Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συμφωνία στο Eurogroup - Κυβέρνηση:"Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα"- Γ. Βαρουφάκης: "Το Μνημόνιο ΤΕΛΕΙΩΣΕ "

Συμφωνία στο Eurogroup - Κυβέρνηση:"...

"Καμία μείωση μισθών και συντάξεων"

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, αναφέρει το AΜΠΕ και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, ενώ υπογραμμίζουν ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».

Αναλυτικά η αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης,  είναι οι εξής:

1. Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup) δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015».

 

 

23.07 Με τα "καρφιά" προς την προηγούμενη κυβέρνηση να είναι... ατελείωτα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, απόψε Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ένα Eurogroup που έφερε μία καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: "Το Μνημόνιο ΤΕΛΕΙΩΣΕ".

22:45 Γιάνης Βαρουφάκης: Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να διανοηθείς τη ρήξη αν αυτό που σου ζητούν δεν είναι σωστό.

Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές ημερομηνίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε. Αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε σε αυτά τα πλαίσια.

Καταφέραμε να συνδυάσουμε την πολιτική με την ιδεολογία. Δεν αποδεχθήκαμε την ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα. Εμείς τώρα θα παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε. Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς των αλλαγών.

Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ εν μέσω καλοκαιριού στα νησιά. Ανατρέψαμε το αποπνικτικό πλεόνασμα για 3% φέτος.

Στο εξής θα υπάρχουν πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας. Εμείς δεσμευόμαστε να μην προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις, δημοσιονομικό αντίκτυπο στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όσες μεταρρυθμίσεις θα εισάγουμε σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό δημοσιονόμο αντίκτυπο. Νέο πρόγραμμα με στόχο την έξυπνη απομείωση του χρέους, την έξοδο από την κρίση κ.α. Το πιο σημαντικό: Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια του μνημονίου.

Σήμερα πετύχαμε επειδή διανοηθήκαμε την ρήξη να δημιουργήσουμε ερείσματα που καθιστούν την Ελλάδα την χώρα που δίνει την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα και να πάψει να υπάρχει ασφυκτική λιτότητα.

22:30 Ντάισελμπλουμ: Ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα αλλά με διαβεβαίωσε η ελληνική πλευρά ότι εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις θα υπάρξει συνεννόηση με την Ευρώπη. Αν έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό πρέπει να μας πουν πώς θα το κάνουν και μπορεί να συμφωνήσουμε. Η επέκταση σημαίνει ότι μαζί με το δάνειο έρχονται και οι όροι του.

 

22:12 Κριστίν Λανγκάρτ: Η δήλωση συμφωνίας είναι πυκνογραμμένη. Εμείς στο ΔΝΤ βλέπουμε μια διαδικασία, από στάδια και χρονοδιαγράμματα.

Πριν το τέλος των εργασιών τη Δευτέρα η Ελλάδα να παράσχει ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει.

Εμείς θα εκφέρουμε γνώμη αν είναι αρκετά συνοπτικός και αν μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνηση για την ολοκλήρωση της επαναξιολόγησης.

Το δεύτερο στάδιο μέχρι το τέλος Απριλίου ο πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των χρημάτων. Μετά από 4 μήνες, αν έχει δοθεί η παράδοση, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Όλα αυτά έχουν προαπαιτούμενο την συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις.

22:06 Πιέρ Μοσκοβισί: Η συμφωνία που βρέθηκε είναι όχι μόνο προς το συμφέρον των ελλήνων αλλά και του Ευρώ και των Ευρωπαϊκών λαών. Επιτρέπει και να υπάρξουν αλλαγές αλλά και οι δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους να τηρηθούν. Σήμερα ήταν ο σκοπός μας να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη.

Πρέπει να είναι σταθερή και σίγουρα και να βάλουμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης για να την οικοδομήσουμε. Η σημερινή συμφωνία θα μας επιτρέψει να φθάσουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που έληγε στις 28 Φεβρουαρίου."

22:03 Γερούν Ντάισελμπουμ: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις και ότι θα απέχουν από μονομερείς ενέργειες, επίσης επαναβεβαίωσαν ότι θα τιμήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους κ.α. Για το πλεόνασμα θα πάρουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να παρουσιαστεί τη Δευτέρα. Ο τελικός κατάλογος των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση μπορούν να κατατεθούν μέχρι το τέλος των 4 μηνών".

21:57 Γερούν Ντάισελμπουμ: "Υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εγκαίρως. Απόψε ένα πρώτο βήμα στο δρόμο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Έχουμε φθάσει σε μια κοινή δήλωση που δίνει γενικές γραμμές της συμφωνίας, για παράταση της συμφωνίας. Τελικά παράταση για 4 μήνες."

21:17 Ισπανοί και Πορτογάλοι προσπάθησαν να διακόψουν την συνεδρίαση επειδή η κατάληξη της συμφωνίας δεν τους συμφέρει, υποστηρίζουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ολοκληρώνεται το Eurogroup και σε λίγο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

20:45 Το κείμενο που προορίζεται για συμφωνία των δύο πλευρών συζήτησε πριν λίγο τηλεφωνικά ο κ. Ντάισεμπλουμ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε», ήταν το πιο πρόσφατο τουίτ του κ. Μοσκοβισί.

20:38 Το draft (προσχέδιο) της συμφωνίας είναι πολύ πιθανό να αλλάξει μεταδίδουν τώρα διεθνή ΜΜΕ

20:25 "Σφήνα" των Γερμανών που επιμένουν με δικό τους κείμενο και ζητούν η ελληνική πλευρά να δώσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

20:17 Τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, στην βάση της προηγούμενης συμφωνίας, χωρίς όμως ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος ή καινούργια μέτρα λιτότητας, φαίνεται πως προβλέπει η συμφωνία των υπουργών οικονομικών για την Ελλάδα.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι θα ζητούν να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τις 100 δόσεις.

Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό δε θα πρέπει να θεωρούνται μονομερείς ενέργειες.

19.59 Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συνοδεύουν τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες

19.49 Μετά από 4,5 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων φαίνεται να διαμορφώνονται οι συνθήκες συμφωνίας, δηλώνουν κυβέρνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία η οποία μπορεί να διατυπωθεί σε κείμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

 

19. 32 Κατηγορηματικά διαψεύδει το Μαξίμου το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild για λάθος επιστολή της Ελλάδας στο Eurogroup.

"Τις τελευταίες ώρες διαρρέεται το ευφάνταστο σενάριο ότι εστάλη λάθος επιστολή στο Eurogroup και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην κυρία Μέρκελ για αυτό το υποτιθέμενο λάθος", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

"Έίναι προφανές ότι η νοσηρή φαντασία ορισμένων αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντικές διαρροές" τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

18.53  Οι πληροφορίες έφτασαν μέχρι τις βρυξέλλες έπειτα από μια σύντομη αναδημοσίευση του κειμένου της Bilb από τη γερμανική οικονομική ιστοσελίδα MNI.

Το Open Europe σχολιάζει το γεγονός κάνοντας ένα tweet στο οποίο έγραφε «Σχεδόν απίστευτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έστειλε λάθος επιστολή χθες με την οποία ζητούσε επέκταση. Η αληθινή επιστολή λέγεται πως είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του Eurogroup.

Το Μέγαρο Μαξίμου όμως διαψεύδει το εν λόγω δημοσίευμα.

 

18.46 Η γερμανική εφημερίδα BILD  υποστηρίζει, ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος επιστολή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές και αναφέρει ότι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιουνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ είχαν προετοιμάσει μια επιστολή για να εξασφαλίσουν την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, άλλαξε την διατύπωση ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έστειλε μια τροποποιημένη εκδοχή της επιστολής, στην οποία παραλείπονται οι διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα δεχτεί τους όρους διάσωσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες που είχε με τον Ντάισελμπλουμ και την Μέρκελ χαρακτήρισε την επιστολή ως «διοικητικό λάθος».

 

18.34 την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτ σε συνομιλία που είχε σήμερα στην αυστριακή Βουλή με την πρόεδρό της, Ντόρις Μπούρες, και Αυστριακούς βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αλλά στο πλαίσιο της εξόφλησης του χρέους θα πρέπει να λύσει επίσης και τα κοινωνικά προβλήματα του πληθυσμού.

Νωρίτερα, σε κοινή εμφάνισή του με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, σε εκπομπή του ιδιωτικού αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού "Puls 4", ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε επίσης εκφράσει την άποψη πως το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να βρει κοινή λύση με την Ελλάδα.

Στο ερώτημα, εάν σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης της Ευρωζώνης, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι γίνονται τα πάντα για να κρατηθεί ενωμένη η Ευρωζώνη, δεν υπάρχουν λόγοι για εικασίες τη στιγμή που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και, εξάλλου ο ίδιος δεν συμμετέχει σε τέτοιες εικασίες.

Ανέφερε επίσης πως θεωρεί ως σημαντικό βήμα την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αναγνωρίζει το πρόγραμμα, ωστόσο θα πρέπει, κατά την άποψή του, να αποφευχθεί η ταπείνωση ενός λαού.

Πρόσθεσε ακόμη, πως στον πρωθυπουργό της Ελλάδας έχει πει, και επαναλαμβάνει ενόψει της Ευρωομάδας, πως στην Ελλάδα μέχρι τώρα το λογαριασμό τον έχουν πληρώσει οι απλοί άνθρωποι με τους μισθούς, τις συντάξεις τους, την ανεργία και πως αν στο πλαίσιο των επόμενων μέτρων που θα ληφθούν κληθούν να πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί, είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν την Ευρώπη στο πλευρό τους.

 

 

18.14  «Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο Π. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

 

17.34  Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, που πάντως χαρακτήρισε περίπλοκο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες» σημείωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

 

 

16.18: O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα, «τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές» είπε ο κ. Σόιμπλε.

 

16.08: Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουμε «άσπρο καπνό» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνουν επικοδομητικές συζητήσεις, ενώ εκτίμησε ότι «έχουμε κάνει το 1/5 του δρόμου».

16.01: Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

15.45: Το ελληνικό πρόβλημα βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ.

Θα κάνουμε τα πάντα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν Ολάντ και Μέρκελ.

Απαιτούνται «σημαντικές βελτιώσεις» στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. «Πρέπει να μάθουμε τί σημαίνει επέκταση του ελληνικού προγράμματος» είπε με νόημα η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση» είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

«Εχουμε ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού.

15.40: Έχουνε υπάρξει παρα πολλές συζήτησεις για το ελληνικό ζήτημα και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης πρέπει να βρουμε μία λύση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων αλλά και σεβασμού της ψήφου των Ελλήνων.

Ενώ το κρίσιμο Eurogroup μετατέθηκε για τις 5.30 το απόγευμα, καθώς νωρίτερα θα γίνει συνάντηση Βαρουφάκη με Ντάσελμπλουμ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2010, που η Ελλάδα βαδίζει σε μια «Ελληνο-Γερμανική» αναμέτρηση, χωρίς να είναι μόνη της. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δεκάδες ξένοι πολιτικοί έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και κατά της ακατανόητης στάσης της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Αυστριακός Καγκελάριος Φάιμαν προστέθηκαν σήμερα στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρέντζι και στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, που διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελληνική στάση, ενώ ακόμα και η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit βλέπει « Απομονωμένο τον Σόιμπλε ενόψει Eurogroup».

Προς απογοήτευση των εγχώριων προπαγανδιστών που εδώ και μέρες διαλαλούσαν ότι «η Ελλάδα είναι απομονωμένη», η χώρα μας διαθέτει πλέον ισχυρούς συμμάχους και μάλιστα σε μια μετωπική σύγκρουση με την Γερμανία.

Πλέον, στην Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό για τη χώρα μας και αρνητικό για τις Γερμανικές αξιώσεις. Τα αλλεπάλληλα «nein» του Βερολίνου και η εχθρική και υπεροπτική στάση του έναντι της Ελλάδας, φαίνεται ότι απελευθερώνουν δυνάμεις στο εσωτρικό της Ευρώπης, που έως σήμερα ακολουθούσαν πιστά (είτε συνειδητά, είτε εξ ανάγκης)  την Μέρκελ και τον Σόιμπλε

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις