Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με 153 «Ναι» υπερψηφίστηκε το Ασφαλιστικό–Τι ψήφισαν οι βουλευτές της Αχαΐας - Αινιγματική η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη

Με 153 «Ναι» υπερψηφίστηκε το Ασφαλιστικ...

Κόντρα Τσίπρα με Μητσοτάκη για χρέος και συνταξιοδοτικό

00.37: Εγκρίθηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν επί της αρχής και επί άρθρων του νομοσχεδίου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, συμμετείχαν 296 βουλευτές.

Υπέρ ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 143 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπογραμμίζεται ότι στην ψηφοφορία για το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, με το οποίο παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες η διάρκεια του αγγελιόσημου, η ΝΔ ψήφισε παρών.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Βλάσσης, από το ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και από την Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μίχος. Οι βουλευτές, εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν, αλλά η ψήφος τους δεν προσμετράται.

 

00.16: Τι ψήφισαν οι βουλευτές της Αχαΐας

«Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης. «Όχι σε όλα, παρών στο 38» ψήφισε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο Θ. Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, Ιάσονας Φωτήλας από το Ποτάμι και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

 

00.05: Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο.

 

23.56: Με την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, η συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό, ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε πως: «Με αυτή τη μεταρρύθμιση, επιφέρουμε μια τομή που επί δεκαετίες είχε ανάγκη ο τόπος».

Σε λίγο ξεκινά η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοθετήματος.

Την ίδια ώρα καταγράφονται επεισόδια στα Εξάρχεια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

Αλ. Τσίπρας: Αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη δευτερολογία του. Επανέλαβε τις θέσεις του για τις «ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για ελάφρυνση υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. «Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζετε με 8 δισ. μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.

Ανταπαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τα εξής:

«Όταν είσαι υποχρεωμένος να ξαναβάλεις στις ράγες τη βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό, πρέπει να επιλέξεις που θα βάλεις τα βάρη της μεταρρύθμισης

Ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έκρινε και τη συμφωνία και την εντιμότητα και την προσπάθειά μας

Γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ προσωπικά, οι υπουργοί δεν λέμε την αλήθεια γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015 το Γενάρη. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι όμως ότι δεν προσπαθήσαμε.

Σας έδωσα μια ευκαιρία να μιλήσετε επί της ουσίας για το θέμα και να στηρίξετε μια εθνική προσπάθεια και σας κάλεσα να κουβεντιάσουμε από κοινού. Όμως εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση. Δεν αξίζει την παράταξή σας να τη μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας

Αφού είχατε αυτή την υπόσχεση, την οποία θα αξιοποιούσατε, όπως "θα" ερχόταν η ανάπτυξη, όπως "θα" φέρνατε τα πλεονάσματα

Αφού πήρατε την υπόσχεση για το χρέος, γιατί δεν καταφέρατε να την υλοποιήσετε;

Δεν έχει νόημα να πυροβολούμε τους πολίτες με νούμερα. Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα και να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Η δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση είναι να φύγει από τον φαύλο δημοσιονομικό κύκλο. Να σταματήσουμε να θεωρούμε ως σημαντικότερο το υπουργείο οικονομικών, αλλά το υπουργείο ανάπτυξης και οικονομίας

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 ήταν 1% πάνω από το στόχο. Εσείς αφήσατε το 2014 με έλλειμμα. Είχατε την υποχρέωση να φτάσετε το 1,5% και ήταν 0,3%

Φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο, είχαμε ένα συμβιβασμό και φτάσαμε σε μια συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας 5,4δισ για την επόμενη τριετία και όχι 12 δισ γιατί από τη φόρα σας προσθέτετε και τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ.

Εφαρμόσατε μια πολιτική που χρέωσε στον ελληνικό λαό 25% του ΑΕΠ. 63 δισ, ευρώ ήταν τα μέτρα που πήρατε, όλα τα χρόνια που κυβερνήσατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ»

Αλ. Τσίπρας: «Θέλετε όλοι να ξεχάσουμε ότι, επί δεκαετίες, τα ταμεία λεηλατήθηκαν;»

Στερείστε στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και διερωτήθηκε τι εννοεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτείνει ως εναλλακτική τις «περικοπές δαπανών», για να προσθέσει ότι εννοεί περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως και απολύσεις.

«Θέλετε όλοι να ξεχάσουμε ότι, επί δεκαετίες, τα ταμεία λεηλατήθηκαν;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα εξόκειλε στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ακόμη, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Ζητάτε εκλογές, επειδή έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας. Ζητάτε εκλογές χωρίς να έχετε να προσθέσετε τίποτε διαφορετικό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Πρέπει να αποφασίσετε εάν οδηγούμε τη χώρα σε Grexit ή εάν έχουμε γονατίσει στους δανειστές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του πως: "Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας"

Π. Καμμένος: Ψήφισαν μέτρα 58,6 δισ. και κάνουν σήμερα παλικαρισμούς

Επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, λέγοντας πως τα δικά τους σπασμένα πληρώνει ο λαός και σήμερα αντί να ακολουθούν την εθνική προσπάθεια κάνουν παλικαρισμούς και λεονταρισμούς.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το 2010 ως το 2014 είναι 58,6 δισ. ευρώ και τα σημερινά μέτρα μέχρι και το 18 είναι 5 δισ. στη χειρότερη των περιπτώσεων.

«Και ενώ διαλύσατε με το PSI τα ταμεία και ψηφίσατε 58,6 δισ. μέτρα, έρχεστε σήμερα εδώ και αντι να ακολουθήσετε μια εθνική προσπάθεια κάνετε τους παλικαρισμούς και τους λεονταρισμούς που έκαναν κάποιοι άλλοι», πρόσθεσε.

Στ. Θεοδωράκης: Παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης

 

«Αποδεικνύετε ξανά ότι η "πρώτη φορά Αριστερά" ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Δείτε το βίντεο:

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Για καταστροφολογία κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας του για την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής.

«Καλλιεργείτε κλίμα καταστροφής, μιλάτε για αδιέξοδα της κυβέρνησης, ενώ προσπαθείτε να κρύψετε τα δικά σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης αντέδρασε και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρέωσε στην κυβέρνηση ότι λέει μόνο ψέματα. «Αυτό που ονομάζετε ψέματα ήταν στόχοι ενός πολιτικού κόμματος και τους στόχους μας δεσμευόμαστε να τους υλοποιήσουμε είτε γρήγορα είτε αργότερα», σημείωσε.

Ακόμη, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του μίλησε σαν να μην υπάρχει Ευρώπη, ούτε παγκόσμια ρεύματα που συγκρούονται, αλλά «όλα είναι θέμα ποιος είναι περισσότερος ψεύτης».

Τέλος, υποστήριξε ότι κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστική προανήγγειλε μειώσεις μισθών και συντάξεων.

 

Νωρίτερα

Νωρίτερα

Την παραίτηση και υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «γιατί παραβίασε ο ίδιος τις «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος έθεσε για το αφορολόγητο, ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή και προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό («δεν είστε αριστερός, οπορτουνιστής είστε για να καθίσετε για πάντα στην καρέκλα») στην ομιλία του την οποία δεν παρακολούθησαν οι πρ. πρόεδροι της ΝΔ Κ. Καραμανλής, Α. Σαμαράς (σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι άρρωστος) και Β. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίσθηκε πολύ επιφυλακτικός για την πορεία της αξιολόγησης. «Και να κλείσει η αξιολόγηση η οικονομία δεν θα ανακάμψει, γιατί η αξιολόγηση κλείνει με τον λάθος τρόπο. Και αυτό είναι δική σας ευθύνη. Σας είπε ότι τα μνημόνια τα φέρνετε δυο – δυο», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «ο ωραίος λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα, το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο, θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ».

«Σας είχα πει ότι σύντομα θα είστε ο νέος πρωθυπουργός. Σήμερα προσθέτω ότι σύντομα θα είναι και ο πιο απαξιωμένος πρωθυπουργός, θα έχετε ταυτιστεί με τον κυνισμό, τα ψέματα και την εξαπάτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας κ. Τσίπρα».

«Προχθές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είπε «σ’ αυτή την χώρα είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας». Δεν την μιλήσατε ποτέ, δεν την ξέρετε και δεν την αντέχετε. Δεν την μιλήσατε όταν θα καταργούσατε τα μνημόνια, υποσχόσαστε 13η σύνταξη, εξαπατούσατε τους νέους ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε «κανείς δεν σας πιστεύει πλέον ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως την φράση του Μαρκ Τουαίην «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές». «Δεν σας γνώριζε αλλιώς θα έλεγε «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας»», σχολίασε κάνοντας λόγο για «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» του πρωθυπουργού. «Μπορεί να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε. Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι «το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας δεν είναι η Βουλή, δεν είναι οι νόμοι. Είναι η ντροπή».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του τις παρεμβάσεις που έκανε η ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα την δεκαετία του 1990, ενώ τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα οφείλονται αποκλειστικά στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 2015 και το 2016 θα μπορούν να είχαν δημιουργηθεί 210.000 θέσεις εργασίας αν η ελληνική οικονομία δεν είχε εισέλθει στο σπιράλ της ύφεσης και από τις εισφορές θα εισέπραττε 900 εκατ., δηλαδή όσα ελπίζει ότι θα εισπράξει σήμερα», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την έκθεση της Κομισιόν που, όπως είπε, δείχνει ότι «κάθε νοικοκυριό θα είναι φτωχότερο κατά 5.000 ευρώ αν δεν είχε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Στο τέλος αυτού του δρόμου είναι η απόλυτη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης επικρίνοντας τον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι «μιλά για αναδιανομή», αλλά «μοιράζει μιζέρια».

«Η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους με σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», δεσμεύθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «επενδύει στον διχασμό και επαναφέρει το δίλημμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ας τελειώνουμε λοιπόν με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά. Θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν έκανα τα πάντα γι’ αυτό».

«Οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής σας στην εξουσία. Το μόνο καλό είναι ότι θα έχουν γκρεμιστεί όλοι οι μύθοι του λαϊκισμού της Μεταπολίτευσης και βεβαίως και ο μύθος της Αριστεράς στην κοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις