Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα εποχή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Καταργείται η κλήρωση, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένων μαθημάτων

Νέα εποχή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Κατα...
Βγενόπουλος Φάνης

Τη νέα φιλοσοφία του Ανοικτού Πανεπιστήμιου παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλης Καρδάσης

Για μια «μικρή ακαδημαϊκή επανάσταση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, παρουσιάζοντας τις νέες δυνατότητες που προσφέρει στους φοιτητές του το Ίδρυμα. Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα.

Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκινά τον Οκτώβρη του 2016, θα προσφέρονται στους σπουδαστές του ΕΑΠ, έξι νέα προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, τα οποία είναι  τα εξής:

Τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:

- Δημιουργική γραφή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

- Επιστήμη της Αγωγής, δηλαδή ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα γραπτού και προφορικού λόγου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

- Σύγχρονες δημοσιογραφικές σπουδές, που είναι αποκλειστικό πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

- Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων, που είναι συνεργασία του ΕΑΠ με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- Κοινωνιολογία, ιστορία και ανθρωπολογία στον αθλητισμό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Καρδάσης, ετοιμάζεται και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης, που απευθύνεται σε στελέχη του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η δεύτερη, σημαντική, καινοτομία που υλοποιείται από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, είναι η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένων θεματικών ενοτήτων, χωρίς κλήρωση, οι οποίες συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πτυχίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σπουδαστής θα πιστώνεται τις εκπαιδευτικές μονάδες της ενότητας.

Για τις μεμονωμένες θεματικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδηλώσουν ηλεκτρονικά ενδιαφέρον, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος  ακαδημαϊκών θεμάτων Γιώργος Ανδρουλάκης, μέχρι την 1 Ιουλίου 2016 (δείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ).

Η τρίτη καινοτομία, αφορά στην ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού των νέων προγραμμάτων, με την οποία μειώνεται σημαντικά το κόστος φοίτησης, αφού ο σπουδαστής δεν θα αγοράζει τα βιβλία που απαιτούνται για τις θεματικές ενότητες.

Παράλληλα, όπως είπε  ο κ. Ανδρουλάκης, μειώνεται ο χρόνος των προγραμμάτων σπουδών και από δεκάμηνα γίνονται εξάμηνα.

Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα προγράμματα σπουδών ξεκινά στις 22 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι οι σπουδές, τόσο στις μεμονωμένες θεματικές ενότητες, όσο και για τα προγράμματα σπουδών θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2016, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα οι σπουδαστές θα έπρεπε να περιμένουν 11 μήνες από την κλήρωση για να ξεκινήσουν τη φοίτηση.

Μια ακόμη καινοτομία που εισάγει η νέα διοίκηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, αφορά στο διδακτικό προσωπικό των νέων προγραμμάτων σπουδών. Αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Καρδάσης, θα αποτελείται από νέους επιστήμονες, που πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι οποίοι τώρα, φεύγουν για το εξωτερικό.

«Μέσα στον Ιανουάριο ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του ΕΑΠ, μέσα από τη δημιουργία εκδοτικού οίκου, με στόχο να διανεμηθεί στην ελεύθερη αγορά το εκπαιδευτικό υλικό του» πρόσθεσε.

«Στοχεύουμε στην ενίσχυση νέων επιστημόνων μέσω της έκδοσης διδακτορικών διατριβών, στην έκδοση μονογραφιών από έλληνες συναδέλφους, μεταφράσεις ξένων επιστημονικών βιβλίων, καθώς και ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα καταλήγει σε εκδοτικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην επανάσταση του 1821, ενόψει του γεγονότος ότι σε πέντε χρόνια συμπληρώνονται δύο αιώνες από το συγκλονιστικό γεγονός της ελληνικής επανάστασης» υπογράμμισε ο κ. Καρδάσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις