Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΕΚΤΑΚΤΕΣ επαφές Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση- ΔΝΤ: «Μονομερής ενέργεια η κατάθεση των νομοσχεδίων», συμφωνούν όμως οι Ευρωπαίοι...

ΕΚΤΑΚΤΕΣ επαφές Τσίπρα για τη διαπραγμάτ...

Τσακαλώτος: Δεν δέχομαι να υπογράψω μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου

22:51 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων δανειστών.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά πως η προσέγγισή τους στα δύο νομοσχέδια δεν θα είναι αρνητική. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση όμως για να μειώσει το ρόλο του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι η κυβέρνηση θέλει η συμφωνία να κλείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να στερήσει από το ΔΝΤ την ευκαιρία να κλειδώσει τη διαπραγμάτευση στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

 

 

20:20 Όπως μετέδωσε πριν λίγο το STAR στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τίπρας μεταβαίνει εκτάκτως στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλος Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την Πέμπτη δε θα συναντηθεί, στο Στρασβούργο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Όπως φαίνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση έχει φθάσει σε οριακό σημείο καθώς η ελληνική πλευρά δεν κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει και πλέον ο Πρωθυπουργός επιδιώκει πολιτική λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριζαν ότι στην περίπτωση που τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό κατατεθούν στη Βουλή χωρίς πριν να έχει επέλθει συμφωνία, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος σημείωναν ότι εξελίξεις για την επιστροφή των εκπροσώπων την Θεσμών στην Αθήνα θα υπάρξουν μετά το τριήμερο συζητήσεων στην Ουάσινγκτον.

 

19:40 Kοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Νεώτερη ενημέρωση: Υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, καθώς και ότι η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία, τονίζοντας επίσης ότι «μόνο το 10% θα δει μείωση στις επικουρικές» και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές κύριων συντάξεων.

Και αυτός από την πλευρά του, επανέλαβε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η συμφωνία είναι «στην ευχέρεια της δημοκρατικά νομιμοποιημένης, από τον ελληνικό λαό, εξουσίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε ερώτηση για το ποσοστό συνταξιούχων που θα θιγούν, ο υπ. Εργασίας απάντησε: «Αν είχα σκοπό να πως αριθμούς θα τους έλεγα. Λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων πρόκειται να θιγούν. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Δεν προκείται να θιγεί αριθμός πάνω από το 10%».

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεσμεύεστε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ρώτησαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκείνο απάντησε: "Κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% και το βρήκαμε. Μας είπαν ότι πρέπει να μειώσουμε το αφορολόγητο. Κάναμε πολύ μικρή μείωση και δεν κάνουμε άλλη μείωση. Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που θα δείτε.

Ο Μπενουά Κερέ λέει ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στη συμφωνία. Αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία, το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο έμας αλλά και τους ΥΠΟΙΚ των άλλων κρατών-μελών. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίκτες και πολλές θέσεις. Δεν μεγαλώνει η διαφορά μας με το ΔΝΤ, παρόλο που με τους Ευρωπαίους είμαστε πιο κοντά. Όλοι σήμερα λένε ότι θα υπάρξει συμφωνία, οπότε εγώ δεν έχω λόγο να πω κάτι λιγότερο. Σε μια διαπραγμάτεσυη που φτάνει στο τέλος, κανένας δεν δηλώνει το τελευταίο του χαρτί πριν το τέλος. Όλοι έχουν κόκκινες γραμμές και όλοι συνεχίζουν τη συζήτηση...".

Κατρούγκαλος:Το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές. Από το νέο σύστημα, με συνδυασμό εθνικής σύνταξης με τα ποσοστά αναπλήρωσης, που είναι περίπου ίδια με αυτά του προσχεδίου, οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. 
Δεν υπάρχει ανάγκη για περικοπές στις συντάξεις.

Ανακριβείς οι πληροφορίες περί κατάργησης του ΕΚΑΣ. Αποτελεί πρόβλεψη από νόμο που έχει ψηφιστεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα καλύψει το κενό που θα προέκυπτε να εφαρμόζαμε τον νόμο, με την εθνική σύνταξη.

Κατρούγκαλος: "Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 και μάλιστα θα αρχίσουν να αυξάνονται. Έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα. Καμία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί. προστατεύουμε απολύτως το 90% των συνταξιούχων...".

Στα περισσότερα θέματα για το ασφαλιστικό υπήρχε συμφωνία ή ουσιαστική προσέγγιση. Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε καταλήξει σε ουσιαστική συμφωνία. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τσακαλώτος: "Ακούμε τους θεσμούς αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα να αποφασίζουμε τις τελικές θέσεις...

Ετοιμάζουμε 2 νομοσχέδια: το ένα για τον φόρο εισοδήματος και το άλλο με τις συντάξεις. θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και αναμένεται να ψηφιστούν στο τέλος του μήνα"

Τσακαλώτος: "Είπαμε πως επειδή είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (15-17/4) να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα... Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 που είναι το Eurogroup. Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 25-26 για να ληφθούν οι αποφάσεις... Στα 4 βασικά ζητήματα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις