Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η θέση της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΔΗ.ΣΥ.) ΠΟΕΔΗΝ για το δημοψήφισμα

Η θέση της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΔΗ....

Τάσσονται κατά όλων

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία (ΔΗ.ΣΥ.) ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το δημοψήφισμα. Τάσσονται κατά της πρότασης των δανειστών, της πρότασης της Κυβέρνησης, της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της εφαρμογής πολιτικών της λιτότητας και του Νεοφιλελευθερισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου έστειλε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ένα σαφές μήνυμα με την ψήφο του: Ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και παραμονή της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξουσιοδότησε, δε, τη σημερινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Έκτοτε, η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ αντί να ακολουθήσει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο και να προτάξει ως κυρίαρχο το ζήτημα της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, όπως θα έκανε κάθε πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση, υπέπεσε σε ένα μοιραίο λάθος: Επέτρεψε στον «αντίπαλο» να θέσει εκείνος την ατζέντα της διαπραγμάτευσης και πρόταξε ως κυρίαρχα τα ζητήματα που αφορούν κυρίως στη συντηρητική πολιτική: Το δημοσιονομικό ζήτημα, το ζήτημα των ελλειμμάτων και του χρέους.

Η Κυβέρνηση, μέσα από διαρκείς παλινωδίες και συνεχή λάθη χειρισμών, έχοντας υποτιμήσει τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, ροκάνισε το χρόνο και χωρίς να φροντίσει να αποκτήσει συμμάχους, αφού προηγουμένως έκαψε ένα-ένα τα διαπραγματευτικά «όπλα» που διέθετε, κατάφερε μέσα σε πέντε μόλις μήνες να μετατρέψει το ζήτημα «αλλαγής πολιτικής» σε ζήτημα «επιβίωσης της χώρας».

Σήμερα, πράττει ένα ακόμα μοιραίο σφάλμα. Μεταφέρει στον ελληνικό λαό τα δικά της αδιέξοδα, τις δικές της ευθύνες. Και με τρόπο αιφνιδιαστικό, τον οδηγεί σε ένα δημοψήφισμα, μ’ ένα διφορούμενο και εν πολλοίς παραπλανητικό ερώτημα, χωρίς καν να του παρέχει επαρκή πληροφόρηση ή έστω τον αναγκαίο χρόνο για να αποφασίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία για το μέλλον του.

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα ήταν μια «τζογαδόρικη» κίνηση απελπισίας με τεράστιο ρίσκο.

Γιατί στη μεν μια περίπτωση (την περίπτωση του ΝΑΙ) φαλκιδεύει περαιτέρω την ήδη δεινή θέση των εργαζομένων και του λαού, οδηγώντας τον με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποταγή του στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, στη δε άλλη περίπτωση (την περίπτωση του ΌΧΙ) θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία διασφάλιση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την «επόμενη ημέρα» ενός λαού που θα κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε μια μόνο στιγμή, ξαφνικά σε καταστάσεις γενικευμένης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα ήταν μια ατυχέστατη και καταστροφική επιλογή.

Ήταν ατυχέστατη γιατί ο Πρωθυπουργός μέτρησε λάθος τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη. Μέτρησε λάθος τις αντοχές του χρηματοοικονομικού συστήματος και των αγορών. Μέτρησε λάθος τις αντοχές του ελληνικής κοινωνίας.

Ήταν καταστροφική γιατί σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το διακύβευμα είναι τεράστιο και τα αποτελέσματα τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την ίδια την Κυβέρνηση, την Αριστερά, τον προοδευτικό κόσμο θα είναι δραματικά.

 

Από την πλευρά μας:

 

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης που θα ήταν αντίθετος στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος.

Θεωρούμε, όμως, ότι δεν υπάρχει δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης που αποδέχεται τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που δεν διαθέτει ένα καθαρό ερώτημα.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης που αποδέχεται τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που δεν πληροί ούτε τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δημοκρατικού διαλόγου, όπως το Σύνταγμα ορίζει, για την πληροφόρηση του ελληνικού λαού.

Θεωρούμε, εν τέλει, ότι δεν υπάρχει δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης που αποδέχεται την υποταγή μιας κορυφαίας δημοκρατικής πράξης στην εξυπηρέτηση στενών κομματικών σκοπιμοτήτων.

 

Αυτή την Κυριακή στο δημοψήφισμα

Στην κάλπη ΡΙΧΝΟΥΜΕ το δικό μας ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

 

Αυτή την Κυριακή στο δημοψήφισμα

Καταψηφίζουμε

•           Την πρόταση των δανειστών

•           Την πρόταση της Κυβέρνησης

•           Την έξοδο της χώρας από το ευρώ

•           Την εφαρμογή πολιτικών της λιτότητας και του Νεοφιλελευθερισμού

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά των πολιτικών της λιτότητας

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών

 

Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια υποταγής της κοινωνίας και της πολιτικής στον κομματισμό

………………………………………….

 

Από  την Συνδικαλιστική Παράταξη της ΠΟΕΔΗΝ

Δημοκρατική Συνεργασία (ΔΗ.ΣΥ).

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: "Ψευτοδιλημματικό το δημοψήφισμα"

Μεσολόγγι: Υπέρ του όχι ο επικεφαλής της παράταξης "Η κοινωνία μπροστά"

Γιατί να φύγει ο Τσίπρας αν ο λαός ψηφίσει «ναι», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις