Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ιταλοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Τσέχοι «παλεύουν» για το ποιος θα φτιάξει το αποτεφρωτήριο

Πάτρα: Ιταλοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Τσέ...
Βγενόπουλος Φάνης

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το αποτεφρωτήριο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2017

Η απόφαση της δημοτικής Αρχής της Πάτρας να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα, έχει προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον των εταιριών του κλάδου, από όλη την Ευρώπη. Ο Δήμος της Πάτρας όλο το προηγούμενο έχει αλληλογραφία με εταιρείες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Τσεχία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό (κλιβάνους, συστήματα φίλτρων, κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, μηχάνημα κονιοποίησης, ψυκτικούς θαλάμους και μηχανήματα αυτόματης μεταφοράς εργαλείων) με απόσβεση από τη χρήση.

Οι εταιρείες έχουν «πολιορκήσει» τον Δήμο καθώς με το αποτεφρωτήριο, ανοίγει μια νέα αγορά…

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, η αλληλογραφία του Δήμου με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεχίζεται με στόχο να προκριθεί η πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο, προσφορά.

«Από τις μέχρι ώρας επαφές με τις εταιρείες, αυτή από την Τσεχία φαίνεται να κάνει την πιο καλή προσφορά και μάλλον θα καταλήξουμε σε αυτούς, χωρίς ακόμη να είναι κάτι σίγουρο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος.

Πέρα όμως από το ενδιαφέρον των εταιρειών, έντονη είναι και η κινητικότητα εκ μέρους των πολιτών για την πορεία του έργου, αφού όπως εξηγεί ο κ. Στάμος η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου είναι σημαντικό έργο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι: «μας παίρνουν τηλέφωνο από όλες της πόλεις της Ελλάδας και μας ρωτούν πότε θα είναι έτοιμο, γιατί τώρα πάνε στη Βουλγαρία».

Στη γειτονική χώρα το κόστος για την αποτέφρωση της σορού, είναι γύρω στα 600 ευρώ και με έξοδα μεταφοράς, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου.

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το αποτεφρωτήριο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2017, αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται να ξεπεραστούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ήδη από τον Δήμο, εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης του χώρου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο μιας και ο συγκεκριμένος χώρος στο ΒΙΟΠΑ  Πάτρας,  προοριζόταν για τη δημιουργία σταθμού βιολογικού καθαρισμού.

Δεδομένης της στενότητας των χρονικών πλαισίων, στη δημοτική Αρχή εγκαταλείπουν την ιδέα προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μορφή του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το αποτεφρωτήριο. Και αυτό διότι, εκτίμησαν πως ο διαγωνισμός θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Αντ’ αυτού, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στάμος, ο Δήμος έχει απευθυνθεί σε καθηγητές του Πανεπιστήμιου Πατρών, ζητώντας τους να υποβάλλουν αρχιτεκτονικές προτάσεις για το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών.

«Αγκάθι» παραμένει η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του κτιρίου, καθώς η άντληση πόρων από τα ΣΕΣ (κοινοτικά κονδύλια), δεν φαίνεται να υλοποιείται, μιας και τα κτίρια δεν αποτελούν προτεραιότητα για το νέο κοινοτικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του Δήμου γίνεται προσπάθεια το έργο να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικό και να ενταχθεί είτε στα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είτε να χρηματοδοτηθεί μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις