Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Συνεργασία με...Ζυρίχη για το τρένο - Επιστήμονες αναζητούν τις καλύτερες λύσεις για τη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης

Πάτρα:Συνεργασία με...Ζυρίχη για το τρέν...

Ανοικτή η πρόσκληση για συμμετοχή της δημοτικής Αρχής

Το Πανεπιστήμιο Πατρών – Αρχιτεκτονική Σχολή, Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης ΕΤΗ, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία αναζήτησης βέλτιστων λύσεων για το πρόβλημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης της Πάτρας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί στο πλαίσιο εφαρμογής μίας πρωτοποριακής μεθόδου χωρικού σχεδιασμού, γνωστής ως TestPlanningProcedure, η οποία αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση σύνθετων σχεδιαστικών προβλημάτων.

Η όλη διαδικασία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, στόχος του οποίου είναι η ανίχνευση της εφαρμοσιμότητας της επιστημονικής αυτής μεθόδου και σε άλλες χώρες πλην της Ελβετίας, όπου ήδη εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια με επιτυχία.

Ηδη το καλοκαίρι του 2013, τα τρία ιδρύματα (ο καθ. Βασίλης Παππάς από το Πανεπιστήμιο Πατρών,ο καθ. Κώστας Μωραίτης από το ΕΜΠ και ο καθ.Bernd Scholl από το ΕΤΗ), στα πλαίσια ενός διαπολυτεχνειακού σεμιναρίου, παρήγαγαν με τους φοιτητές τους σημαντική προεργασία.

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εργασιών παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Αγορά Αργύρη και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και στους ειδικούς.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 μία διεθνής ομάδα χωροτακτών,πολεοδόμων και συγκοινωνιολόγων είχε στο Πανεπιστήμιο Πατρών την πρώτη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή τριών μελετητικών ομάδων στελεχωμένων με ειδικούς υψηλής εμπειρίας από την Ελλάδα, την Ελβετία και την Γερμανία και μίας διαπολυτεχνειακής επιστημονικής ομάδας.

Με την εργασία των μελετητικών ομάδων θα τεθούν οι βάσεις για την εξεύρεση λύσεων, σταδιακά υλοποιήσιμων, για αυτό το στρατηγικής σημασίας θέμα για την πόλη της Πάτρας.

Ο στόχος είναι να αναζητηθούν βέλτιστες λειτουργικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά και οικονομικά λύσεις, να ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να συνδεθεί η πόλη με την θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμένα Πατρών αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου με κοινοτικά κονδύλια, αφού η γραμμή Αθήνας –Πάτρας αποτελεί τμήμα του Κεντρικού Διευρωπαικού σιδηροδρομικού δικτύου, και συγκεκριμένα του ΤΕΝ-Τ άξονα Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου.

Η εργασία των μελετητικών ομάδων θα εποπτεύεται από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την εποπτεία του καθ. Scholl. Μέλη της είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, Ελβετία και Γερμανία, στους τομείς της σιδηροδρομικής, της χωροταξίας – πολεοδομίας και του αστικού σχεδιασμού.

Στη συνάντηση εργασίας είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Δήμος της Πάτρας, ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, με εκπροσώπους τους – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η πρόσκληση αυτή θα ισχύει και για τις επόμενες συναντήσεις εργασίας.

Τα αποτελέσματα θα παραδοθούν πριν το καλοκαίρι του 2015 και θα συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διοργανωθεί μία έκθεση για την παρουσίασή τουςστους πολίτες της Πάτρας.

Διαβάστε επίσης:

Τώρα για την Πάτρα: "Η δημοτική αρχή απομονώνει την πόλη και στο ζήτημα του σιδηρόδρομου"

 

Προαστιακός Πατρών SOS!- Τα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ ακυρώνουν το αγαπημένο τρενάκι- Ποιές στάσεις καταργούνται

Πάτρα: "Η επιφανειακή διέλευση του νέου τρένου δεν θα γίνει δεκτή" διαμηνύει Πελετίδης

ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη:Η επίγεια διέλευση του τρένου πρέπει να αποκλειστεί

Η «Νέα Πόλη» για το τρένο: Η δημοτική αρχή προτιμά το μονόλογο αντί του διαλόγου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις