Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάσχα με... ροδάκινα μας υπόσχονται αγρότες από τη Δυτική Αχαΐα- Πώς θα το πετύχουν;

Πάσχα με... ροδάκινα μας υπόσχονται αγρό...

Η παραγωγή θα είναι έτοιμη στα μέσα Απριλίου

Μια πρωτοποριακή μέθοδο καλλιέργειας ροδάκινων εφαρμόζουν εδώ και λίγο καιρό αγρότες της Δυτικής Αχαΐας οι οποίοι μας υπόσχονται ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε, εάν φυσικά το επιθυμούμε, Πάσχα τρώγοντας ροδάκινα. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει οι συντοπίτες παραγωγοί Φάνης Παπανικολόπουλος και Σάκης Μαυρόγιαννης.

Σκοπός της νέας αυτής παραγωγής είναι να καλυφθεί το κενό στην αγορά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και τούτο διότι η συγκομιδή του ροδάκινου, που υπό κανονικές συνθήκες, γίνεται περίπου στις 20 Μαΐου, γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές πώλησης.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δεν έχουμε τη βοήθεια του κράτους, είναι να αλλάζουμε την ημερομηνία συγκομιδής. Ήταν περίπου στις 20 Μαΐου για την περιοχή μας κι εμείς την φέρνουμε περίπου στις 15 Απριλίου. Αυτό επιτυγχάνεται με κάλυψη από νάιλον. Φτιάχνουμε, δηλαδή, θερμοκήπια υψηλής κάλυψης, και με διάφορες εξειδικευμένες τεχνικές επισπεύδουμε την παραγωγή. Η αλήθεια είναι ότι οι ανταγωνιστικές χώρες, Ισπανία και Ιταλία, το κάνουν χρόνια.

Στην χώρα μας και την περιοχή μας όμως, που είναι μια πολύ πρώιμη περιοχή της Ευρώπης, γίνεται για πρώτη φορά από εμάς. Πήραμε πέρυσι τα πρώτα ροδάκινα και φέτος η παραγωγή αυξάνεται. Έχουμε φθάσει πλέον περίπου στα 100 στρέμματα.», εξηγεί ο κ. Μαυρόγιαννης.

Παράλληλα πάντως ο Αχαιός παραγωγός και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, εξέφρασε και το παράπονό του για τη διαχρονική στάση της πολιτεία η οποία δεν έχει ξεκάθαρη αγροτική πολιτική και δεν συνδράμει με  συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να περιμένει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία για να γίνουν τέτοιες κινήσεις, πρέπει η πολιτεία να δίνει τις κατευθύνσεις κι εμείς να ακολουθούμε. Δεν μπορεί τα κοινοτικά χρήματα να έρχονται από έξω και να χάνονται με διάφορους τρόπους. Πρέπει η πολιτεία να μας λέει τι πρέπει να γίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του ίδιου και άλλων αγροτών της Δυτικής Αχαΐας να φτιάξουν γέφυρες με το εξωτερικό προκειμένου τα προϊόντα τους να εξάγονται και να μην πηγαίνουν χαμένες: «Πέραν της υπόσχεση για Πάσχα με ροδάκινα, στρεφόμαστε και στις αγορές του εξωτερικού. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή αλλά και με την οικονομική κρίση έχει και πάρα πολύ μικρές δυνατότητες. Δεν το κουβεντιάζουμε, ο βασικός στόχος είναι η εξαγωγή, δεν γίνεται αλλιώς», σημείωσε ο κ. Μαυρόγιαννης μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις