλατυκώστα (Ο.Λ.ΠΑ.), Πλάτωνα Μαραλαφέκα (Επιμελητήριο Αχαΐας), Γιώργο Τελώνη (Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) και Δημήτρη Καραβίδα (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).

Αύριο Παρασκευή η αποστολή των διπλωματών θα επισκεφτεί την Αιτωλοακαρνανία. Καθ’ οδόν έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Γέφυρας στο Αντίρριο. Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει ημερίδα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με ομιλητές τους κ.κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή (Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας), Κωνσταντίνο Πιστιόλα (εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας) και Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου (εκ μέρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου). Στη συνέχεια και για δυο ώρες θ’ ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις εκπροσώπων των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας με τα μέλη της διπλωματικής αποστολής.

Το Σάββατο η αποστολή των διπλωματών θα βρίσκεται στην Ηλεία όπου, μεταξύ άλλων, στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο. Στις 2.30 το μεσημέρι η αποστολή θα βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Amalias» στην Αμαλιάδα όπου και θα ξεκινήσει ημερίδα με βασικούς ομιλητές τον κ. Κώστα Νικολούτσο (εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας), τον κ. Δημήτρη Αποστολόπουλο (εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Κατάκολου) και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά