Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Ακόμα περιμένουν χρήματα για τις καταστροφές από τη μεγάλη φωτιά - Κίνδυνος πλημμυρών - Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη "μέγγενη"

Δυτική Αχαΐα: Ακόμα περιμένουν χρήματα γ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Παρεμβάσεις από τον Δήμο σε απολύτως απαραίτητα σημεία για την αποφυγή υπερχείλησης

Σε περιοχές της Ωλενίας δουλεύουν σήμερα μηχανήματα, κάνοντας παρεμβάσεις σε χείμαρρους και ποταμούς, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος των πλημμυρών μια και ο καιρός ετοιμάζεται πάλι να δείξει άσχημο πρόσωπο.

Ό Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Θανάσης Ραυτακόπουλος, τονίζει μιλώντας στο thebest.gr πως ο Δήμος με τα περιορισμένα μέσα και χρήματα που διαθέτει προxωρά σε παρεμβάσεις , σε ποταμούς και χείμαρρους, ώστε να διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια των πολιτών και να περιοριστεί ο κίνδυνος των πλημμυρών. Μέχρι στιγμής, εξηγεί, ο Δήμος δεν έχει λάβει καμία οικονομική ενίσχυση λόγω της κήρυξης περιοχών του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη μεγάλη φωτιά στην Άρλα, το καλοκαίρι.

Λόγω δε των καμένων εκτάσεων ο κίνδυνος πλημμυρών μεγαλώνει.

Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς ποταμών και χειμάρρων και θα συνεχίσει, σε περιοχές όπως η Άρλα, η Φώσταινα, το Πετροχώρι, το Σανταμέρι, τα Σουδενέικα, το Τζάιλο, τα Χαρμπιλέικα, ο Άγιος Νικόλαος Κράλη, αλλά και σε Λακκόπετρα και Καλαμάκι, καθώς στον κάμπο καταλήγει μεγάλος όγκος φερτών υλικών.

"Κάνουμε ότι μπορούμε και στα πιο επείγοντα σημεία γιατί πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει να μην κινδυνεύσει κανείς. Όμως χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στο σύνολο των χειμάρρων και των ποταμών. Ακόμα ως Δήμος δεν έχουμε λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση και μόνοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε" δηλώνει ο  κ. Ραυτακόπουλος.

Την ίδια ώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχασαν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (ελιές κυρίως, ζώα κλαι ζωοτροφές) βρίσκονται σε δεινή θέση. Τόσο ο Θανάσης Ραυτακόπουλος όσο και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παλαιολόγος υπογραμμίζουν στο thebest.gr τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν καθώς ακόμα από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν λάβει αποζημιώσει, αν και έχει γίνει η καταγραφή των καταστροφών.

«Δεν ξέρουν ούτε πόσα χρήματα θα πάρουν, ως αποζημίωση, ούτε πότε. Αυτές οι διαδικασίες έχουν γραφειοκρατία και είναι χρονοβόρες» αναφέρει στο thebest.gr o κ. Παλαιολόγος.

Ο Θανάσης Ραυτακόπουλος εξηγεί ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς όχι μόνο δεν έχουν αποζημιωθεί, αλλά οι ελιές φέτος ήταν γεμάτος καρπό και οι φλόγες τις κατέστρεψαν. Και επιπρόσθετα για να ξαναγίνει ένα δέντρο και να μπορεί να δώσει καρπό θα χρειαστούν ακόμα και 7, 8 χρόνια.

Ως προς τους κτηνοτρόφους και την έλλειψη ζωοτροφών αυτή παραμένει.

«Η πολιτεία δεν βοήθησε, παρά μόνο η εκκλησία και ο Μητροπολίτης Πατρών, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες. Τα ζώα είναι πολλά. Κτηνοτρόφοι αναγκάζονται και  πουλάνε ζώα για να μειώσουν τα κοπάδια καθώς δεν μπορούν να τα συντηρήσουν» περιγράφει ο κ. Ραυτακόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις