Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Χρώμεθα γαρ πολιτεία ου ζηλούσης τους των πέλας νόμους»

«Χρώμεθα γαρ πολιτεία ου ζηλούσης τους τ...

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλέους δεν ήταν μόνο μία ευγνώμων αναφορά σ’ όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, αλλά και ένας ύμνος για το υποδειγματικό  πολίτευμα, το οποίο δυστυχώς δεν εφαρμόζουν ή δεν γνωρίζουν οι σύγχρονο  πολιτικοί.

Εμείς, τόνισε,  χρησιμοποιούμε δικούς μας Νόμους. Δεν ζηλεύομε τους Νόμους των άλλων αλλά γινόμεθα υπόδειγμα με τις δικές μας αποφάσεις. Είμεθα παράδειγμα για όλους.

Δυστυχώς αυτήν την σοφή σκέψη σήμερα στην Ελλάδα  δεν την έχουν ως πρότυπο  οι πολιτικοί μας, οι  οποίοι  προσπαθούν να μιμούνται Νόμους άλλων Κρατών και να τους εισάγουν στην Ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για αστοχία γιατί δεν υπάρχει η αυτή ιδιοσυγκρασία μεταξύ των κατοίκων διαφόρων Κρατών, αλλά  και γιατί δείχνει αδυναμία εμείς να συντάξομε Νόμους προσαρμοσμένους στην Ελληνική πραγματικότητα. Νόμους που να είναι πρωτοπόροι για άλλους. «Παράδειγμα όντες αυτοί ή μιμούμενοι εταίρους».

Ακούσαμε παλαιότερα ότι θα συντάξομε εκλογικό Νόμο σύμφωνο με το Γερμανικό πρότυπο, ή πάταξη της διαφθορά κατά το Νορβηγικό σύστημα ή  ναυτιλιακά θέματα κατά το αγγλικό σύστημα ή.. ή.. ή…

Τώρα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν Νόμο για την φορολόγηση των Ελλήνων με βάση το Αμερικανικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει κάθε περιουσιακό στοιχείο, κάθε έσοδο, κάθε είδους διάθεση χρημάτων για οποιαδήποτε αγορά αγαθού ή υπηρεσίας κλπ. Θα είναι ένα είδος καταγραφέα κάθε μας κινήσεως. Πόσα χρήματα διαθέσαμε σήμερα για το καφενείο πίνοντας το αναψυκτικό μας, πόσα στο εστιατόριο, πόσα σε νυκτερινό κέντρο και άλλα φαιδρά.

Το σύστημα αυτό δεν ταιριάζει καθόλου με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας με τους αμερικανούς  ή τους άλλους που θέλομε να  αντιγράψομε τους Νόμους αυτών  και να κάμομε μία νομοθεσία μιμητική. Πρέπει οι Νόμοι να είναι προσαρμοσμένοι στα Ελληνικά δεδομένα, στην οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, στις προτιμήσεις τους στις επιλογές τους. Οι Νόμοι των άλλων Κρατών δεν έχουν κανένα ίχνος ταυτότητας με τους Έλληνες. Οι παρασκευάζοντες τους Νόμους πρέπει να εδράζονται στα Ελληνικά δεδομένα και όχι να αντιγράφουν σκέψεις άλλων που στην χώρα τους ίσως  είναι επιτυχείς στην δική μας όμως απολύτως ανεπιτυχείς.

Δεν είναι δυνατό  ο φάρος  στον λιμένα της Νέας Υόρκης ή της Μασσαλίας να φωτίζει από εκεί που βρίσκεται την είσοδο του λιμένος Πατρών !!

Για τον λόγο αυτό το πολυσυζητημένο αμερικανικό σύστημα  πατάξεως της φοροδιαφυγής πρέπει να απορριφθεί και οι Ελληνικές  ελεγκτικές  και διωκτικές αρχές να στραφούν στους φοροφυγάδες τηρούντες τους Ελληνικούς Νόμους και όχι τους Νόμους της  καλύψεως των επωνύμων, από τους οποίους δεν απουσιάζουν και οι εαυτοί τους!

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις