Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμητική βραδιά για τον Ανδρέα Γαλάζιο τον «ξενιτεμένο»

Τιμητική βραδιά για τον Ανδρέα Γαλάζιο τ...

Ήταν όλοι εκεί

Οι συνάδελφοι, οι μαθητές του, οι φίλοι, οι συντοπίτες Ηπειρώτες, αλλά και οι σύντροφοί του ήσαν εκεί, στις 16 Μαΐου 2015. Στην εκδήλωση προς τιμήν του, γιατί -όπως λένε στην  Ήπειρο- εμείς δεν έχουμε νεκρούς, έχουμε ξενιτεμένους και έτσι τους θυμόμαστε, πως κάποτε θα γυρίσουν. Ήσαν όλοι εκεί, στην αίθουσα του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Πατρών και η ψυχή του Ανδρέα Γαλάζιου φτερούγιζε ανάμεσά τους.
Στην αίθουσα, που για τον καθηγητή, φίλο και σύντροφο συμβόλιζε το μακρινό χωριό του στην Ήπειρο, στο Ζυγό Άρτας, απ' όπου ξεκίνησε την πρώτη στράτα του το 1960 και επιθυμία του ήταν αυτά τα χώματα να τον σκεπάσουν, σαν έρθει η μοιραία ώρα. Και ήρθε πέρυσι πρόωρα στις 17 του Μάη, από την επάρατο, που την πάλεψε αρκετό καιρό, αλλά. Τότε που την επόμενη ημέρα τον αποχαιρετήσαμε σαν έφευγε για την «ξενιτιά» από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου. «Σαν θα πεθάνω βρε παιδιά, βάλτε στη βάρκα μου πανιά» λέει ο στιχουργός και ο Ανδρέας Γαλάζιος, ντυμένος τα καλά του, έφυγε για την ξενιτιά, από το λιμάνι της καρδιάς μας!

Ένα χρόνο μετά, στις 16 Μαΐου 2015 και πάλι έδωσε παρών. 
Το σλάιτς, που φτιάχτηκε με εικόνες από την εκπαιδευτική δραστηριότητά του, που έφτιαξε το 7ο Λύκειο, όπου δίδασκε, όντας εκπαιδευτικός Μέσης και που προβλήθηκε, αλλά και το έτερο σλάιτς, με τίτλο «Σκόρπιες εικόνες από τη ζωή του», που φιλοτέχνησαν οι φίλοι του, σχετικό με την 54χρονη παρουσία του στα επίγεια, έφεραν τον Ανδρέα Γαλάζιο του Μένιου και της Πούλιας, στην κατάμεστη κόσμου αίθουσα, έστω και νοητά.  
Οι ομιλίες των καθηγητριών του 7ου Λυκείου Πατρών Διονυσίας Τζάκη και Έφη Κάνιστρα, η κατάθεση ψυχής της συμφοιτήτριάς του Νατάσας Γιαννούλη, η αναφορά του αιρετού των Εκπαιδευτικών Άγγελου Μπούμπουλη, το σκάλισμα της μνήμης για την προσφορά του Ανδρέα, από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, όπως και οι αναμνήσεις από την αξιοπρεπή στάση του Γαλάζιου, απέναντι στους ιδεολογικούς αντιπάλους του, που κατέθεσε ο πρώην καθοδηγητής της Πανσπουδαστικής Ιωαννίνων Γιάννης Αρβανίτης και αργότερα πολιτικός τους ενάντιος, ανέδειξαν το ήθος και την έντιμη στάση ζωής του ανθρώπου με τη λίθινη στερεότητα των ιδεών του, που πέρασε από την Πάτρα, όπου την αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα του και πρόσφερε σε αυτήν και στα παιδιά της.
Τα παραπάνω τόνισε με ποίημα του Μιχ. Κανά που διάβασε αφιερώνοντάς το, στον Ανδρέα Γαλάζιο, ο καθηγητής Γιάννης Ζαρκάδης.
Και η εκδήλωση έκλεισε με παρτιτούρες από τετραμελές μουσικό σχήμα Εκπαιδευτικών, που εκτέλεσε ηπειρώτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, γιατί και ο ίδιος ο Ανδρέας ήταν φιλόμουσος και με ιδιαίτερη κλίση στο φύσημα της φλογέρας. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Παππάς.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρών έδωσαν ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Ριζούλης, ο επικεφαλής της ΡΑΠ Κώστας Σπαρτινός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στο Δήμο Ερυμάνθου, Τάκης Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών κ. Σιάχος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Αχαΐας Τάσος Γιακουμής, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου, όπως  και πάρα πολλοί άλλοι, γιατί, όπως είπε η πρώτη, «έτσι τιμούμαι εμείς τους συντρόφους μας που φεύγουν»!

ISTOLOGIO Giorgou MOSXOU

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις