Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν- Πότε θα γίνει

Τι οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης Μ...

Αναβολή στο προγραμματισμένο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου

Η προγραμματισμένη για απόψε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβλήθηκε, όπως ανακοίνωσε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή ζητήθηκε την τελευταία στιγμή από την Τουρκία, λόγω της συμμετοχής του Τούρκου προέδρου σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, η οποία διοργανώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Κεντρικό θέμα της διεθνούς αυτής συνάντησης είναι η κρίσιμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Σημειωτέον πάντως ότι ο Τραμπ είχε ανακοινώσει από χθες ότι θα συναντηθεί με ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Ερντογάν, για να τους παρουσιάσει την πρόταση του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Για αυτό και υπήρχε προβληματισμός από χθες για το εάν θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση τελικά, δεδομένου ότι εάν δεν αναβαλλόταν το ραντεβού, οι δύο ηγέτες θα είχαν το πολύ μισή ώρα στη διάθεση τους.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική πλευρά ζήτησε τελικά επισήμως σήμερα την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, πέντε ώρες πριν το προκαθορισμένο ραντεβού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αναζητείται διαθέσιμη ώρα για να συναντηθούν τελικά Μητσοτάκης- Ερντογάν τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη. Σημειωτέον πάντως ότι ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκονται μόνο σήμερα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, και αύριο Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη. Και αυτό καθώς οι πρόεδροι κρατών πραγματοποιούν ομιλίες στην αρχή της ΓΣ του ΟΗΕ, ενώ οι αρχηγοί κυβερνήσεων προς το τέλος της διαδικασίας. Σημειωτέον επίσης ότι το πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη και σήμερα και αύριο είναι γεμάτο με συναντήσεις και ομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη και είχε προγραμματισθεί για απόψε το βράδυ 9 ώρα Ελλάδας. Μάλιστα το γεγονός ότι τελικά είχε κανονιστεί συνάντηση, παρότι το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να διαταράσσονται τα “ήρεμα νερά”, είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη διάθεσης και των δύο πλευρών να μην εγκαταλείψουν την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Οι δυο αντιπροσωπείες καταβάλλουν προσπάθεια προσδιορισμού της συνάντησης για την Τετάρτη ακόμα κι αν χρειαστεί η Τουρκική πλευρά να μεταθέσει κάποιο άλλο προγραμματισμένο ραντεβού του προέδρου της.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει στη ΔΕΘ ότι θα έθετε στον κ.Ερντογάν την άρση του casus belli ως προϋπόθεση για να μην ασκήσει η Ελλάδα βέτο στο επίσημο αίτημα συμμετοχής της Τουρκίας ως τρίτης χώρας στα αμυντικά προγράμματα του SAFE.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν επρόκειτο επίσης να πραγματοποιηθεί στον απόηχο της επίσημης πρότασης της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Πελοποννήσου και κυρίως νοτίως της Κρήτης. Γεγονός που είχε προκαλέσει ενόχληση στην Άγκυρα, η οποία αντέδρασε απειλώντας ότι θα έβγαζε για έρευνες στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις, αν και τελικά δεν πραγματοποίησε αυτή την απειλή της.

Η επίσημη πρόταση της Chevron φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο και για την επανέναρξη τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας- Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ, κάτι που θα αποτελούσε ένα ακόμη επιχείρημα του κ.Μητσοτάκη στην αποψινή συνάντηση.

Η Ελλάδα διαχρονικά καλεί την Τουρκία να συμφωνήσει σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, της μοναδικής διαφοράς που η χώρα μας αναγνωρίζει. Ωστόσο η Άγκυρα επιδιώκει να θέσει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να δεχθεί καμία ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ερντογάν εν τω μεταξύ δήλωσε ότι κατά τη διμερή του συνάντηση με Τραμπ στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη θα διαπραγματευτεί την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35. Κάτι που προφανώς και προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες σημείωσε ότι η αναφορά του Αμερικανού προέδρου στα F-35, ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, περιορίζεται στη συνέχιση των σχετικών συνομιλιών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τότε που η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, πριν από έξι χρόνια. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις