Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στις 28 Σεπτεμβρίου κρίνεται η τύχη 7.000 δανειοληπτών –Ανάμεσά τους 600 οικογένειες από την Αχαΐα που βρίσκονται σε απόγνωση

Στις 28 Σεπτεμβρίου κρίνεται η τύχη 7.00...

Πήραν δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο και τώρα πληρώνουν έως και 45% περισσότερο

Με το βλέμμα στραμμένο στο Εφετείο της Αθήνας όπου στις 28 Σεπτεμβρίου θα κριθεί το μέλλον τους βρίσκονται πάνω από 7.000 οικογένειας σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και περίπου 600 από την Πάτρα και την Αχαΐα. Τότε είναι που κρίνεται η μαζική προσφυγή των δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου οι οποίοι ζητούν πάγωμα των δόσεων προς την τράπεζά τους, αλλά και την αποπληρωμή του δανείου, με τα δεδομένα, που ίσχυαν, όταν το είχαν πάρει και όχι με τα σημερινά δεδομένα της ισοτιμίας Ευρώ-Ελβετικού Φράγκου.

Από  το 2006 μέχρι και σήμερα η αλλαγή στην ισοτιμία του Ελβετικού Φράγκου με το Ευρώ, έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των δόσεων σε όλα τα δάνεια, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 45%. Πρωτόδικα έχουν εκδικαστεί 3 μαζικές προσφυγές τον Νοέμβριο 2016 και ο σύλλογος αναμένει τις αποφάσεις σε αυτές. Σε ατομικό επίπεδο υπάρχουν πολλές αγωγές, οι οποίες έχουν κατατεθεί, εκ των οποίων η μια αναφέρεται στην Πάτρα η οποία, πρωτοδίκως, δικαιώνει τον ιδιώτη και τον προστατεύει.

«Εμείς ζητούσαμε να βγει καταχρηστική η ρήτρα της ισοτιμίας, κάτι που συνέβη. Έδωσε τον επαναϋπολογισμό του δανείου με την ισοτιμία εκταμίευσης , που σημαίνει την αναδρομικότητα, ότι δηλαδή παρακρατήθηκε λόγω ισοτιμίας, να αφομοιωθεί από το κεφάλαιο και να αποπληρωθεί το δάνειο του κάθε δανειολήπτη με την ισοτιμία, που εκταμίευσε» δηλώνει η Ταμίας του Συλλόγου Δέσποινα Σονιάδου.

Όλα αυτά αναμένουν να εξεταστούν στο Εφετείο στις 28/9, όπου θα δώσουν το παρών στην Αθήνα, μέλη του συλλόγου, φορείς και απλοί πολίτες. Εάν η απόφαση είναι υπέρ των δανειοληπτών θα δημιουργηθεί δεδικασμένο, το οποίος θα υποχρεώνει τις τράπεζες να την εφαρμόσουν κι έτσι οι δανειολήπτες να πάρουν πραγματική ανάσα.

«Η απόφαση από το πρωτόδικο δικαστήριο δίνει, σε περίπτωση, που δεν εφαρμόσει η τράπεζα, να πληρώνει πρόστιμο για κάθε παράβαση (3.000 ευρώ). Είναι η μάχη των μαχών , είναι μια ιστορική εκδίκαση, γιατί αφενός θα παράξει τελεσίδικη απόφαση και αφετέρου για την μαζική συμμετοχή των χιλιάδων εναγόντων» εξήγησε η κ. Σονιάδου.

Όπως προαναφέρθηκε περισσότεροι από 7.000 πολίτες είχαν καταφύγει στην λύση του δανείου σε ελβετικό φράγκο και αυτή την στιγμή είναι εγκλωβισμένοι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην καταβολή των μηναίων δόσεών τους.

«Κανονικά οι τράπεζες ως όφειλαν, σε δάνειο με ρήτρα συναλλάγματος, θα έπρεπε να δώσουν παραδείγματα για να ενημερωθεί ο κόσμος, πράγμα, που δεν το έκαναν. Από τα 7.000 μέλη, που απαρτίζεται ο σύλλογος, το 45-50% αυτών, είναι από μετατροπή δανείων σε ευρώ. Αφού τότε τους λυπήθηκαν και τους κάλεσαν να τα μετατρέψουν από ευρώ σε ελβετικό για να μην πληρώνουν τα τότε μεγάλα επιτόκια, όταν άρχισε να παίρνει την κατρακύλα, γιατί δεν τους κάλεσαν μετασυμβατικά να το αλλάξουν; Πάει να πει ότι ενείχε δόλο» αναφέρει η κ. Σονιάδου μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Η ίδια υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί ο δανειολήπτης προσυμβατικά, αλλά και μετασυμβατικά, ενώ από καταθέσεις μαρτύρων τους στις εκδικάσεις των 4 συλλογικών προσφυγών, προέκυψε ότι ο μηχανισμός του συγκεκριμένου δανείου είναι δύσκολος να τον κατανοήσει κάποιος. Αυτή την στιγμή, η κ. Σονιάδου, αλλά και χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο πληρώνουν ένα αόριστο κεφάλαιο και μια δόση κάθε μήνα, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που σημαίνει 40-45% πάνω από αυτό που ανέμεναν, ανάλογα με την διάρκεια του δανείου και το ποσό, που έχει δανειστεί ο καθένας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις