Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γεμάτος με άσπρα και κόκκινα λουλούδια ο τάφος του Γεωργίου Σαμούρη στην Πάτρα

Γεμάτος με άσπρα και κόκκινα λουλούδια ο...

Ο Πατρινός φοιτητής του Παντείου είχε τραυματιστεί θανάσιμα τα μεσάνυχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 - Ήταν μόλις 23 ετών

Ανάμεσα στα θύματα των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ήταν ως γνωστό και ο Πατρινός φοιτητής Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 23 ετών, που ήταν τότε φοιτητής Παντείου, κάτοικος της πλατείας Κουντουριώτου 7, στο Κουκάκι.

Τραυματίστηκε θανάσιμα στις 16 Νοεμβρίου του 1973 γύρω στις 24.00 στα μεσάνυχτα ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο (στην οδό Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων στα Εξάρχεια). Χτυπήθηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας.

Ο Πατρινός φοιτητής, γόνος γνωστής οικογένειας του κέντρου της Αχαικής πρωτεύουσας, ήταν γιος του ιατρού παθολόγου Ανδρέα Σαμούρη και της Αρετής Σαμούρη και η κατοικία τους βρισκόταν στην οδό Αράτου πλησίον της Κορίνθου. Ο Γεώργιος Σαμούρης, ο θάνατος του οποίου μέσα στα τεταμένα γεγονότα και ατμόσφαιρα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της δικτατορικής πολιτικής κατάστασης και της ακραίας καταστολής από τις αστυνομικές αρχές, είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Πάτρας και ολόκληρη την Ελλάδα, ετάφη στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.

Μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου και απεβίωσε. Από εκεί ο άτυχος Γιώργος Σαμούρης μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία με το όνομα «Χαμουρλής».

Από χθες Κυριακή στο μνημείο όπου είναι θαμμένος o Γ. Σαμούρης, οι συγγενείς του είχαν αφήσει λευκά και κόκκινα λουλούδια ενώ ήταν αναμμένα και κεράκια και το καντήλι του.

Αδελφός του εκλιπόντος είναι ο γνωστός ιατρός γυναικολόγος Δημοσθένης Σαμούρης που είναι παντρεμένος με την Δημοτική σύμβουλο Βίβιαν Σαμούρη. Ο εκλιπών ήταν γεννημένος το 1950 ενώ δύο χρόνια μεγαλύτερος είναι ο Δημοσθένης Σαμούρης.

Στη λίστα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που συνέτεινε και συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρρευση της χούντας λίγους μήνες αργότερα, συμπεριλαμβάνεται ένας ακόμη Πατρινός, σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, όπως έχει συνταχθεί μετά από ενδελεχή έρευνα του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Μικρώνη του Αγγέλου, 22 ετών, ο οποίος ήταν φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Άνω Αλισσό Αχαΐας και συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών, στο παράρτημα της οδού Κορίνθου και Κολοκοτρώνη όπου και έχει τοποθετηθεί λευκή αναμνηστική πλακέτα των γεγονότων της Εξέγερσης.

Χτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του, υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου του 1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και νοσηλευόταν.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις