Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πρωτοβάθμια περίθαλψη ένα ακόμα μετέωρο βήμα

Πρωτοβάθμια περίθαλψη ένα ακόμα μετέωρο βήμα

Του Χαράλαμπου Μπονάνου

Ειναι αλήθεια όταν για αρκετά χρονια έχεις ζήσει και εργαστεί σε πρωτοβάθμια ιατρεία νοιωθεις περίεργα να διαβάζεις οτι ακόμα ένα δοκίμιο εργασίας φιλόδοξο έρχεται να προστεθεί στις ατέλειωτες σελίδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταια χρονια .

Yπενθυμιζω στον αναγνώστη οτι τουλάχιστον 8 νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί απο την Βουλή και το ισόγειο της περίθαλψης παραμένει γιαπί.

Παλαιοτερα θυμάμαι την επιχειρηματολογία περί αντιδράσεων περί συμφερόντων αλλωστε ειναι γνωστό οτι μας αρέσουν οι δαίμονες και το πλέγμα φανταστικών αντιδραστικών εχθρών που μας εμποδίζουν στην υλοποίηση του οράματος μας.

Tο αποτέλεσμα βεβαια ειναι βιωματικό χαρακτηριστικό σε όλους τους πολίτες για το παραμικρό να τρέχουμε στα εξωτερικά ιατρεία των τροτοβαθμιων δομών.

Ποσο να αντέξουν και οι εργαζόμενοι εκει όταν μόνο το 2015 ειχα καταγράψει σαν διοικητής μια αύξηση 30% σε προσέλευση στο ΠΓΝΠ για πρωτοβάθμια περιστατικά.Νεα λοιπόν φιλόδοξη προσπάθεια .

Νεα απόπειρα να πείσουμε τον πολίτη οτι επιτέλους θάχει γιατρό δίπλα του .

Ποια ειναι ομως τα χαρακτηριστικά ποιο το πλαίσιο ,που ειναι η αναλογιστική μελέτη .πουθενα φυσικα μια πρόχειρη δουλεια με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που θα μείνει συννεφάκι όπως η εξαγγελία για 4500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας και φυσικα θα προσπαθήσει να επικαλύψει η σκόνη της τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα που έχουν μια σκληρή ιδιότητα να παραμένουν επίμονα και αμετακίνητα.

Όταν σημειώνω δημοςια πολυϊατρεία δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό αυτο που παλιά λέγαμε μικρό ταμείο και οι γιατροί μας όπως εγω ειναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ως και την σφραγίδα τους , όταν παραμένουν μηχανήματα σε υπολειτουργία η και σαν όμορφα εκθέματα σε αχρηστία βλέπε μαστογράφο ,η όταν η παραμικρή βλάβη χρειάζεται πάνω απο δεκαήμερο να αναγνωριστεί για να περάσει απο την γραφειοκρατική στενωπό, η όταν ο ασφαλισμένος η ανασφάλιστος ψάχνει για γιατρό ειδικότητας και δεν βρίσκει η σε λίγο καιρό θα το καταγράψουμε και αυτο σε συνθήκες καύσωνα προσπαθεί να δροσιστεί χρησιμοποιώντας τις συνταγές που ευτυχώς μεγάλωσαν και έγιναν Α4 ανεμίζοντας τές(επιτυχία του συστήματος).

Μηπως όλοι αυτοι που σχεδιάζουν επι χάρτου δεν έχουν την γνώση να αρχίσουν απο τα μικρά;η η φιλοδοξία τους για μεγαλεπίβολα σχέδια ξεπερνάει την ασημαντότητα της Σκληρης καθημερινότητας;

Γνωρίζουν οτι τουλάχιστον οχτώ μήνες αναζητούν για παράδειγμα οι πολίτες την οδοντιατρική τους κάλυψη για να μην θυμίζουν εικόνες της δεκαετίας του 50 και αδιαφορούν να ολοκληρώσουν μια σύμβαση με εργαστήρια ;

Δεν ξέρουν οι εραστές της δημόσιας περίθαλψης οτι με το να παραμένουν κλειστά διαγνωστικά μηχανήματα ειναι η χαρά του επιχειρηματία στο χώρο της υγείας;ακόμα δεν έχουν αποδεσμευτεί τα κτίρια οι πόροι απο τα ασφαλιστικά ταμεία ,κανεις δεν γνωρίζει ποιος χώρος ανήκει στην ΥΠΕ και ποιος στο ΙΚΑ ,δομές υγείας δεν έχουν μπει στο τηλεφωνικό ραντεβου και κλητήρας μοιράζει χαρτάκια για επίσκεψη σε γιατρό.Ας χαμηλώσουν λοιπόν λίγο το βλέμμα στα μικρά και ας αφήσουν τους οραματισμούς που προσκρούουν και στην έλλειψη πόρων.

Ιατρεια γειτονιάς θυμίζω τουλάχιστον 4 στην περιοχή είχε ιδρύσει και ο Γρηγόρης Σολωμος και έκλεισαν απο έλλειψη πόρων και φυσικα απο το οτι ο πολίτης κουράστηκε να πηγαίνει σε χοτ σποτ που τον έστελναν στο πολυιατρείο που μπορούσε να εξυπηρετηθεί .που ειναι λοιπόν η μεγάλη καινοτομία.

Ας ξεκινήσουν αύριο κιόλας να στελεχώσουν με πλήρη κάλυψη ένα ολοκληρωμένο πολυιατρείο που μπορει να εχει τα χαρακτηριστικά ενός αστικού κέντρου υγείας με στελέχωση και υποδομή τετοια που δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να τρέχει απο κτίριο σε κτίριο .

Αμεσα να πάρουν τις αποφάσεις για επιστροφή του νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας και οχι σε γραφειοκρατικά καθήκοντα.

Τουλάχιστον 15 έχω μετρήσει να έχουν μετακινηθεί απο το πολυιατρείο στα γραφεία της ΥΠΕ όταν μόνο 5 αρκούσαν στο ΠΓΝΠ να ανοίξει ένα χειρουργικό τραπέζι.

Μηχανισμο άμεσης συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων .

Αυτονομους προϋπολογισμούς λειτουργίας για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό.προβλεψη για λειτουργία σε 24ωρη βάση με ενίσχυση υποδομής και εφημερία ειδικευόμενων στην πρωτοβάθμια.

Όλος ο δυτικός κόσμος εχει την ειδικότητα του επειγοντολογου εμεις ακόμα περιμένουμε την διακίνηση των περιστατικών απο τους χθεσινούς πτυχιούχους .

Αντιλαμβανομαι οτι οι απλές λύσεις ειναι ο γολγοθάς του ματαιοδοξου και φυσικα η κουλτούρα της συνεννόησης απαιτεί προσπάθεια εξαντλητική.ειναι ομως απαραίτητο να απομονωθούν οι ακραίες φωνές να πρυτανεύσει έστω και τωρα η απλή λογική του ρεαλισμού .

Απαιτειται όσο ποτε άλλοτε η συνεργασία στο χώρο της υγείας , η κοινωνία εχει ξεπεράσει τις αντοχές της και δεν συγχωρεί αιθεροβάμονες και εραστές της εικονικής πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις