Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά με Βραζιλιάνικο ντοκιμαντέρ την Παρασκευή στην Πλαζ η ενότητα του Δημοτικού θερινού κινητού κινηματογράφου

Ξεκινά με Βραζιλιάνικο ντοκιμαντέρ την Π...

Στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Αυτή την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, στις 21.30 το βράδυ, αφού θα έχει νυχτώσει, θα ξεκινήσει στον χώρο της Πλαζ, στο πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων η 1η προβολή του Δημοτικού θερινού κινητού κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εναρκτήρια ταινία της ενότητας θα είναι ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δημοκρατία σε Μαύρο κι άσπρο» του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Pedro Asbeg.

Η υλοποίηση της ενότητας του Κινητού Κινηματογράφου γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (θα είναι παράλληλη εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2016) και την ομάδα «Γυμνός Οφθαλμός» του Πατρινού σινεφίλ Νίκου Καββαδία, ο οποίος επανακάμπτει στα τοπικά κινηματογραφικά πράγματα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας και τις Πρεσβείες της Ισπανίας και της Αργεντινής.

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/7 ΠΛΑΖ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/7 ΑΡΣΑΚΕΙΟ

FRAGMENTA (μικρού μήκους)

ΑΡΝΑΚΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/7 ΠΛΑΖ

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΔΙΩΝ (μικρού μήκους)

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/7  ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/7 ΠΛΑΖ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/7 ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

BROOKLYN

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/7 ΠΛΑΖ

ΑΡΝΑΚΙ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΗΝΗΣ

ΘΥΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/8  ΠΛΑΖ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ (μικρού μήκους)

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/8 ΚΑΣΤΡΟ ΡΙΟΥ

ΘΥΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8 ΠΛΑΖ

ΑΓΡΙΜΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/8 ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ

ΧΡΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: MEΛI

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 8/9 ΠΛΑΖ

ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (μικρού μήκους)

Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΠΕΜΠΤΗ 15/7 ΟΣΕ ΒΡΑΧΝΑΙIΚΑ

ΔΙΩΝΗ (μικρού μήκους)

Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

*Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Βασίλης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, το στοίχημα της πραγματοποίησης του δημοτικού κινητού κινηματογράφου στην Πάτρα είναι η προσπάθεια να γενικευτεί στο μέλλον και να γίνουν προβολές και το χειμώνα αλλά και κινηματογραφικά εργαστήρια, κ.α.

Να θυμίσουμε πως ο Νίκος Καββαδίας είχε ξαναεπιχειρήσει προβολές κινητού κινηματογράφου σε χαρακτηριστικές γωνιές της Πάτρας, με επιτυχία, όπως στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, κατά το παρελθόν.

Η εναρκτήρια ταινία που είναι το φιλμ «Δημοκρατία σε μαύρο και λευκό -Democracia em Preto e Branco», διάρκειας 90 λεπτών, παραγωγής 2014, μας μεταφέρει στις αρχές του '82 όπου για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια στην Βραζιλία όλα τα σκιάζει και τα πλακώνει η Δικτατορία.

Όλα εκτός από τον Βραζιλιάνο Σωκράτη και τους συμπαίκτες του, στην "ομάδα του Λαού", την Κορίντσιανς.

Ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και η ανυπότακτη παρέα του θα "στήσουν" την Κορινθιακή Δημοκρατία τους και θα την εφαρμόσουν μέσα κι έξω από τα γήπεδα.

Θα γράψουν στις φανέλες τους "Κορινθιακή Δημοκρατία" και "Ψηφίστε στις 15", δίνοντας κουράγιο στον λαό να νικήσει τον φόβο του και να πάει στις κάλπες.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Pedro Aspeg είναι γεμάτο από Δημοκρατία, ποδόσφαιρο και rock n’ roll - όχι απαραίτητα με αυτήν την σειρά!

Και πάνω απ΄όλα είναι μια ηχηρή σφαλιάρα σε όλους, όσοι εξακολουθούν να «πιπιλίζουν την καραμέλα», ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού...

*Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το κινηματογραφικο-ποδοσφαιρικό φεστιβάλ ΟffSide Festival, που ξεκίνησε φέτος στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα ο Μιχάλης Σπανός από το OffSide Festival θα ταξιδέψει στην Πάτρα καλεσμένος του Δήμου Πατρέων.

Η 2η προγραμματισμένη προβολή θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 21.30 στο προαύλιο του κτιρίου του παλιού Αρσακείου στην οδό Μαιζώνος. Περιλαμβάνει τα φιλμ:

"Αποσπάσματα" του Ηλία Χαρίση (Fragmenta, Ελλάδα, 5', 2016. έγχρωμο, μυθοπλασία)

Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους για την γυναικεία φύση από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή.

Μια γυναίκα έχει ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο της και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Μέσα από μια αλληλουχία παραισθήσεων επέρχεται η πάλη των συναισθημάτων και των επιθυμιών, η πάλη της ζωής με τον θάνατο.

Η ταινία έχει ως θέμα τη μάστιγα της κακοποίησης εναντίον των γυναικών και δημιουργήθηκε από μια ομάδα Πατρινών και μη καλλιτεχνών που εκφράζουν τους κοινωνικούς προβληματισμούς τους μέσω της δημιουργίας (υποκριτική, μουσική, εικαστικά κλπ).

"Το Αρνάκι – The Lamb" του Kutluğ Ataman, Tουρκογερμανικής συμπαραγωγής, διάρκειας 87 λεπτών, παραγωγής 2014.

Ο μικρός Μερτ ζει με την οικογένειά του σ’ ένα πάμφτωχο χωριό της Ανατολίας: τα χαμόσπιτα της κοινότητας μοιάζουν με κόκκους από χώμα μέσα στο συναρπαστικό τοπίο της στέπας με τις πηγές, που αναβλύζουν, περικυκλωμένη από προστατευτικά, χιονισμένα βουνά. Ο Μερτ σε λίγες μέρες θα κάνει την περιτομή του, σύμφωνα με την παράδοση του χωριού.

Ο μέθυσος "ειδικός" θα έρθει με το κάρο του να τακτοποιήσει όλα τα συνομίληκά του αγοράκια. Το έθιμο θέλει η οικογένεια του αγοριού να παραθέσει μια μεγάλη γιορτή και να σφάξει προς τιμήν του ένα αρνάκι. Μόνο που η οικογένεια του Μερτ είναι πολύ φτωχή για να το αγοράσει. Ο μπαμπάς του, ο Ισμαήλ, είναι ένας loser χαραμοφάης, παρότι η άρτι αποκτηθείσα δουλειά του στο τοπικό σφαγείο θα έμοιαζε ελπιδοφόρα, αν δεν ξόδευε το μισθό του στην "χορεύτρια" Σαφιγιέ.

Η μαμά του, η πανέμορφη Μεντινέ, δυναμική και αποφασισμένη, ψάχνει να βρει η ίδια τρόπους να εξασφαλίσει το αρνάκι, αλλά τα κλαδιά, που συλλέγει και πουλάει δε φτάνουν για το αντίτιμο και ο αυστηρός προς τις γυναίκες κοινωνικός κώδικας δεν της επιτρέπει πολλές εναλλακτικές.

Κι ο Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να προσπαθήσει ν’ αγοράσει το αρνάκι του: η διαβολική αδελφή του τον έχει πείσει, ότι αν δε βρεθεί το ζωντανό, οι γονείς θα σφάξουν τον ίδιο και θα τον ταΐσουν παϊδάκια στους καλεσμένους!

Ο 55χρονος Κωνσταντινοπολίτης σκηνοθέτης και βραβευμένος εικαστικός δημιουργός Κουτλούγ Αταμάν καταφέρνει με το "Kuzu", που έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου (Βραβείο CICAE του Τμήματος "Πανόραμα"), βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ της Αντάλια και παρουσιάσθηκε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια", ένα σπάνιο επίτευγμα: στήνει μια γεμάτη χιούμορ, ανοιχτόκαρδη και τρυφερή, ανθρώπινη ταινία, μέσα σ’ ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον από το οποίο δεν τραβά τα μάτια, αναδεικνύοντας τόσο τη μεγαλειώδη τουρκική φύση, όσο και την κατάφορη κοινωνική αδικία, τη γυναικεία ανισότητα και την παρωχημένη κοσμοθεωρία της σύγχρονης Τουρκίας...(όπως έχει γράψει η κριτικός Λήδα Γαλανού, στο flix.gr).

Θ’ ακολουθήσει το Σάββατο 16/7 στην Πλαζ η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους "Ο Πρίγκηπας των Πετραδιών - Le Prince des Joyaux " του Michel Ocelot, Γαλλικής παραγωγής 1992, διάρκειας 12 λεπτών και η ταινία «Τα Παραμύθια της Νύχτας - Les contes de la nuit» επίσης του Michel Ocelot, διάρκειας 84 λεπτών, Γαλλικής παραγωγής 2011, (συνδυάζει το κινούμενο σχέδιο και την Τεχνική θεάτρου Σκιών).

«Ο Πρίγκηπας των Πετραδιών» είναι η τελευταία μικρού μήκους ταινία του μάγου Michel Ocelot, πριν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση το 1998 με το αριστουργηματικό και αγαπημένο των σινεφίλ «Ο Κιρικού και η Μάγισσα - Kirikou et la Sorcière / Kirikou and the Sorceress».

Όσο για «Τα Παραμύθια της Νύχτας - Les contes de la nuit», η συγκεκριμένη ταινία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στο 52ο Φεστιβάλ Κνηματογράφου στο πλαίσιο της ημέρας Γαλλοφωνίας ενώ τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η βασική φωτ. είναι από το σάιτ naftemporiki.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεκινούν οι δωρεάν θερινές κινηματογραφικές προβολές στις γειτονιές της Πάτρας

Πάτρα:Με απευθείας ανάθεση ο κινητός κινηματογράφος του Δήμου - Έντονες διαμαρτυρίες από τη ΡΑΠ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που ...

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture