Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Mε άρωμα παράδοσης η έκθεση "Το Κελάρι της γιαγιάς" από το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Mε άρωμα παράδοσης η έκθεση "Το Κελ...

Το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Η έκθεση παραδοσιακών ασπρορούχων, οι μυρωδιές και οι χειροποίητες δημιουργίες εντυπωσίασαν το κόσμο που βρέθηκε και φέτος στην έκθεση «Το Κελάρι της Γιαγιάς» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Πατρών.

Στο ζεστό χώρο της αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας φιλοξενήθηκε και φέτος, για τρίτη χρονιά το «Κελάρι της Γιαγιάς». Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιέρωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών και πρωτοξεκίνησε το 1992 από μια απλή ιδέα της Λένας Βρη. Η ιδέα δεν ήταν άλλη από το να διασωθούν και να γίνουν γνωστές οι λαχταριστές συνταγές της γιαγιάς. Αυτή η ανάγκη αγκαλιάστηκε από όλες τις κυρίες, φίλες και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και εξελίχθηκε σε δημιουργία, σε προσφορά, σε θύμηση του γεμάτου εδεσμάτων κελαριού της πολυαγαπημένης μας γιαγιάς, όπως αναφέρεται σε κείμενο στην σελίδα στο facebook του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών!

Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου 2015. Στα τραπέζια ήταν με τάξη τοποθετημένα λογής λογής παραδοσιακές λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές. Από ζεστό ζυμωτό ψωμί, πίτες και ταραμά μέχρι χυλοπίτες και τραχανά.

Από τουρσί και τσίπουρο μέχρι ελιές και καταπράσινο λάδι της χρονιάς! Από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού μέχρι μυρωδάτα κουλουράκια και ζηλευτά σοκολατάκια. Από κέικ, μπακλαβάδες και χαλβά μέχρι τα καθιερωμένα γλυκά των Χριστουγέννων κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Και αν μια απλή ανάγνωση σας άνοιξε την όρεξη φανταστείτε τι προκάλεσε ευχάριστα ο συνδυασμός των αισθήσεων όρασης και όσφρησης σε όσους βρέθηκαν το Σάββατο στο «Κελάρι της Γιαγιάς».

Το Κελάρι έχει όμως εξελιχθεί! Πλέον έχει καθιερωθεί όχι μόνο σαν αναβίωση παραδοσιακών γευστικών συνταγών αλλά και σαν ευκαιρία παρουσίασης μοναδικών χειροτεχνιών. Από την μια τα παιδικά τμήματα ζωγραφικής δημιούργησαν τα φετινά ημερολόγια, ζωγραφίζοντας τις ξύλινες κουτάλες της γιαγιάς. Από την άλλη, τα μέλη και οι φίλες του λυκείου συνέθεσαν τα γούρια της νέας χρονιάς, κέντησαν στο χέρι όμορφους σελιδοδείκτες, έφτιαξαν ξεχωριστά κοσμήματα, διακόσμησαν με μεράκι τα κηροπήγια για να ζεστάνουν με τη φλόγα τους το σπιτικό μας και επιμελήθηκαν με περίσσιο γούστο χριστουγεννιάτικες συνθέσεις.

Και επειδή ο πλούτος της παράδοσης δεν περιορίζεται μόνο σε γεύση οι έφοροι της ιματιοθήκης παρουσίασαν στην είσοδο του Επιμελητηρίου Αχαΐας παραδοσιακά κεντημένα στο χέρι ασπρόρουχα που εξέπληξαν ευχάριστα όσους μας επισκέφτηκαν.

Πλήθος κόσμου μας τίμησε και φέτος εκφράζοντας έμπρακτα και ηθικά την στήριξή του στην αέναη προσπάθεια του ΛτΕ Πατρών από την μία να διασώσει και να διαδώσει κάθε τι ελληνικό και συνάμα να ενισχύσει τον εθελοντισμό και το αίσθημα προσφοράς.

Η Πρόεδρος και το ΔΣ του ΛτΕ Πατρών ευχαριστούν δημοσίως τον κόσμο για την εγκάρδια αποδοχή και την στήριξη του που ακόμα και σε τόσο δύσκολες εποχές μας έδειξε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight