Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μια δημοσιογράφος επικρατέστερη για πρόεδρος της Ισλανδίας

Μια δημοσιογράφος επικρατέστερη για πρόε...

Την προέτρεψαν να θέσει υποψηφιότητα πολλοί ψηφοφόροι

Φαβορί στις προεδρικές εκλογές της Ισλανδίας, που πραγματοποιούνται σήμερα είναι μια 37χρονη δημοσιογράφος που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και μόλις γέννησε το τρίτο της παιδί. Η Θόρα Αρνορσντότιρ μπήκε στην κούρσα τον Μάρτιο, όταν ήταν επτά μηνών έγκυος. Συνέλεξε τις απαραίτητες 1.500 υπογραφές σε μια μέρα _ βοήθησε βεβαίως και το ότι παρουσιάζει επί καιρό μια δημοφιλή εκπομπή επικαιρότητας στην Ισλανδία. Εκτοτε έρχεται σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις.

 

«Η προσωπική μου εμπειρία ως δημοσιογράφου στο παρασκήνιο της πολιτικής με έχει αφήσει χωρίς απολύτως κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχω σε κόμμα», είπε μιλώντας στον βρετανικό «Observer». «Ο ρόλος του προέδρου είναι να εκπροσωπεί όλο τον λαό και να βοηθήσει να ανακτήσουμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη που απωλέσαμε στην οικονομική κρίση». Αυτή ήρθε το 2008, όταν κατέρρευσαν οι τρεις εμπορικές τράπεζες της Ισλανδίας, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η Ισλανδία πέρασε την κρίση και σήμερα βρίσκεται στην ανάκαμψη. Ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες: σε δυο δημοψηφίσματα, οι Ισλανδοί αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη για την διάσωση των ιδιωτικών αυτών τραπεζών, απαλλάχθηκαν από τους πολιτικούς που δεν είδαν την κρίση να έρχεται και έστειλαν αρκετούς τραπεζίτες σε δίκη.

 

«Είμαστε μόλις 320.000 άτομα. Πιστεύαμε ότι ήμασταν ανώτεροι λόγω του πνεύματος των Βίκινγκ αλλά αποδείχτηκε ότι ήμασταν τσαπατσούληδες στον τρόπο που κάναμε τις δουλειές μας», λέει. «Η κατάσταση ήταν και παραμένει δύσκολη. Ακόμη βιώνουμε τις επιπτώσεις, υποστήκαμε περικοπές και ο κόσμος συνεχίζει να χάνει τα σπίτια του. Εχουμε ανεργία _ νέο φαινόμενο για την Ισλανδία».

 

Η Αρνορσντότιρ έχει ευρωπαϊκή διαδρομή: σπούδασε φιλοσοφία και έλαβε μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, λίγα γαλλικά και όλες τις σκανδιναβικές γλώσσες. Όμως δηλώνει ότι δεν θα πάρει θέση στο ζήτημα της ένταξης της Ισλανδίας στην ΕΕ. «Το αξίωμα του προέδρου είναι συμβολικό», λέει.

 


Συμβιώνει με τον Σβάβαρ Χαλντόρσον, 42 ετών και επίσης δημοσιογράφο, ο οποίος έχει άλλα τρία παιδιά από προηγούμενη σχέση. Το σπίτι τους, μάλλον ταπεινό, βρίσκεται στα περίχωρα του Ρέικιαβικ. Οι δυο τους φαίνονται χαλαροί ως προς την αναμενόμενη εκλογή της Αρνορσντότιρ. «Εδώ είναι Ισλανδία», λέει ο Χαλντόρσον. «Οι ζωές μας δεν θα αναποδογυρίσουν. Αν εκλεγεί πρόεδρος, τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο έξω θα συνεχίσει να είναι το οικογενειακό μας αυτοκίνητο».

Την Αρνορσντότιρ την προέτρεψαν να θέσει υποψηφιότητα πολλοί ψηφοφόροι οργισμένοι από την απόφαση του 69χρονου προέδρου Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να ξαναεπιδιώξει να εκλεγεί ύστερα από 16 χρόνια στην προεδρία ενώ όλοι περίμεναν να ανακοινώσει ότι αποσύρεται. Αν εκλεγεί 37χρονη δημοσιογράφος, η Ισλανδία θα κυβερνάται από γυναίκες αφού και η πρωθυπουργός είναι του ίδιου φύλου _ η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η πρώτη δηλωμένη λεσβία ηγέτης στον κόσμο.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυκλοφόρησε η φήμη ότι μόλις εκλεγεί, η Αρνορσντότιρ θα πάρει αμέσως άδεια μητρότητας ενώ ξεθάφτηκε και μια 20 ετών παλαιά καταδίκη του συντρόφου της για συμμετοχή σε ένα καβγά μεθυσμένων. Υπήρξαν ακόμη και οι κακόβουλες προτροπές να καθίσει σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της.

«Ως γυναίκα, το περίμενα», λέει. «Είναι τρομερό το ότι ως κοινωνία δεν έχουμε προχωρήσει τόσο όσο νομίζουμε διότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε "Πρέπει να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά της". Κανείς δεν υπονοεί ότι οι άντρες που είναι μπαμπάδες δεν πρέπει να πάρουν θέσεις εξουσίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις