Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο κοστίζει ένας μαθητής; Το thebest.gr κάνει ταμείο σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα και στα σπόρ και βγάζει το μέσο όρο του οικογενειακού ...πονοκεφάλου

Πόσο κοστίζει ένας μαθητής; Το thebest.g...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Οι γονείς κόβουν μαθήματα, ξένες γλώσσες και περιορίζουν τα σπορ στο ελάχιστο

Σε πραγματικό...Γολγοθά εξελίσσεται η φετινή "προπόνηση" των παιδιών στον χώρο της γνώσης, του αθλητισμού, της μουσικής και των δεξιοτήτων, σε όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν την καθημερινότητα των μαθητών. Η κρίση, φαίνεται ότι μετακυλίει τον Γολγοθά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τη μέχρι προ της κρίσης προσοδοφόρα υπόθεση "παιδί" καθώς μια μεγάλη μερίδα Πατρινών έχει πάρει ένα μεγάλο ψαλίδι και έχει κόψει δραστηριότητες και μαθήματα, αφήνοντας τα βασικά της γνώσης ή των ταλέντων, τα οποία μετά βίας εξακολουθούν να συντηρούνται από τα άδεια οικογενειακά πορτοφόλια.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανε το thebest.gr μιλώντας με γονείς, μια μέση οικογένεια, δίνει περίπου  3.500 ευρώ τον χρόνο μόνο  για τα φροντιστήρια του παιδιού (μαθήματα και αγγλικά). Του ενός παιδιού.

Ένας γονιός μαθητή της τρίτης Λυκείου, ο οποίος προετοιμάζεται για πανελλήνιες, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να δώσει ποσό ύψους 4.320 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο, εφόσον επιλέξει κάποιο φροντιστήριο.

Σε περίπτωση που ο μαθητής επιλέξει ιδιαίτερα μαθήματα, τότε το ποσό αυτό εξακοντίζεται σε δυσθεώρητα ύψη, ανάλογα με τις ώρες και την... φίρμα του καθηγητή. Μέσος όρος ανά ώρα θεωρούνται τα 20 με 25 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ένα ποσσοτό της τάξης του 70% των γονιών δίνει ποσό ύψους 700 έως 1.500 ευρώ ανά μαθητή ενώ αν στον...χορό μπουν και οι δεύτερες ξένες γλώσσεις, τότε πάμε σε διπλασσιασμό.

Από τους μεγαλύτερους βραχνάδες του Σεπτεμβρίου και η αγορά των βιβλίων ξένων γλωσσών που κοστίζουν 70-80 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η κυρίαρχη τάση και στα φροντιστήρια που αφορούν τις ξένες γλώσσεις, όσο και σε αυτά που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία για τις εξετάσεις και τα μαθήματα του σχολείου, είναι η εγκατάλειψη των ιδιαιτέρων μαθημάτων και η επιλογή φροντιστηρίων με στόχο την μείωση των διδάκτρων.

Την ίδια ώρα οι καθηγητές που κάνουν μάθημα στο σπίτι, αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές στο..υπόγειο. Η τιμή που "παίζει" ανά ώρα είναι πλέον τα 15 ευρώ ενώ πληθαίνουν οι καθηγητές που κάνουν πλέον μαθήματα στο σπίτι με 5 ευρώ την ώρα.

Παράλληλλα, επικρατούσα τάση της εποχής της κρίσης, είναι η μείωση ή και το κόψιμο των μαθημάτων στις τάξεις του Γυμνασίου, ιδίως τις δύο πρώτες, και ο περιορισμός των  μαθημάτων ξένων γλωσσών σε μια γλώσσα, αντί για δύο  ή και τρεις, κυρίως δε περιορισμός στο βασικό μάθημα των  αγγλικών.

Σκοτεινά είναι τα πράγματα στα Ωδεία, όπου ο μέσος όρος για έναν μαθητή που μαθαίνει μουσικό όργανο, είναι 100 ευρώ το μήνα, και 45-50 ευρώ το μισάωρο. Βάλτε και την αγορά του μουσικού οργάνου και θα κάνετε...ταμείο.

Στα 30 ευρώ το μήνα κοστίζουν τα μαθήματα ποδοσφαίρου και στα 25 ευρώ περίπου το μήνα  τα μαθήματα μπάσκετ. Στα 30 ευρώ κατά μέσο όρο τα μαθήματα σκάκι και στα 60 ευρώ το μήνα τα μαθήματα μπαλέτου.

Σε όλα αυτά, οι γονείς συνυπολογίζουν και τις βενζίνες για τη μεταφορά των μαθητών στα μαθήματα. Οι δε γονείς των παιδιών του Λυκείου τα εισιτήρια του λεωφορείου που παίρνουν σε ημερήσια βάση για να πάνε στο φροντιστήριο και να επιστρέψουν από αυτό.

Υπολογίστε 1,20 την διαδρομή, 2.40 με την επιστροφή, και θα κάνετε λογαριασμό 14,5 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 57 ευρώ το μήνα.

Στα σημεία του καιρού και τα "φέσια" στα φροντιστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη που έρχονται από την περυσινή χρονιά είναι μεγάλα ενώ ήδη με την έναρξη της σεζόν, κάτω από τους μισούς μαθητές έχουν ήδη ανταποκριθεί στα δίδακτρα.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχει γίνει ο εφιάλτης του φόρου 23% στην εκπαίδευση πραγματικότητα.

 

ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

«Πρόγραμμα Δωρεάν Φροντιστηρίων Ξένων γλωσσών για παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών» υλοποιεί ο Δήμος Πατρέων. Σκοπός είναι να βοηθηθούν όσα παιδιά ανήκουν σε οικογένειες της Πάτρας με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά έχουν θέληση για μόρφωση και πρόοδο. Το πρόγραμμα αφορά μαθήματα Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις