Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η περιπέτεια του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα δεν έχει τέλος επειδή είπε «νεοναζί» τον Γυμνασιάρχη

Η περιπέτεια του δημοσιογράφου Στρατή Μπ...
Βγενόπουλος Φάνης

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι η έννοια του εθνικοσοσιαλισμού είναι «ηπιότερη» από τον ναζισμό

Πλήρη κάλυψη έδωσε ο Άρειος Πάγος, στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, το οποίο είδε «εξύβριση» στην απόδοση του πολιτικού χαρακτηρισμού «νεοναζί» σε γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης, από τον δημοσιογράφο και μέλος της Ένωσης Συντακτών Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων Στρατή Μπαλάσκα.

Ο δημοσιογράφος είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναίρεσης της καταδίκης σε βάρος του από το Τριμελές Εφετείο, το οποίο του επέβαλε την ποινή των τριών μηνών (από έξι μήνες πρωτόδικα) για τον χαρακτηρισμό «νεοναζί» που είχε αποδώσει στον γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια.

Το επίμαχο άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα είχε δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός», μετά την ανάρτηση του Βασίλη Μακρυπούλια, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2013,  περιεχόμενο εικόνας και ήχου στο προσωπικό του ιστολόγιο, με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973».

Στο άρθρο του ο Στρατής Μπαλάσκας αποκαθιστούσε την ιστορική αλήθεια, αναφορικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και  ανέφερε για το μηνυτή ότι επιτίθεται από το προσωπικό του ιστολόγιο «ο γυμνασιάρχης της “Χρυσής Αυγής” (...) ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης...με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Οι παραπάνω φράσεις – που δεν αποτελούν παρά πολιτικούς χαρακτηρισμούς - θεωρήθηκαν «εξυβριστικές» από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου, το οποίο καταδίκασε τον δημοσιογράφο, μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή από έξι σε τρεις μήνες.

Και στην αιτιολόγηση της απόφασής του το Εφετείο περιορίστηκε να πει ότι «ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να διαλάβει στο άρθρο του φράσεις πιο ευπρεπείς και είναι προφανές ότι με τις φράσεις αυτές αποσκοπούσε να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντος».

Το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, λοιπόν, με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στις 4/4/2017, θεώρησε ότι «πλήρως αιτιολογείται» στο σκεπτικό του Εφετείου, γιατί η επίμαχη φράση «είναι κατά κοινή αντίληψη εξυβριστική» και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης.

Με την απόφασή του αυτή το  Ανώτατο Δικαστήριο, που εξετάζει την ορθότητα της κάθε δικαστικής απόφασης εξασφαλίζοντας με τις αποφάσεις του την ενότητα της νομολογίας, υιοθέτησε  το σκεπτικό του Εφετείου και να πρόσθεσε ότι δεν απαιτείται κιόλας για την πληρότητα της αιτιολογίας της καταδικαστικής απόφασης να παρατίθενται και ποιες ακριβώς φράσεις μπορούσε ο δημοσιογράφος να αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι ο Γυμνασιάρχης Βασίλης Μακρυπούλιας, στο Εφετείο, δέχτηκε ότι είναι θιασώτης της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, δηλώνοντας ακόμα μία φορά «Ελληνας πατριώτης-εθνικιστής»…

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προανήγγειλε πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απόφασης, η οποία όπως έγραψε «ξενίζει».

 

 

 

«Ποτάμι»: Είναι δυνατόν;

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Μπαλάσκα σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει:

«Το ότι το Ποτάμι διαχρονικά έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, δεν του στερεί το δικαίωμα να κρίνει -και δη αυστηρά- τις αποφάσεις της. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα και έκρινε ότι η φράση του «νεοναζί» είναι εξυβριστική προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.

Επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, είναι δυνατόν, ενώ ο ίδιος ο γυμνασιάρχης με αναρτήσεις του καλούσε συναδέλφους του να στραφούν στον εθνικοσοσιαλισμό, να διαδώσουν τις απόψεις αυτές στα σχολεία και να στηρίξουν την Χρυσή Αυγή, ο Άρειος Πάγος να κρίνει «εξύβριση» την απόδοση του χαρακτηρισμού «νεοναζί» στο πρόσωπό του;

Είναι δυνατόν ανώτατοι δικαστές να διακρίνουν, την έννοια του εθνικοσοσιαλισμού από τον ναζισμό και να θεωρούν ότι η πρώτη αποδίδει ηπιότερο χαρακτηρισμό από τη δεύτερη;

Τέτοια ελλιπής αιτιολογία κλονίζει την αξιοπιστία και το κύρος του Δικαστηρίου που την εκδίδει και υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας δικαίου των πολιτών».

*Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι αναρτήσεις του Γυμνασιάρχη

Ο Γυμνασιάρχης Βασίλης Μακρυπούλιας έκανε μια σειρά αναρτήσεων στο προσωπικό του ιστολόγιο, όπου δεν έκρυβε τα πιστεύω του για τον εθνικοσοσιαλισμό. Αν και η σελίδα του πλέον έχει κατέβει από το διαδίκτυο ο καθηγητής είχε γράψει τα εξής:

• στην ιστοσελίδα του (25/9/09) κάνει την ακόλουθη προτροπή: «...Έλληνες θυμηθείτε: 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε Ελληνική Αυγή και Ν. Μιχαλολιάκο για την Αθήνα και για την Ελλάδα».

• σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2010 στην ιστοσελίδα του http://user.sch.gr/makripulias, υπό τον τίτλο «Τι πρέπει κάνουμε; (για Χρυσή Αυγή)» μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«...Θα ήταν πράγματι πολύ καλό να συνασπισθούν οι εθνικιστές ανά κλάδο συνάδελφοι και οργανωμένα να διδάσκουν τις εθνικές αλήθειες στα παιδιά–μαθητές. (...) Είναι άκρως σημαντική η επαφή μας και η ουσιαστική σχέση μας με εθνικιστικές οργανώσεις και συνδέσμους (πρβλ Χρυσή Αυγή) οι οποίες ως κιβωτός διατηρούν το γνήσιο εθνικιστικό Λόγο και Πράξη. (...) Πρέπει ως γονείς να παλαίψουμε για τη διατήρηση της φυλετικής καθαρότητας.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, η πίστη στη Φυλή και στη Βούληση του Φυλετικού ζωτικού χώρου, η πίστη που ανοίγει τα νοερά φτερά του ανθρώπου, είναι ό,τι το ανώτερο σε σχέση ειδικά με τους ερασιτεχνικούς ακροβατισμούς του καρλ μαρξ, και του λανθάνοντος Εβραϊκού πνεύματος που κυβέρνησε την Ευρώπη του διαφωτισμού μέσα από γνωστούς γερμανοεβραίους, πολωνοεβραίους, γαλλοεβραίους κλπ «φιλοσόφους». (...) Είναι τιμή να αποκαλούμαστε εθνικοσοσιαλιστές...».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις