Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεσολόγγι: Σπα στη λιμνοθάλασσα

Μεσολόγγι: Σπα στη λιμνοθάλασσα

Ξεκολλάει το θέμα των λασπόλουτρων της Αγίας Τριάδας

Tα 18α γενέθλιά της γιόρτασε η Εριέττα Κούρκουλου την περασμένη Κυριακή σε παραλία της Κέρκυρας, σε ένα νησί που δεν είναι τυχαίο για εκείνη, μιας και από εκεί καταγόταν ο πατέρας της, Νίκος Κούρκουλος. Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στην Real Life, την οργάνωση του πάρτι, που πραγματοποιήθηκε σε παραλία της νησίδας Βίδο στην βόρεια Κέρκυρα, ανέλαβε εξολοκλήρου η Μαριάννα Λάτση Κούρκουλου.

Τα τελευταία χρόνια οι επιταγές της μόδας σε ό,τι αφορά την προσωπική περιποίηση προστάζουν τακτικές επισκέψεις σε κάποιο πολυτελές σπα. Εκεί οι αισθητικοί διαφημίζουν ως την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για τις ατέλειες του δέρματος την ηλιοθεραπεία - κοινώς, το λασπόλουτρο.

Γι' αυτό και έχουν επιτάξει ως πρώτη ύλη τη λάσπη - από τη Νεκρά Θάλασσα, τις θερμές πηγές της Μεσογείου ή τα διάσημα λουτρά του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία. Εντούτοις, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έρχεται να προσθέσει κάτι διαφορετικό στα μέχρι σήμερα δεδομένα: για πρώτης τάξης θεραπευτική λάσπη δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε να πληρώσουμε πολλά. Αρκεί μια βόλτα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία και, συγκεκριμένα, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού στη στενή λωρίδα παραλίας της Αγίας Τριάδας στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο. Οι λουόμενοι καταφθάνουν ακόμα και με πούλμαν από γειτονικές πόλεις προκειμένου να «εμβαπτιστούν» στα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας και να καλυφθούν με τον ιαματικό πηλό των βυθών της.

Η Αγία Τριάδα, δημοφιλής προορισμός λασποθεραπείας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί ένα χωμάτινο μονοπάτι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου) και ενώνεται με έναν μακρύ δρόμο που βγάζει στο νησί της Τουρλίδας και τον Πατραϊκό κόλπο.

Σήμερα στην Αγία Τριάδα δεν προστρέχουν μόνο συνταξιούχοι με ρευματισμούς, αλλά και παρεές κοριτσιών για ... πίλινγκ. Δεκάδες λασπωμένες φιγούρες ρεμβάζουν νωχελικά κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες ή περιδιαβαίνουν πιάνοντας ψιλή κουβέντα με τους ψαράδες που επιστρέφουν από τη λιμνοθάλασσα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, κοντά στο Αιτωλικό, βρίσκεται η «Ασπρη Αλυκή», που από τους κατοίκους των δύο πόλεων θεωρείται «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης»: δίπλα στους τεράστιους σωρούς με τ' αλάτι οι ντόπιοι κάνουν λασπόλουτρα και αλατόλουτρα, επιπλέοντας στα αβαθή, αργιλώδη νερά του καναλιού της Φοινικιάς.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέρθηκε το Εργαστήριο Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών - αφού παρατήρησε τη μεγάλη επισκέψιμότητά τους - και εκπόνησε μια μελέτη προκειμένου να διερευνήσει τους ιαματικούς, φυσικούς πόρους της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Η μελέτη είχε στόχο να εξεταστούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της λάσπης της λιμνοθάλασσας της περιοχής, που εκτείνεται από το Αιτωλικό σ' ολόκληρο τον παραλιακό δρόμο έως τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. «Τα οφέλη της λάσπης της λιμνοθάλασσας τα ξέραμε και μόνοι μας, δεν χρειαζόμασταν μελέτες για να τα μάθουμε», λέει γελώντας το ζευγάρι των συνταξιούχων που μόλις έχει φθάσει στην Αγία Τριάδα, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέψεις του για λασπόλουτρο είναι σχεδόν καθημερινές.

«Έρχονται επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού για τα λασπόλουτρα - ακόμα και τουρίστες από χώρες της Ευρώπης έχουμε δει», αναφέρει ο Μάκης Θεοφιλάτος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου. «Υπάρχει κόσμος που αξιοποιεί τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να έρθει στην περιοχή μας».

«Η μελέτη δεν διαπιστώνει την ιαματικότητα των νερών ή της λάσπης, αλλά τα ανόργανα και τα οργανικά άλατα, καθώς και άλλα στοιχεία που υπάρχουν στη σύσταση αυτών. Μιλάμε για πηλούς που εντάσσονται σε φυσικούς, ιαματικούς πόρους», εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας που εκπόνησε τη μελέτη, Νικόλαος Λαμπράκης. «Άλλωστε, στις ιδιότητες αυτών των στοιχείων οφείλεται η ιαματικότητα, η οποία ουσιαστικά διαπιστώνεται στην πράξη - από τον άνθρωπο που θα περάσει χρόνο καλυμμένος με τον πηλό και θα πιστοποιήσει ότι νιώθει καλύτερα στην υγεία του».

Σε ό,τι αφορά τα λασπόλουτρα, η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, γι' αυτό το Εργαστήριο προχώρησε με βάση τη διεθνή εμπειρία. «Πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες και αναλύσεις, ώστε να πάρουμε πληροφορίες όχι μόνο για τα νερά της λιμνοθάλασσας ή τη σύσταση της λάσπης, αλλά και για το πώς επηρεάζεται η ιαματικότητα του πηλού της από όλους τους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, ώστε να την προστατεύσουμε στο μέλλον», λέει ο κ. Λαμπράκης.

Η δημοτική αρχή του (καλλικρατικού, πλέον) Δήμου Μεσολογγίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επικυροποίησης της μελέτης του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας, προκειμένου να επιταχύνει τις δράσεις για αξιοποίηση των ιζημάτων της λιμνοθάλασσας. «Η επιστημονική πιστοποίηση της ιαματικότητας της λάσπης είναι αναγκαία προκειμένου να μπει σ' εφαρμογή το σχέδιο ανάδειξης της λιμνοθάλασσας όχι μόνο ως υδροβιότοπου απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και ως προορισμού ιαματικού τουρισμού», υποστηρίζουν άνθρωποι του δήμου. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, βέβαια, τη δημιουργία υποδομών, συμβατών με το περιβάλλον, μιας και πρόκειται για περιοχή προστατευμένη από διεθνείς συμβάσεις, που θα εξυπηρετούν την πρόσβαση των ενδιαφερομένων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις